Toscane

Bagno Vignoni en zijn beroemde waterpiazza

De waterpiazza van Bagno Vignoni
DiscoverCars.com

Het landschap van Val d’Orcia strekt zich uit ten zuidoosten van Siena tot aan de Monte Amiata. Het gebied maakt sinds 2004 deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed en is een prachtig landschap beroemd om zijn cipressen, wijngaarden en natuurlijke bronnen. Dorpen, abdijen en kastelen liggen hooggelegen op heuvels en waken over een dromerig landschap met tinten van natuurlijke kleuren die naadloos in elkaar overgaan. Het is een paradijs voor fotografen, die oude boerderijen omringd door heuvels met op de hellingen olijfbomen en zonnebloemvelden, nauwkeurig op de lens kunnen vastleggen. Tussen al dit moois bevindt zich een bijzonder mooie locatie. Maak kennis met Bagno Vignoni.

Al eeuwenlang trekt Bagno Vignoni bezoekers vanwege zijn thermale baden. Het dorp is populair sinds de Etrusken en Romeinen. Tijdens de Middeleeuwen was het een geliefde rustplaats, dichtbij de beroemde pelgrimsroute Via Francigena.

Waterpiazza

Rustieke renaissancehuizen en loggia’s weerspiegelen in de originele baden die een piazza van water vormt. Een wandeling rond de ‘waterpiazza’ doet sprookjesachtig aan en lijkt net alsof het is opgeschilderd door een groot kunstenaar. Luchtweerspiegelingen veranderen voortdurend in het water en een lichte mediterrane bries blaast door het kuuroord. Het omringende landschap is een verstrengeling van wijnstokken, olijfbomen, pijnbomen, cipressen en weilanden met regelmatige patronen.   

Bagno Vignoni

Kuuroord

Bagno Vignoni behoort tot een van de beroemdste kuuroorden van Toscane waar het bronwater uit de vulkanische grond naar het openluchtbad stroomt. Als een vierkant bad wordt het omgeven door een verzameling huizen, herbergen en winkeltjes. Op de hoek bij een restaurant kun je onthaasten en genieten van de Toscaanse keuken. Wij maken maar al te graag een wandeling rondom de piazza waar historische figuren als Lorenzo de Grote en Catharina van Siena ons zijn voorgegaan.

Het oorspronkelijke bad van Piazza delle Sorgenti is niet meer in gebruik om in te baden, maar de moderne spa-faciliteiten van het plaatsje zijn in handbereik. Deze baden worden door hetzelfde water gevoed en bieden een grote verscheidenheid aan behandelingen voor schoonheids- en therapeutische doeleinden, waaronder modderbaden. Ten zuiden van het plaatsje zijn er warmwaterbronnen die vrij toegankelijk zijn.

Veel bezoekers komen vandaag de dag voor de thermale baden. Echter het karakteristieke deel van het plaatsje is de piazza met de oude bassin en huizen. Ook een bezoek waard is de San Giovanni Battista kerk met enkele bijzondere kunstwerken van de Siënese school uit de 18e eeuw.

Bagno Vignoni
Bagno Vignoni
Bagno Vignoni

Omgeving van Bagno Vignoni

Rondom het plaatsje liggen enkele prachtige wandelpaden. Wandel naar enkele oude molens en ontdek verschillende prachtige panorama’s. Silhouetten van de Rocca d’Orcia en de Monte Amiata steken fraai af tegen de blauwe lucht. Onder de Toscaanse zon liggen in de omgeving de dorpen San Quirico d’Orcia, Pienza, Monticchiello, Montalcino en Radicofani. Een bezoek aan deze borghi is een reis naar vervlogen tijden en waar de middeleeuwse sfeer nog duidelijk tastbaar is.

Val D'Orcia Scene
Tuscany_DSC4296-HDR 2048
Monticchiello Road

Panoramische wegen leiden je langs cipressen en wijngaarden waar wereldberoemde wijnen worden geproduceerd. Iedere keer als wij deze streek bezoeken worden we overdonderd door het hemelse landschap. We raken hier nooit uitgekeken, want nergens anders in de wereld vind je iets soortgelijks.

Huurauto

Een huurauto nodig in Toscane? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com. Gratis annulering.

Hotels in Val d’Orcia

 

0 reacties op “Bagno Vignoni en zijn beroemde waterpiazza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.