Spaghetti con aglio, olio e peperoncino
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti
- 2 tenen knoflook
- 2 peperonicini (rode pepers)
- Olijfolie
- Zout
Verwarm de olijfolie en voeg fijngesneden knoflook en peperoncino hieraan toe. Langzaam laten ‘smelten’ tot de ingrediënten lichtbruin kleuren (niet te donker, anders wordt de knoflook bitter). Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met zout. Laat deze vervolgens uilekken en voek toe aan de olijfolie. Goed vermengen en meteen warm serveren.
Buon appetito!
Pasta con pomodorini e basilico
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 bakje cherrytomaatjes
- Basilicum
- Olijfolie
- Zout
Hak de ui en knoflook en halveer de tomaatjes. Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met zout. Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie en voeg de tomaatjes toe. Laat ongeveer 10 minuten op een laag vuur staan en voeg als laatste de basilicum toe. Breng op smaak met zout.
Buon appetito!
Pasta alla Norma
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 grote aubergine
- 250cl tomatensaus
- 100gr ricotta salata of feta
- Spaghetti of penne
- Olijfolie
- Verse basilicum
- Peperoncino of zwarte peper
Snijd de aubergine in ‘stokjes’ ter grootte van patates frites en bestrooi ze royaal met zout. Laat ze een uur uitlekken in een vergiet, dit om bitterheid kwijt te raken. Was ze goed en dep ze droog met een schone doek. Verhit 1cm olijfolie in een koekenpan. Bak de auberginestokjes goudbruin op een matig vuur. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Kook de pasta al dente in ruim water met zout. Verhit de tomatensaus en meng er de pasta, de helft van kaas en basilicum door. Leg de auberginestokjes erop en strooi er de rest van de kaas over. Serveer de pasta meteen.
Buon appetito!
Pasta con salsa di noci
Ingrediënten
- 400gr pasta
- 100gr gepelde walnoten
- 100gr geraspte pecorino
- Basilicum
- Olijfolie
- Zout
Maal de walnoten fijn in een vijzel en voeg daaraan een hand vol basilicum toe en de geraspte pecorino. Voeg steeds een beetje olie toe zodat een homogene saus ontstaat. Serveer de saus over de gekookte pasta.
Buon appetito!
Spaghetti alle Vongole
Ingrediënten
- 2kg vongole
- 400gr spaghetti
- 1 glas witte wijn
- 6 teentjes knoflook
- Gehakte peperselie
- Olijfolie
- Zout en peper
Maak de schelpen schoon. Fruit 4 teentjes knoflook in een grote pan in wat olijfolie. Voeg de schelpen met het aanhangend vocht toe, samen met het glas wijn en kook ze op matig vuur tot de schelpen geopend zijn. Zeef het overgebleven vocht en kook het in tot er een 4 tal eetlepels over zijn. Fruit de gehakte knoflook aan in de olijfolie. Kook de spaghetti al dente in ruim kokend water met zout. Meng de spaghetti met de olie, knoflook en het kookvocht. Strooi de vongole erover en serveer direct.
Tip: in plaats van vongole gebruik mossels. Voor de witte wijn is een droge Soave Classico heerlijk.
Buon appetito!
Spaghetti Calabrese
Ingrediënten
- 500 g spaghetti
- 80 ml olijfolie
- 3 tenen knoflook, geperst
- 50 g ansjovisfilets, fijngehakt
- 1 tl fijngehakte chilipeper
- 3 el fijngehakte peterselie
Kook de spaghetti al dente. Laat hem uitlekken en doe hem terug in de pan. Verhit terwijl de pasta opstaat de olijfolie in een pannetje. Voeg knoflook, ansjovis en chilipeper toe en fruit 5 min. op laag vuur. Laat het knoflook niet te bruin worden, want anders wordt hij bitter. Roer de peterselie erdoor en laat de saus nog enkele minuten op laag vuur staan. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Schep de saus door de pasta. Garneer naar wens met ansjovis, fijngehakte chilipeper en een takje verse kruiden.
Buon appetito!
Penne met tonijn & peterselie
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g penne
- 400 g tonijn in olijfolie (uit blik)
- 4 el vinaigrette (van olie, azijn, peper en zout)
- 1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 flinke bos peterselie, fijngehakt zout en versgemalen peper
Kook de penne al dente in een ruime pan met gezouten water. Giet ondertussen de olie van de tonijn in een kleien pan. Schenk de vinaigrette erbij en voeg de rode peper en knoflook toe. Warm zachtjes door en schep het mengsel in een grote voorverwarmde schaal. Verdeel de tonijn met een vork in stukken en schep door de warme dressing. Giet de pasta af en schep in de schaal. Hussel voorzichtig en bestooi royaal met peterselie en zwarte peper. De hete pasta verwarmt de tonijn en peterselie. Serveer meteen.
Buon appetito!