Puglia Stedentrip

De stad Lecce, de barokke schat van Puglia

DiscoverCars.com

Lecce is de trots van de regio Puglia, gelegen in het zuiden van Italië. Het is de belangrijkste stad van het Salento schiereiland en meer dan 2000 jaar oud. Door de rijke barokke architectuur van de vele monumenten, wordt Lecce ook het ‘Florence van het Zuiden’ genoemd. De architectonische pracht en praal is levend en warm, net als de Leccese zelf.

Wij bezochten de stad in het najaar, maar het vroege voorjaar zou ook uitstekend zijn, wanneer de intense hitte van juli en augustus verdwenen is. In deze periode kun je nog steeds genieten van de warme zon en de strakblauwe hemel. De autotocht naar de stad gaat door een landschap bedekt met olijfbomen en wijngaarden. In het voorjaar wordt dit natuurschoon nog eens opgesierd door klaprozen en wilde bloemen.

Lecce, Italy

De parel van barok

Afgezien van de 1ste helft van de middag, wanneer de bewoners van de stad hun siësta houden, is Lecce een drukke stad. De beste manier om het oude compacte centrum te verkennen is te voet. De eerste indrukken die we opdoen in ‘de parel van barok’ zijn de typisch zuidelijke Italiaanse kenmerken, vriendelijkheid van de lokale bevolking, het langzame tempo van het leven, de goudkleurige gebouwen en monumenten, waar het warme zonlicht overheen schijnt. Tinten van goud, room en honing fonkelen en glinsteren in de zon.

#Lecce #lumix
#Lecce #xiaomi
#Lecce #nikon
#Lecce #nikon
#Lecce #nikon

Santa Croce

In iedere straat zijn mooi versierde deuren en balkons te zien, maar dit is nog niets vergeleken met de vele monumenten die Lecce rijk is. De stad vertoont de meest overdadige barok van heel Italië. In het zachte zandsteen komen de fantasieën van de 17de -eeuwse architecten helemaal tot leven, zoals in de gevel van Santa Croce.

De bouw van deze kerk duurde ruim 150 jaar. De gevel heeft een bonte verzameling van stenen dieren, waterspuwers en bloemen. In het bovenste deel van de gevel vind je een prachtig roosvenster die ontworpen is door Giuseppe Zimbalo, die ook tekende voor andere gebouwen in Lecce. De kerk heeft binnen een indrukwekkend mooi houten plafond, een 16de -eeuwse koepel en een stenen geboortetafereel, dat kenmerkend is voor de artistieke en vrome traditie van Zuid-Italië.

Foto anto81nio

Piazza Sant’Oronzo

Piazza Sant’Oronzo is de belangrijkste piazza en vernoemd naar de patroonheilige van Lecce. In het midden van het plein staat een groot bronzen beeld van patroonheilige St.-Oronzo. Het plein wordt omringd door architectonische pracht, daterend uit de middeleeuwen tot de 14de eeuw. Het plein is de tweede woonkamer voor de lokale bevolking, maar ook de thuisbasis van een Romeins amfitheater.

Het hoefijzervormig theater dateert uit de 2de eeuw na Chr. en werd pas in 1901 ontdekt tijdens graafwerkzaamheden. Een deel ervan blijft nog steeds verborgen onder het plein. Nippend aan een verfrissend drankje bij een van de barretjes uitkijkend over het theater, stellen we ons zo voor dat hier ooit 25.000 mensen keken naar verschillende voorstellingen.

Lecce

Piazza del Duomo

Een ander bekend plein is de Piazza del Duomo met de Duomo di Lecce uit de 12de eeuw en het Palazzo Vescovile. Bijna volledig afgesloten werd, in de Middeleeuwen, het plein bij vijandelijke aanvallen gebruikt als veilige haven voor de bevolking. Lecce is de thuisbasis van meer dan 40 kerken en op iedere hoek van de straat of piazza staat er wel een op je te wachten met haar eigen pracht en praal.

Enkele bijzondere kerken van Lecce

  • Chiesa dei San Niccolo e Cataldo
  • Chiesa di Sant’Irene
  • Chiesa del Rosario
  • Chiesa Sant’Anna
  • Chiesa di San Matteo
Lecce

Siësta in Lecce

Midden tussen al het meesterwerk van steen zijn veel goede restaurants gevestigd waar je heerlijke lokale gerechten kunt proeven. Voor een pranzo zijn de rustici aan te bevelen. Het zijn warme kleine ronde filodeeghapjes met mozzarella en tomaat.

Wees ervan bewust dat de Italianen in het zuiden laat eten. Voor een diner is het gebruikelijk om niet eerder dan 21.00 of zelfs 22.00 uur aan tafel te gaan. De middagzon stuurt de lokale bevolking in de richting van de schaduw en naar hun huizen. Een deel van het leven staat even stil tijdens de siësta. De winkels sluiten hun deuren vanaf 12.00 uur en gaan pas rond 16.00 of 17.00 uur weer open. Dit geld ook voor de meeste kerken en andere monumenten, dus plan je dag goed en pas je aan aan het ritme van de lokale bevolking.

Het barokke Lecce is bijzonder en een lust voor het oog met al het goudkleurig steen dat glinstert in de zon. De stad is tevens een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving en alle geneugten die Zuid-Italië te bieden heeft.

Hotels in Lecce

 

2 reacties op “De stad Lecce, de barokke schat van Puglia

  1. Ben Eekels

    Geweldig verhaal. Heerlijk verteld. Mooie foto’s! Hoop dat we er snel naar toe kunnen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.