Duino

DiscoverCars.com

Het kasteel van Duino is gebouwd op een hoge klif en kijkt uit over de Adriatische Zee. Het Friulaans castello werd in de 11e eeuw gebouwd op een rotsige uitloper van het voorgebergte. De overblijfselen van de toren en enkele fresco’s zijn nog steeds zichtbaar. Het huidige kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd rond de oude ruïnes van een Romeinse toren.

Een wandeling door het kasteelcomplex vertelt de lange geschiedenis. Sinds 2003 is het opengesteld voor het publiek en via een route wandelen bezoekers langs kunstwerken en antieke meubelen. Een weelderige tuin geeft kleur aan de omgeving. Langs de hoge kliffen loopt het panoramisch Rilkepad, vernoemd naar de beroemde Oostenrijkse dichter Rainer Rilke die hier in 1912 een korte periode woonde.

Zo vredig het kasteel staat in zijn prachtige omgeving, zo rumoerig is de geschiedenis geweest. Eerst waren er de conflicten tussen de Venetianen en Turken. Later werd er hevig gestreden tijdens de WO I en II. Een steile trap naar beneden brengt je naar een bunker uit 1943.