Umbrië

Narni is een reis door de tijd

Uitzicht op Narni en de omringende heuvels van Umbrië
DiscoverCars.com

Narni is een charmant oud heuvelstadje dat uitkijkt over de Nera-vallei in de regio Umbrië. Vanwege de ligging aan de Via Flaminia stichtte de Romeinen hier in 299 v.Chr. een nederzetting met de naam Narnia. De ligging maakte het tot een rijk en welvarend stadje. Niet alleen tijdens het Romeinse Rijk, maar ook daarna. Er zijn nog veel overblijfselen uit de oudheid zoals de Augustus-brug, het moet de grootste zijn die ooit in de Romeinse tijd is gebouwd.

Korte geschiedenis van Narni

Wanneer is niet geheel duidelijk, maar historici vermoeden dat de naam na de 13e eeuw veranderde in Narni. Tijdens de middeleeuwen ontwikkelde het zich steeds verder uit tot een belangrijke en strategische plaats, maar werd het ook slachtoffer van barbaarse invasies. Helaas kwam dit niet altijd ten goede aan het artistieke erfgoed. In de 16e eeuw werd het stadje zelfs grotendeels verwoest door Spaanse troepen waardoor veel verloren is gegaan.

De lange en soms complexe geschiedenis heeft ertoe geleid dat Narni in de loop van de tijd is verrijkt met veel schatten die van groot belang zijn. Artistieke en architectonische hoogstandjes volgen zich in een snel tempo op wanneer we een wandeling maken door het oude centrum. Binnen de oude overgebleven stadsmuren bevinden zich getuigenissen uit het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen. Tussen de historische straatjes en prachtige pleinen hangt een betoverende sfeer en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Narni
Narni

Hoogtepunten van Narni

De belangrijkste kerk in Narni is die van San Giovenale, gewijd aan de patroonheilige van de stad. De hoofdingang bevindt zich op Piazza Cavour, hoewel de meest indrukwekkende toegang is te betreden vanaf Piazza Garibaldi. Men begon aan de bouw van het heiligdom in 1047 op de overblijfselen van een oude middeleeuwse begraafplaats. In 1145 werd de kerk ingewijd.

De sobere Piazza dei Priori is het hart van een oude Romeinse en middeleeuwse stad. Hier staat het Palazzo del Podestà dat uit de 13e eeuw dateert. Om de waarde van het plein te vergroten is er rond 1200 een imposante toren en het Palazzo Sacripante eraan toegevoegd.

Wanneer we de karakteristieke Via del Monte volgen bereiken we de Rocca Albornoz, een middeleeuws fort dat de residentie was van pausen en kardinalen. Al wandelend en dwalend zien we prachtige en opmerkelijke historische monumenten aan ons voorbij gaan. Sommige straatjes verleiden je om omhoog te klimmen en de traptreden te volgen. Nauwe doorgangen brengen je vanzelf weer terug op je route. Bijzonder fraai is de Via delle Mura met overblijfselen van oude vestingwerken.

Ondergrondse wereld

Ondergronds Narni is een ander hoogtepunt met tunnels die naar verschillende vertrekken leiden, waaronder zelfs een martelkamer van de Inquisitie. De ondergrondse wereld is een reis terug in de tijd, hoogstwaarschijnlijk ontstaan in de Etruskische-periode.

Narni
Narni
Narni
Narni

Keuken

Na alle ontdekkingen is het voor ons tijd voor wat lekkers. De Umbrische keuken heeft een grote variatie aan overheerlijke gerechten die generatieslang zijn doorgegeven. Culinaire gerechten bestaan uit handgemaakte pasta’s met vleessausen. Wij hebben genoten van gebakken lamsvlees en fazant als hoofdgerecht. De regio bewaart ook vlak onder de beboste en heuvelachtige oppervlakte zijn hemelse truffels, een lekkernij die gewaardeerd wordt. Een truffel heeft een zeer intense smaak en je hebt er maar een kleine hoeveelheid voor nodig. Ze worden vaak als ingrediënt gebruikt, maar de beste manier om een verse truffel te proeven is direct geraspt over het gerecht zonder enig andere smaakmaker, alleen een scheutje olie en een snuf zout is voldoende.

Narni

Omgeving van Narni

Narni is een schitterend oud stadje dat absoluut een bezoek verdient wanneer je in Umbrië bent. Voor de Romeinen was Narni misschien een plek aan de rand van de wereld met daarachter een land met allerlei mythische schepsels en vreemde volkeren. In de huidige tijd is de omringende omgeving een paradijs op de Italiaanse kaart. Landweggetjes kronkelen langs olijfgaarden en velden die meer lijken op bloemtapijten. Het is de kracht van de natuur die grote indruk maakt.

Zo is de nabijgelegen Marmore waterval een must om te bezoeken. Het is de beroemdste van Italië die meer dan 2000 jaar geleden door de Romeinen werd gecreëerd. Het groene omringende gebied had een grote aantrekkingskracht op kluizenaars en kloosterordes. Dit landschap is bezaaid met oude abdijen, middeleeuwse torens en gehuchten. Minder bekend maar ‘o zo mooi’ is het iets verder gelegen Piediluco-meer met aan de oever het charmante gelijknamige dorp. Natuurliefhebbers zullen genieten van de ongerepte omgeving en betreden een van de vele wandelpaden.

Ondanks zijn kleine omvang is er veel te ontdekken in Narni en omgeving. Het stadje biedt de mogelijkheid om een reis te maken door de tijd en ademt zelfs vandaag nog een middeleeuwse sfeer. Wie Narni en de groene omgeving verkent zal er zijn ogen uitkijken en komt er dan al achter waarom Umbrië ook wel de titel ‘het groene hart van Italië’ heeft verdiend. 

Hotels in Narni

Booking.com

0 reacties op “Narni is een reis door de tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.