Rome ~ De Eeuwige Stad in twee dagen

DiscoverCars.com

Rome is als een openluchtmuseum, waar op elke hoek van de straat een nieuwe verrassing wacht. De eeuwige stad biedt de unieke combinatie van archeologische pracht, fijne winkels, lekkere restaurants, musea, veel gezelligheid en cultuur. Als je door de stad reist kom je er al snel achter dat deze stad veel te bieden heeft. Wij maken daarom ook altijd een plan om er zeker van te zijn dat we datgene wat we willen zien, ook daadwerkelijk gaan zien.

Wist je dat Rome jaarlijks 12 miljoen toeristen trekt en zij samen goed zijn voor ruim 30 miljoen overnachtingen. Er is dus volop keus aan hotels, pensions en B&B’s. Wij hebben via budgetplaces.com een B&B op de kop weten te tikken in het centrum, voor maar liefst 25 euro per nacht. Dat Rome een dure stad is weten we allemaal, maar goedkoop kan dus ook.

Lunchen deden we in één van de vele trattoria’s of bars. Uiteraard liepen we hiervoor naar achteraf straatjes, ver van de hotspots vandaan, want hier zijn de panini’s en pasta’s vele malen goedkoper. Ook voor een diner zochten we de achteraf straatjes op, niet alleen vanwege de prijs, maar ook om tussen de Romeinen te zitten om de horde toeristen te vermijden. Wanneer je goed oplet, kun je al voor 25 euro per persoon heerlijk dineren.

Voor dit weekend hebben wij gekozen om Rome in twee dagen te ontdekken met de Hop-On-Hop-Off bus. Deze bus brengt je langs alle highlights van Rome. Voor ons geen geslenter, geen vermoeide voeten, geen gezoek op kaarten en ergernissen, maar heerlijk relaxed rondkijken en genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. De bus brengt je onder andere naar de Trevifontein, het Colosseum, Vaticaanstad, Castel Sant’Angelo, Scalinata della Trinità dei Monti (Spaanse trappen) en nog veel meer. De tickets zijn de hele dag geldig en je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Hoe handig is dit!

Het zonnetje schijnt en we zitten al vroeg in de Hop-On-Hop-Off bus op het bovendek zonder dak. De eerste hotspot die we gaan bekijken is Piazza Venezia. Op dit rechthoekige plein komen een aantal van de grootste verkeersaders van Rome uit. Hier vind je ook Altare della Patria, het monument van Victor Emanuel II. Het gebouw bestaat uit puur wit marmer en is in de zon oogverblindend. We stappen uit de bus en betreden de grote trappen die je tot de helft van het gebouw brengen. Van hieruit hebben we zicht op de enorme piazza en gedeelte van Rome. Wat is het heerlijk om hier te zijn. We genieten volop en als we de plattegrond bekijken en zien waar de bus ons verder nog naar toe brengt kunnen we alleen nog maar glimlachen.

Midden in Rome ligt Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld, dit is onze volgende bestemming. Wanneer de bus over de brug over de Tiber rijdt en de hoek omzeilt zien we de grote Sint-Pieter basiliek voor ons opdoemen. Wat een gebouw, wat mooi en wat groot. De bus stopt en we lopen het Sint-Pieterplein op met maar liefst 284 zuilen. Dit is allemaal zo indrukwekkend, dat je ogen te kort komt. Dit is het hart van de katholieke wereld en hier staat de grootste kerk ter wereld, de Sint-Pieter. De Sint-Pieter is genoemd naar Petrus en werd in 324 door Constantijn de Grote gebouwd op de plek waar Petrus in 64 werd gekruisigd en begraven. Allora, gelovig of niet, voor Vaticaanstad heeft men eigenlijk meer dan een dag nodig om het te bezichtigen. Wij hebben een halve dag. Wonder boven wonder is het niet druk en konden zo de kerk inlopen. Daar hebben wij onder andere de koepel van de prachtige Sint-Pieter basiliek beklommen. Dat we 551 treden moesten beklimmen wisten we van te voren ook niet, maar als je uiteindelijk helemaal boven bent dan heb je ook wat, want hier heb je namelijk één van de mooiste uitzichten over de eeuwige stad. Bellissima!

Na al deze pracht en praal zochten we de bushalte weer op om richting onze B&B te gaan, want daar vlakbij is ook een halte. Hoe handig was dit weer uitgekiend. We genoten van het stadsverkeer dat voorbij toetert en keken naar al die horde mensen die voorbij kwamen. Wat is dit relaxed. Gewoon zitten en kijken en voor je het weet stap je alweer uit om naar je kamer te lopen. We maakten ons op voor een diner dat we vonden in een achteraf straatje.

De volgende morgen zaten we al vroeg, fris en fruitig, aan onze colazione. Het is een broodje verpakt in plastic en er staat jam en natuurlijk nutella op tafel. Uiteraard is er koffie of thee. Wie vaker in Italië overnacht, weet dat een Italiaan niet echt ontbijt. Maar daarnaast…, wat wil je ook voor 25 euro per nacht. Wij klagen niet, voor ons is een kop koffie en iets in de maag voldoende. Wij weten dat daarbuiten op straat een overvloed aan lekkere dingen zijn.

Onze eerste bestemming op onze tweede dag met de Hop-On-Hop-Off bus is het Colosseum. Een van de zeven wereldwonderen. Dit monument is absoluut een bezoek waard, omdat het een typisch Romeinse uitstraling heeft. Met een beetje verbeelding, dat hebben wij zeker, zie je hier nog hoe door gladiatoren werd gestreden tegen de dood. We struinen rond door de vele gangen en maken vele foto’s om vervolgens dit wereldwonder te verlaten. Naast het Colosseum staat de Arco di Constatino, de triomfboog met de drie poorten die ook nog op de lens werd gezet.

Na een panini gescoord te hebben ver van deze hotspot vandaan, want dat scheelt nogal in de portemonnee. Er is bij ieder monument wel weer een kraampje te vinden met eten en drinken, maar je begrijpt dat je dan ook de hoofdprijs betaald. Wij kiezen er altijd voor om een echte trattoria of bar te zoeken, die overigens in overvloed aanwezig zijn. Waar je én goedkoper én vele male lekkerder, broodjes kunt vinden. Na het eten van een overheerlijk broodje zitten we alweer in de bus op het bovendek richting de volgende highlight.

Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, is een burcht die tussen 135 en 139 werd gebouwd. Dit is het grote mausoleum van keizer Hadrianus en ligt aan de oever van de Tiber. Wanneer je de burcht beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de Tiber en Ponte Sant’Angelo (de Engelenbrug).

Voor de volgende stop gaan we naar Calinata della Trinità dei Monti, oftewel de Spaanse Trappen. Dit is één van de bekendste plekken van Rome. Hier vind je zowel de toerist als de Romein, die graag op en rondom de trappen vertoeft. Het Piazza di Spagna (Spaans Plein) wordt door een lange trap verbonden met een Franse kerk (Trinità dei Monti) gelegen bovenop een heuvel. We nestelen ons tussen de andere mensen op de trappen om te genieten van de zon en de mensen die aan je voorbij ziet gaan. Ook willen we nog even genieten van de straten van Rome vol winkels. Dus slenteren maar, want onze voeten zijn nog lang niet moe, leve de Hop-On-Hop-Off bus.

We sluiten deze laatste dag af met een bezoek aan de Trevifontein. De Trevifontein is misschien wel de beroemdste fontein ter wereld. Dat is niet alleen vanwege de omvang, maar ook vanwege het bijgeloof. Wie terug wil keren naar Rome, gooit tijdens zijn bezoek aan Rome een muntje in de Trevifontein. Maar ook kun je, dankzij deze fontein, de liefde van je leven ontmoeten. Daarvoor gooit men twee muntjes tegelijk in het water. Drie muntjes zou zelfs leiden tot een huwelijk met een Romein.

Twee dagen Rome en alleen hotspots bekijken is ons goed bevallen. Je kunt natuurlijk deze stad op verschillende manieren beleven, maar ben je nog nooit in Rome geweest en wil je graag veel zien en doen, dan is de Hop-On-Hop-Off bus een zeer geschikte manier om deze stad te bezoeken.

 
 

4 reacties op “Rome ~ De Eeuwige Stad in twee dagen

  1. I admit I cannot understand what is written…but it is ok….the photos are fab…then there is always Mr. google translate. 🙂

  2. Hey, ik ben van plan om naar Rome te gaan. Waar kan je je tickets kopen voor die hop-on-hop-off bus?

  3. Riet Scheepen

    Zo, dank jullie wel, was weer even terug in die prachtige stad. Ik ga mn foto-album maar weer eens opzoeken en dan zie ik zelfs de soldaten bij het Colosseum staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.