San Galgano

De cisterciënzer abdij van San Galgano ligt in een schitterende omgeving van de provincie Siena. Het was de moedige ridder San Galgano (1148 – 1181) die zich na een losbandig leven tot God bekeerde. Hij nam zijn zwaard mee naar de rotsen van Montesiepi en sloeg ermee op een rots. In plaats van breken, drong het zwaard in de rots tot aan het gevest en vormde zo een kruis. Sindsdien leefde Galgano als kluizenaar.

Cisterciënzermonniken bouwden een heiligdom ter nagedachtenis aan San Galgano. In 1185 werd de abdij ingewijd en de rots met zwaard ligt naast zijn tombe. Ondanks dat de monniken probeerde in armoede te leven, groeide hun welvaart en rijkdom. De zwarte dood sloeg toe in 1348 en na enkele politieke gebeurtenissen trokken de overgebleven monniken naar Siena, waardoor de abdij in verval raakte.

Tegenwoordig is het de schoonheid en mysterie die om de abdij heen hangt dat mensen weer trekt om het te bezichtigen. De contouren van het raadselachtige complex worden, wanneer het donker is, prachtig verlicht.