Modica

Modica is een Zuid-Siciliaans barok stadje dat gesticht werd in een vallei. Het behoort tot een van de acht steden van Val di Noto, waarvan het architecturale landschap na de verwoestende aardbeving van 1693 compleet veranderde. De oude stad, ooit uitgehouwen uit de rotsen, is vervangen door prachtige barokke gevels, extravagante kerken en schitterende paleizen. Een wirwar van straatjes, trappen en doorgangen verbinden de verschillende stadsniveaus.

Dankzij de strategische ligging ontwikkelde Modica zich tot een van de belangrijkste steden van Zuid-Sicilië. Het historisch erfgoed is dan ook een mix van diverse stijlen uit verschillende periodes. Een wandeling langs de hoofdstraat Corso Umberto raden wij aan, net als een bezoek aan een van de vele prachtige kerken. Modica staat bekend als de ‘stad met honderd klokken en honderd kerken’. Bijzonder fraai is de Duomo di San Giorgio die te boek staat als een van de meest indrukwekkende barokke kerken van Sicilië.

Jarenlang maakte Sicilië deel uit van het Spaanse koninkrijk en het waren dan ook de Spanjaarden die de cacao naar het eiland brachten. Volgens een oude Azteekse methode wordt in Modica nog steeds chocolade gemaakt, een 400 jaar durend gebruik dat tot op de dag van vandaag nog steeds te proeven is.