Deze recepten horen bij de gerechten uit het verhaal Kerst in Italië met Tinka en Bruno.
Insalata russa
- Gelijke hoeveelheid wortel, aardappel, sperziebonen, dorperwten, wortel.
Alles (behalve de dorperwten) in kleine stukjes snijden en alles apart even koken. De groente moet stevig blijven. Vlug laten afkoelen en alles met (zelfgemaakte) mayonaise mengen en kleine stukjes wortel. Eventueel garneren met ei, olijven en cherrytomaatjes.
Polpo en patate
- Diepvries octopus van een kilo
- 6 middelgrote aardappelen
- Zout en peper
- Sap van 3 citroenen
- Olijfolie
Octopus 1 uur laten koken. Aardappelen in zijn geheel koken, ze moeten stevig blijven. Alles in kleine stukjes snijden en in een slakom vermengen met peper, zout, sap van 3 citroenen en olijfolie.
Dit gerecht wordt op kamertemperatuur gegeten.
Capesante
Voor 8 personen
- 8 capesante (jacobsschelpen)
- Knoflook
- Peterselie
- Citroensap
- Olijfolie
- Zout
- Paneermeel
Het schelpdier eruit halen en afspoelen. De ingewanden (zwarte balletje) verwijderen. Koop je diepvriesschelpen dan zijn ze klaar voor gebruik.
Leg ze terug in de schelp. Voeg de fijngehakte knoflook peterselie mengsel toe. Daarna een paar druppels citroen, iets zout, klein lepeltje olie en een beetje paneermeel toevoegen. Verwarm ongeveer 10 minuten de schelpen in een oven op 180 graden. Klaar!
Vleeswaren en vis die geserveerd worden zijn Salami, rauwe Parma ham, gekookte ham en gerookte zalm.
Cima alla Genovese
- 1 kg vlees waar een zak van gesneden moet worden
De zak wordt gevuld met:
- 3 eieren
- 2 ons doperwten
- Stukjes gesneden wortel
- 1 ons geraspte kaas
- 150 gr mortadella worst
- 3 ons gekookte snijbiet
- Fijngehakte knoflook en peterselie
- Zout
Alles, op de doperwten na, fijnhakken. De doperwten erbij doen en alles heel goed vermengen. De zak ¾ vullen (niet helemaal vol, want anders knapt deze) en dichtnaaien. Goed dichtnaaien, want anders loopt de vulling eruit.
Daarna de cima in een servet of theedoek rollen en met garen omwinden. In een pan koud water leggen (hij moet behoorlijk onder water liggen, dus neem een grote pan. Doe er wortel, ui, selderij en bouillonblokjes bij en het water langzaam aan de kook brengen. De cima ongeveer 1½ uur, tegen de kook aan, gaar laten worden. Haal vervolgens de cima uit de pan, tussen 2 borden laten afkoelen. Leg iets zwaars op het bovenste bord. Als de cima is afgekoeld de theedoek weghalen en de cima in plakken snijden. Het gerecht kan ook een dag van te voren worden klaargemaakt, dan in de koelkast bewaren en vlak voor gebruik in plakken snijden.
Tip: van de bouillon kun je heerlijke ristotto maken of gewoon een soep. Hij is heel erg ‘nutriente’ zei mijn schoonmoeder altijd, Dit komt door alle ingrediënten die erin gekookt zijn.
Tiramisu
- 1 panettone
- 500 gr mascarpone
- 3 kakelverse eieren
- 150 gr suiker
- 300 ml koffie
- Cacao
De mascarpone met de mixer wat smeuïg maken. Dan 1 voor 1 de eieren erbij doen en als laatste de suiker. Paar minuten mixen totdat het lekker luchtig is. Snij de panettone in niet te dunne plakken en snij ze dan vervolgens in ronde plakken (maat van glas of bakje). Doe wat mascarpone crème in het glas of bakje, daarna een plakje panettone (heel even in de koffie gedoopt) en herhaal dit alles tot het glas vol is. Wel eindigen met een flinke laag mascarpone crème. Met behulp van een zeefje de cacao erover strooien. 2 uur in de koelkast leggen voor het opdienen.
Tip: zelf maak ik de tiramisu zonder koffie, want dat vinden wij lekkerder. Je kan ook iets van alcohol door de koffie mengen.
Recepten: Tinka en Bruno.