Venetië, de drijvende stad

We zijn in de sprookjesstad op het water. De stad die wereldberoemd is om zijn 117 eilanden, verbonden met ruim 400 bruggen en 150 kanalen. De stad is gevuld met geschiedenis en romantiek. Het trekt niet voor niets jaarlijks meer dan 18 miljoen bezoekers. Nationaliteiten uit alle windstreken van de wereld maken de ene foto na de andere. Logisch, want op iedere hoek van ieder straatje of pleintje is wel een prachtig plaatje te schieten. Dit is Venetië, één van de hotspots van Italië. Wij hebben deze ‘drijvende’ stad vaak, heel vaak bezocht en hoe druk Venetië ook is, er zijn ook plekken in deze stad waar het rustiger is en ook ‘o zo mooi’. We zetten graag een aantal tips op een rij die je kunt doen tijdens een stedentrip in deze parel van Veneto.

Probeer je los te maken van de drukke menigte.

Je zal denken, dat is een onmogelijk plan. Natuurlijk rond de beroemde ‘must sees’ zoals de Rialtobrug en het San Marco plein is het erg druk. Bezoek ze daarom vroeg of later op de avond. De beste tijd is om voor 8.00 uur en na 20.00 uur te gaan. Overigens kun je dan ook de mooiste foto’s maken.

Het is in het hoogseizoen natuurlijk drukker dan in het laagseizoen. De lente en de zomer zijn de seizoenen met de meeste toeristen, maar ook hogere temperaturen. Het najaar is rustiger en koeler, maar dan is er wel kans op acqua alta, oftewel hoogwater.

Neem de vaporetti

Een van de grootste toeristische trekpleisters van Venetië is een tochtje met een gondel. Natuurlijk is het romantisch en leuk om te doen, maar erg prijzig. Dat je in een rijtje gondels achter elkaar aangaat door de smalle grachten is groot. Leuker en goedkoper is het nemen van een vaporetto. Deze openbare veerdienst langs de grachten werkt als een busnetwerk. Waar, het is geen gondel maar de bezienswaardigheden vanaf het water zijn hetzelfde. Een standaard ticket voor de vaporetto is 7 euro, tegenover de gemiddelde prijs van een gondelrit van 80 euro.

Wij pakten vaak lijn 2 vanaf Piazza San Marco. De vaporetto gaat dan via San Giorggio, over de Canale della Guidecca om vervolgens bij de Piazzale Roma de Canal Grande op te varen. Uiteindelijk stap je ruim een uur later weer uit op de Piazza San Marco. Het is echt een belevenis om de Canal Grande van 4 km lang meegemaakt te hebben vanaf het water. Je gaat langs de mooiste paleizen, die gebouwd zijn door de rijkste en machtigste families van de stad.

Verdwaal in de stad

Iedereen verdwaalt in de stad van romantiek. Erg? Helemaal niet, het hoort erbij. Laat de borden die je verwijzen naar pleinen, bruggen en monumenten voor wat het is en duik het labyrint van kleine straatjes in. Je zal keer op keer verrast worden. Hoe verder je van de hotspots wegraakt, hoe rustiger het wordt.

Je zal terecht komen in een van de zes districten die ook wel sestiere worden genoemd. De wijk San Marco is het hart van Venetië en de drukste wijk. De beroemde Piazza San Marco met de basiliek, het Dogenpaleis en de Ponte dei Sospiri (de Brug der Zuchten) zijn hier te vinden.

Dorsoduro is ‘onze’ wijk en stukken rustiger dan San Marco. In deze wijk staat de imposante kathedraal Santa Maria Della Salute. Plof hier lekker neer op de trappen en zie het verkeer over de Canal Grande aan je voorbij gaan met op de achtergrond de Campanille.

Doorkruis de wijk Cannaregio of Castello dat ten oosten van San Marco ligt. Hoe verder je oostwaarts gaat in Castello, hoe rustiger het wordt. Hier wandel je langs lokale winkeltjes en gezellige restaurants. Verderop ligt het park Giardini Pubblici. Een geschikte plek om de drukte van de stad even te ontlopen en heerlijk te onthaasten.

Tips om te bezoeken:

  • Beklim de Campanille aan de Piazza San Marco voor schitterende uitzichten. Kijk ook in de basiliek, gelegen aan de Piazza San Marco. Ga achter het hoge altaar om de Pala d’Oro te bewonderen en klim naar het balkon voor uitzicht op het plein.
  • Bezoek het Dogenpaleis. Bewonder de pracht en praal die zo kenmerkend is voor dit bijzondere Palazzo. Loop door de prachtige zalen vol historie en loop over de beroemde Brug der Zuchten. Ga naar de bovenste verdieping en maak de mooiste foto’s.
  • Pak de Vaporetto en ga naar de eilanden: Burano, Murano en Torcello

Wij genieten altijd weer van Venetië. En hoe vaak we de stad ook hebben bezocht, altijd was er wel weer iets wat we nog niet eerder hadden gezien. Nee, in deze stad ben je nooit uitgekeken.

0 reacties op “Venetië, de drijvende stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.