Puglia

Gallipoli, hoogtepunt van Salento

het strand van Gallipoli in de Salento regio Puglia

Gallipoli is een van de mooie kustplaatsen van de streek Salento in de regio Puglia. Het waren de Grieken die het stadje terecht als ‘Kále polis’ doopten, wat ‘Mooie stad’ betekent. Tegenwoordig is het een favoriete vakantiebestemming, want niet alleen het stadje is een bezienswaardigheid, maar ook de prachtige kustlijn met zijn mooie zandstranden. Gelegen langs de Ionische Zee is het een pareltje van Zuid-Italië. De stadsmuren, de imposante wachttorens, het kasteel en de geplaveide oude straatjes verklappen de eeuwenlange geschiedenis.

Het historisch centrum van Gallipoli

Bij ons eerste bezoek maakten wij een wandeling langs de oude muur die het historisch centrum van Gallipoli aan alle vier de zijden omsluit. Het oude stadje is gebouwd op een rotsachtig eiland dat via een smalle brug met zijn moderne buitenwijk aan het vasteland is verbonden. De zee omringt Gallipoli aan alle kanten. Onder de brug bevindt zich de dagelijkse vismarkt en net over de brug is een Grieks-Romeins fontein te bewonderen, volgens historici de oudste van het land.

Vestingwerken en de oude vissershaven

Blikvanger is het Castello Angioino, een vierkant kasteel met vier torens. Het gebouw domineert de omgeving en werd gebouwd in de 17e eeuw, maar staat op de plaats van een eerdere constructie en verklapt de belangrijke strategische positie van het plaatsje. De vestingwerken werden niet alleen gebouwd om de stad te beschermen, maar óók de oude vissershaven. De traditioneel blauwe vissersboten schuilen nog steeds onder de oude kasteelmuur. Op de kade zien we vissers hun netten repareren en vissersbootjes de haven binnenvaren met vers gevangen vis. Aan de haven staat ook de oude Santa Maria del Canneto kerk te baden in het zonlicht.

De middeleeuwse stadsmuur werd gebouwd om aanvallen af te weren. Wanneer de vijand toch het stadje binnenviel werd men vertraagd en in de val gelokt door een labyrint van smalle straatjes. De stadsplattegrond dateert uit de periode van de Moorse overheersing rond het jaar 900. De opeengepakte huizen en kronkelende straatjes zijn het gevolg van de schaarse ruimte op het eiland.

Salentijnse barok

Door de eeuwen heen heeft het stadje verschillende bewoners gehad. De Grieken werden opgevolgd door de Romeinen, daarna de Byzantijnen en vervolgens de Noormannen. De grootste bloeiperiode beleefde Gallipoli in de 17e eeuw. Al deze volkeren hebben hun stempel gedrukt dat is terug te zien in prachtige gebouwen. Het is vooral de Salentijnse barok, de smeedijzeren balkons, de versierde gevels en verfijnde portalen. Tussen witte huizen in oosterse stijl en elegante herenhuizen verrijzen meer dan 10 kerken. Fraai is de kathedraal Sant’Agata (1629-1696) met bijbehorende klokkentoren. Vele straatjes komen uit op pleintjes of samen in schaduwrijke binnenplaatsen.

In de straten rijden Vespa’s en Ape’s, driewielige kleine auto’s, rond. In de vroeg middag begint de siësta en de straten vallen stil. Tijdens de koelte van de avond ontmoeten inwoners elkaar weer op straat voor een praatje en de typische passeggiata. De oude borgo is een karakteristieke plek om een fragment van Zuid-Italië te ontdekken. In een van de vele restaurants worden overheerlijke traditionele gerechten geserveerd. Een lunch of diner met zeevruchten en uitzicht op de haven zal een onvergetelijke herinnering zijn.

Omgeving van Gallipoli

Naast het oude stadje hebben wij genoten van enkele prachtige nabijgelegen witte zandstranden en het transparante turquoise zeewater. Je kunt neerstrijken op het beroemde ‘Seno della Purità’ in de schaduw van de stadsmuur. Het strand ontleent zijn naam aan de kerk met dezelfde naam. Dankzij het ondiepe water is het populair bij gezinnen met kleine kinderen. Andere adembenemende stranden langs de kustlijn zijn onder andere het strand van Rivabella, la Baia Verde, Torre del Pizzo, Marina di Mancaversa en tot slot Torre S. Giovanni en Torre Mozza. Ze worden beschouwd als een van de mooiste spiagge van Salento. Vergeet dus geen zwemkleding en een badlaken mee te nemen.

Vanwege een schitterende locatie aan zee en de authentieke sfeer is Gallipoli een hoogtepunt van Salento. De oude borgo is een zeldzame parel waar je het typische Zuid-Italiaanse leven nog steeds kunt opsnuiven en waar het lijkt of de zon er altijd schijnt. Gallipoli zit vol verrassingen en geneugten. De ontspannen sfeer, prachtige gebouwen, het fantastische eten en witte stranden verrukken iedere bezoeker.

0 reacties op “Gallipoli, hoogtepunt van Salento

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.