Stedentrip Toscane

Lucca: best bewaarde geheim van Toscane

DiscoverCars.com

De beste manier om het centrum van Lucca te verkennen is een wandeling maken over de stadsmuren. Dat was de tip die we meekregen destijds van een goede vriend. De stad Lucca, gelegen in de regio Toscane, ligt op zo’n 25 km van Pisa en circa 80 km ten westen van Florence.

Alles in Lucca verwijst naar haar verleden, naar de Etrusken die de stad hebben gesticht, naar de Romeinen en andere machthebbers die hun sporen hebben achtergelaten. De stad is rijk aan kunstschatten. Ontdek samen met ons Lucca, het best bewaarde geheim van Toscane.

De dikke stadsmuren van Lucca

Het historisch centrum van Lucca is geheel omsloten door dikke stadsmuren. Ze zijn 4 km lang en als je eroverheen loopt, kun je de grote historische gebouwen van de stad bewonderen. Buiten de muren ligt een brede groene grasmat omzoomd door bomen. De stadsmuur is ook een populaire plek onder de locals om te wandelen, joggen of te fietsen.

Lucca (Tuscany) - Piazza dell Anfiteatro

Historisch centrum van Lucca

Wanneer we de stad inlopen, verdwalen we al snel. Het labyrint van straatjes staat vol met middeleeuwse paleizen, torens, kerken en piazza’s. Er zijn in de stad maar liefst veertig pleinen en bijna honderd kerken. Het centrum kent ook vele modieuze winkels, levendige bars en goede restaurants.

Het centrale plein is Piazza dell’Anfiteatro, een ovaal plein gebouwd in de middeleeuwen op een Romeinse arena. Het is een ideale plek om even te onthaasten. Op het marktplein zijn veel bars en terrassen aanwezig, uitermate geschikt voor een aperitivo. We zijn tenslotte in Italië en er is altijd een moment van ‘dolce far niente’.

Een andere goede manier om de stad te verkennen, maar misschien niet de makkelijkste, is het beklimmen van de Torre dei Guinigi met de 230 traptreden. Helemaal boven heb je een prachtig uitzicht op de charmante stad, die er nog uitziet als honderden jaren geleden. Bijzonder is dat boven op deze toren eeuwenoude eiken groeien.

Tips om te bezoeken

 • Het huis van de componist Puccini.
 • Basilica San Frediano, de oudste kerk.
 • Piazza San Frediano, Piazza San Michele en Piazza San Marino met de indrukwekkende Duomo.
 • De Via Fillungo en de omliggende straten.
 • De aristocratische villa’s buiten Lucca, waaronder Villa Reale di Marlia, de Villa Torrigiani di Camigliano en de Villa Mansi. Wel eerst boeken!

Vergeet stadskaarten en reisgidsen. Verdwaal in een wirwar van middeleeuwse straatjes. Geniet van een cappuccino of een wijntje. Laat je leiden door het ritme van de stad en geniet van de sfeer die al eeuwenlang goed bewaard is gebleven. Misschien mis je dan een aantal fantastische dingen, maar dat is niet erg. Het is een goede reden om Lucca vaker te bezoeken.

Hotels in Lucca

Booking.com

5 reacties op “Lucca: best bewaarde geheim van Toscane

 1. Perfecte beschrijving/introductie. Tip: bij diverse kerken loont het de moeite om ze zowel ‘s-morgens vroeg als in de namiddag te bezoeken ivm het invallend zonlicht door de gebrandschilderde ramen.

 2. Henriëtte Pranger

  Hé hallo wat een goede beschrijving van Lucca, krijg er zin in!
  Vraagje: hoe kom ik op die stadsmuren om een wandeling te maken? Zijn er ergens trappen ?
  Ben benieuwd!
  Alvast dank!
  Henriëtte

 3. Henriëtte Pranger

  Hé hallo wat een goede beschrijving van Lucca, krijg er zin in!
  Vraagje: hoe kom ik op die stadsmuren om een wandeling te maken? Zijn er ergens trappen ?
  Ben benieuwd!
  Alvast dank!
  Henriëtte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.