Stedentrip Umbrië

Spoleto, cultureel hoogtepunt van Umbrië

Spoleto
DiscoverCars.com

Gelegen in de bossen, op een uitloper van de Apennijnen, ligt een van de meest pittoreske Umbrische heuvelstadjes, Spoleto. Deze kleine historische stad dateert uit de Romeinse tijd en ligt strategisch aan de Via Flaminia, de weg van Rome naar Ancona en Ravenna.

Korte geschiedenis van Spoleto

De 2 kilometer goed bewaarde muur die de stad omringd is het bewijs van hoe belangrijk deze Romeinse kolonie was. Later in de Middeleeuwen werd deze muur breder en sterker gemaakt en heeft de stad een rijke tijd gekend als hoofdstad van een machtig Lombardisch hertogdom. Daarna viel de stad onder pauselijk bewind. De stad bevat een aantal belangrijke monumenten, waaronder een Romeins theater, een imposante burcht, een kathedraal en meerdere kerken. Wij waren meteen verknocht aan deze prachtige stad. Wandel met ons mee langs de hoogtepunten van Spoleto.

Wandeling door Spoleto

We starten onze wandeling in het bovenste en oudste deel van Spoleto. Het is een behoorlijke klim, maar je wordt beloond met een schitterend panorama van vele historische monumenten. Nog iets hoger vind je de levendige Piazza del Mercato en de mooie Piazza del Duomo.

De ‘Duomo di Spoleto’ vormt het hart en is het belangrijkste monument van de stad. De indrukwekkende voorgevel van deze Romaanse Dom werd in het begin van de 13de eeuw voltooid, terwijl de toren uit de 12de eeuw dateert en de portiek uit de 15de en 16de eeuw. Binnen vind je fresco’s van Pinturicchio en Fra Filippo Lippi. Vanuit hier wandelen we naar het paleis van de aartsbisschop, passeren we een Romeins huis, verschillende Romeinse boogporten en via Corso Mazzini bereiken we een Romeins theater, gebouwd in de 1ste eeuw na Chr.

Spoleto
Spoleto
Spoleto
Spoleto
Spoleto
Spoleto

Rocca Albornoz

Op het hoogste punt van de stad staat de burcht Rocca Albornoz uit 1359. Daarachter verrijzen de bogen van Ponte delle Torri. Oorspronkelijk was dit een aquaduct dat zorgde voor de toelevering van water voor het kasteel van de stad. Mede door deze watervoorziening heeft Spoleto menige belegeringen kunnen doorstaan. Je moet geen hoogtevrees hebben, want de afgrond is vanaf de brug echt diep. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht op de bosrijke heuvel Monteluco en de pelgrimskerk San Pietro met zijn romaanse gevel.

Tussen de huizen van donkergrijze steen lopen talloze steile straatjes. Alle elementen van de rijke historie van verschillende tijdperken en culturen zijn door elkaar verweven in het compacte centrum. Mooie winkels en ateliers van ambachtslieden zijn gevestigd in de elegante straten.

Culinaire tradities

Restaurants serveren beroemde wijnen zoals de Sagratino, de Montefalco, de Grechetto en gerechten met onder andere zwarte truffel. In de regio zoeken truffeljagers met honden en varkens naar het ondergrondse goud. De vele culinaire tradities zijn gefocust op authenticiteit en hoge kwaliteit van lokale producten. Heerlijk zijn de bruschette en crostini op smaak gebracht met Umbrische olijfolie en de zwarte truffel van Spoleto. Een andere specialiteit van de streek is de ‘strangozzi’, een lange pasta met eveneens zwarte truffel of een ragù van vlees.

Spoleto
Spoleto
Spoleto

Festival dei Due Mondi

Sinds een paar jaar wordt de stad het gehele jaar door bezocht door toeristen, hoewel het niet zo druk is als het nabijgelegen Assisi. Het is net alsof de Italianen Spoleto voor zichzelf hebben willen houden, behalve tijdens het beroemde Festival dei Due Mondi dat elk jaar van juni tot juli plaatsvindt. Dan lopen de straten vol met festivalgangers. Er zijn dan opvoeringen van dans, opera, toneel en klassieke muziek. Er hebben sinds het begin van 1958 veel internationale artiesten opgetreden of meegewerkt aan het populaire festival.

De Romeinse stad heeft interessante monumenten, goede restaurants, mooie winkels en ateliers. Voor ons was een dag te kort en gaan daarom snel weer terug om volop te genieten van dit culturele hoogtepunt. Mede door de nabijgelegen steden als Assisi, Foligno, Trevi, Bevanga, Perugia, Todi, Orvieto en Gubbio maakt Spoleto een goede uitvalsbasis voor een langere periode.

Hotels in Spoleto

Booking.com

2 reacties op “Spoleto, cultureel hoogtepunt van Umbrië

  1. Cisca Troost

    Wij zijn in Spoleto geweest helaas was het viaduct in restauratie zodat je niet naar de overkant kon om de bergen in te gaan, erg jammer. Vanuit Perugia is er een super verbinding met deze steden die onder belicht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.