Udine

DiscoverCars.com

Udine is de provinciehoofdstad van de gelijknamige provincie en bevindt zich in het noordoostelijk deel van de regio Friuli-Venezia Giulia. De stad heeft een lange geschiedenis. Dichtbij de grens met Oostenrijk en Slovenië, en tussen de Alpen en de Adriatische Zee is Udine een stad met een mix van smaken en culturen. Het is Venetiaans, maar ook Oostenrijks geweest. Dit is terug te zien in de prachtige architectuur. Hoewel het verschillende keren is beschadigd door aardbevingen en oorlogen, heeft Udine nog steeds een sfeervol historisch centrum.

De oude stad met mooie pleinen en straten heeft een typische Venetiaanse sfeer. De Piazza Libertà wordt ook wel het ‘mooiste Venetiaans plein op droog land’ genoemd. Omzoomd door fascinerende historische gebouwen is het een pronkstuk van het stadje en symboliseert het de rijkdom van het historisch erfgoed. Bijzonder fraai is de Lionello-loggia en de spectaculaire klokkentoren gebouwd in 1527, geïnspireerd door de Carducci-toren op het San Marcoplein in Venetië. Erachter, op de heuvel, staat een indrukwekkend kasteel dat al eeuwenlang waakt over de stad. De weg omhoog naar de kasteelheuvel wordt aan de rechterkant begeleidt door arcades. Heuvelafwaarts is het raadzaam om richting Piazza Matteottti te gaan dat veel mensen trekt vanwege de vele bars en restaurants. Op Piazza San Giacomo of ook wel delle Erbe genoemd staat de fontein van Giovanni. Imposante gevels van middeleeuwse huizen omringen het centrale plein van de stad. Zomers is het er aangenaam vertoeven op een van de terrassen. Twee kleine middeleeuwse grachten stromen door het stadscentrum.

Het gebied rondom Udine staat bekend om zijn ongekende natuurlijke schoonheid en waar je begroet wordt door tientallen middeleeuwse kastelen.