Stedentrip Toscane

Stadswandeling door Siena

Duomo van Siena

Wie Siena bezoekt wordt betoverd door zijn prachtige middeleeuwse architectuur. Het is een juweel in Midden-Italië en een van de grote kunststeden in het hart van Toscane. Het centro storico is tot op heden bijna volledig intact. Middeleeuwse straten met fonteinen, piazza’s en poorten doorkruizen de stad.

Sinds 1995 staat het historisch centrum op de UNESCO lijst. Wij maakten een wandeling van twee uur langs een overvloed van prachtige architectuur en indrukwekkende pleinen.

Piazza del Campo

We starten de wandeling in het middelpunt van Siena’s stadsleven, de schelpvormige Piazza del Campo. Bekend als ‘il Campo’ onder de Sienesi, is het de belangrijkste piazza van de stad en misschien wel de mooiste van het land vanwege de eenheid en harmonie die het uitstraalt. Naast prachtige gebouwen en paleizen wordt het omringd door elegante cafés en restaurants.

Il Palio

De piazza verandert in de zomer in een groot spektakel, il Palio. Dit is een paardenrace in middeleeuwse sfeer waarbij verschillende stadswijken (contrade) tegen elkaar strijden. Het evenement wordt op 2 juli en 16 augustus gehouden. 

Siena Toscane

Palazzo Pubblico

Siena kan zich beroemen op prachtige monumenten. Het stadhuis Palazzo Pubblico is daar een van. Het werd gebouwd in de 14e eeuw en is een voorbeeld van klassiek gotische architectuur. De gevel van travertijn en baksteen is versierd met elegante rijen ramen en kroonlijsten met ronde bogen. In het midden van de 1ste verdieping bevindt zich het wapen van de familie Médici die in de 16e eeuw over Siena heerste.

Binnen is het museo civico gevestigd met kunstwerken van beroemde schilders van de School van Siena. Bovendien bezit het interieur van het palazzo enkele indrukwekkende fresco’s. Ook het bronzen beeld van de wolvin die Romolus en Remus zoog is er te bewonderen. Volgens de legende heeft Senius, zoon van Remus, Siena gesticht.

Torre del Mangia

Tussen 1325 en 1344 werd de Palazzo voorzien van de 102 meter hoge Torre del Mangia. Beklim de 388 treden van de slanke middeleeuwse toren voor een adembenemend uitzicht over de stad.

Siena Toscane

Fonte Gaia

Aan de bovenkant van de hellende Piazza del Campo staat de Fonte Gaia met marmeren lambrisering van Jacopo della Quercia. Het origineel werd in 1419 gemaakt en bevindt zich in het Ospedale di Santa Maria della Scala. Degene die je vandaag de dag ziet is een replica. Rechts van de fontein staat het opvallende Palazzo Sansedoni, gebouwd tussen 1216 en 1339.

Siena Toscane

Duomo Santa Maria Assunta

We verlaten de Campo en wandelen de Costa Barbieri in en slaan links af bij Via di Città en meteen weer rechts de Via dei Pellegrini in. Heuvelopwaarts bevindt zich de prachtige baptisterium van San Giovanni. Links daarvan leidt een marmeren trap naar de indrukwekkende Duomo Santa Maria Assunta, het symbool van de stad.

Op het hoogste punt van de stad werd in de 13e eeuw de kathedraal van Siena gebouwd. Het is een van de mooist gotische kerken van Italië. Meteen springt de zwart-wit gestreepte marmeren gevel in het oog. Het heiligdom lijkt te zijn gemaakt van marmer glazuur.

Voor je naar binnen gaat bewonder de gevel en beelden waar onder andere Giovanni Pisano aan mee heeft gewerkt. De afwisselende strepen van donker en licht marmer, waarmee het grootste deel van de kerk en campanile mee bedekt zijn, steekt fraai af tegen de rode bakstenenpaleizen.

De geschiedenis van de Duomo is boeiend. Nog voordat de kathedraal af was wilde men hem al verbouwen naar een nog groter heiligdom. Het moest namelijk groter worden dan de Sint-Pieter in Rome. In de 14e eeuw lagen de plannen voor de uitbreiding klaar. De werkzaamheden begonnen in 1339, maar werden onderbroken in 1357 vanwege de Zwarte Dood die in de stad heerste. Het eindresultaat is nooit voltooid.

Siena Toscane
Siena Toscane
Siena Toscane

Het interieur van de kathedraal is adembenemend en van alle kunstschatten is de marmeren vloer voor ons het allermooist. Aan het mozaïek van de uit 59 marmeren platen bestaande vloer, hebben kunstenaars ruim twee eeuwen gewerkt.

Piccolomini-bibliotheek

Er zijn verder te veel artistieke hoogtepunten in de kathedraal om zo even op te noemen, maar omvatten tal van fresco’s, schilderijen en sculpturen van toonaangevende kunstenaars. De kathedraal is een wonder te noemen, maar dat kun je ook zeggen van de Piccolomini-bibliotheek met zijn prachtige fresco’s dat zich in een van de kamers van het heiligdom bevindt.

Siena Toscane

Maak een klim naar de top van de Facciatione, de onafgemaakte gevel van de kathedraal die nooit werd gebouwd. Je wordt beloond met een prachtig uitzicht over Siena en de omliggende Toscaanse heuvels.

Siena Toscane

Santa Maria della Scala

Tegenover de Duomo staat de Santa Maria della Scala. Het was een van Europa’s eerste ziekenhuizen. Dit voormalig hospitaal werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw en herbouwd in de late 15e eeuw. Tegenwoordig herbergt het een museum.

Pinacoteca Nazionale

Wanneer je de Via del Capitano oploopt die overgaat in Via S. Pietro kom je uit bij Pinacoteca Nazionale die is gevestigd in een van de meest elegante palazzi in Siena. De laatgotische Palazzo Buonsignori is gebouwd in de vroege 15e eeuw. Een uitstekende verzameling kunst is er te bewonderen, voornamelijk van kunstenaars uit de 12e tot de 16e eeuw.

Bij Piazza Postierla slaan we rechtsaf de Via di Città op en wandelen naar het volgende hoogtepunt, namelijk de San Doménico basiliek. Vergeet onderweg niet te genieten van diverse ambachtelijke winkels. Drink een cappuccino of een glas wijn aan een buitentafeltje bij een van de vele bars. Ervaar de typische Toscaanse sfeer en geniet van de ambiance van deze heerlijke stad. Proef de plaatselijke panforte of nip aan een glas Chianti Classico.

Siena Toscane

Santuario di Santa Caterina

Een tussenstop maken we bij Santuario di Santa Caterina, een religieus complex gebouwd ter ere van Santa Caterina van Siena, een van de meest geliefde heilige van de rooms-katholieke kerk. Haar geboortehuis wordt nu vereerd als het heiligdom van Santa Caterina.  

San Doménico basiliek

De San Doménico basiliek, een zwaar bakstenen gebouw in cisterciënzer gotische stijl, staat in het westelijk deel van het historisch centrum en werd gebouwd in 1226. In de loop der jaren heeft de kerk enkele metamorfoses ondergaan en daardoor heeft het een wirwar van verschillende stijlen.

De gewelfde campanile werd in 1340 gebouwd. Het interieur van het complex heeft een aantal mooie decoraties, zoals de kapel van Santa Caterina. Verder zijn er een aantal prachtige fresco’s en marmeren sculpturen te bewonderen. Grenzend aan de kerk werd het Oratorio di San Bernardino gebouwd. Het is de plek waar de Franciscaanse broeder San Bernardino vaak predikte.

Siena Toscane

Het historisch centrum is een genot om doorheen te dwalen, smalle straatjes die kronkelen tussen de prachtige gebouwen en langs kleine piazza’s. De rivaliteit met een andere Toscaanse stad, Florence, leidde tot artistieke en architecturale concurrentie, die de kunst en architectuur beïnvloedde.

Piazza Salimbeni

Onze eindbestemming van deze fascinerende wandeling is bij Basilica di San Francesco. Om daar te komen lopen we over de Via della Sapienza, slaan rechtsaf bij Piazza Salimbeni de Via Banchi di Sopra op. Aan Piazza Salimbeni staat de oudste bank ter wereld, de Monte dei Paschi di Siena, opgericht in 1472. Oorspronkelijk was het plein de tuin van het paleis, maar halverwege de 19e eeuw werd het bestraat met een fraai patroon en een marmeren beeld. De Via Banchi di Sopra is Siena’s belangrijkste winkelstraat. Sla linksaf de Via dei Rossi op die uiteindelijk uitkomt bij Piazza San Francesco.

Siena Toscane

Basilica di San Francesco

In 1326 begon men aan de bouw van de gotische Basilica di San Francesco en werd voltooid in 1475. De campanile werd er later in 1756 aan toegevoegd. Het interieur is geschilderd in zwart-witte banen die herinneren aan de marmeren gevel van de kathedraal van Siena. In het linker transept zijn prachtige fresco’s aangebracht.

Siena is een fantastische stad en volgens sommige Italië kenners mooier dan zijn eeuwige rivaal Florence. Deze stadswandeling brengt je langs enkele hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van Siena en geeft je een impressie van deze geliefde Toscaanse parel.

Booking.com

6 reacties op “Stadswandeling door Siena

  1. Riet Scheepen

    Weer een heel mooi en interessant verslag over Siena. Ben er geweest en vond het er heel mooi. Maar er is iets wat ik vreemd vind. Bij de foto’s van het interieur van de kerk schrijven jullie dat de vloer bestaat uit marmeren platen. Ik heb er veel foto’s gemaakt en altijd gedacht dat de vloer van hout was. Prachtig ingelegde patronen, zó mooi dat ik het moeilijk vond om er weg te gaan. Of is het eerste gedeelte van hout en verderop van marmer? Zou het heel graag willen weten. Fijn weekend voor jullie, mvr.gr. Riet Scheepen

    • Buongiorno Riet, het gedeelte wat wij zo mooi vinden is de bijzondere marmeren vloer en wordt af en toe opengesteld voor publiek, normaal gesproken bedekt om het te beschermen.

  2. Prachtige stad, Siena, hoop er gauw eens terug te keren

  3. Peter Janssen

    Ik geniet elke keer weer van de mooie verslagen. Heerlijk om af en toe plekjes te herkennen waar we zijn geweest. 👌

  4. wow – Siena. Italiaanse parel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.