Umbrië

Trasimeno meer

Trasimeense meer in Umbrië

Gelegen in het groene hart van Umbrië ligt het Lago Trasimeno, oftewel het Trasimeno meer. Ingesloten tussen de groene heuvels ligt het glinsterende water van het meer te schitteren in het Italiaanse zonlicht. Het op vier na grootste meer van Italië is een uitstekende locatie om je te laten onderdompelen in het lome ritme van het meer. Wij nemen je mee naar deze fascinerende plek om even de drukke gebaande paden van het nabijgelegen Toscane te ontwijken.

Het uitgestrekte meer wordt omringd door zilver-groene olijfbomen, wijngaarden, hier en daar wat bossen, zonnebloemvelden en cipressen. Tussen al dit natuurschoon bevinden zich een aantal kleine middeleeuwse plaatsen. De een genesteld op een heuveltop, de ander gebouwd op een kaap aan het water. De weg rondom het meer gaat langs torens en forten die de oude paden van het leger en pelgrims moesten beschermen. Het Lago Trasimeno was tijdens de Romeinse periode een belangrijke locatie. Het was Hannibal die in 217 v.Chr. het Romeinse leger versloeg. Tal van vestingwerken getuigen van de strategische positie en het turbulente verleden.

Isola Maggiore

Tegenwoordig is het meer een regionaal natuurreservaat en een paradijs voor watervogels. De omringende dorpen, maar ook de kleine eilanden zijn populaire bestemmingen. Wij pakten de veerboot vanaf het Lido van Tuoro naar Isola Maggiore, het 2de grootste eiland. De boot snijdt door het water en het eilandje komt steeds dichterbij. Het middeleeuwse dorpje op Isola Maggiore was ooit een bruisend centrum van honderden vissersfamilies, maar is nu de thuisbasis van minder dan 20 permanente bewoners. Bezienswaardigheden zijn het Museo del Merletto (kantmuseum), Castello Gublielmi dat gebouwd is op de resten van een klooster uit 1328 van Sint Franciscus en het 18de -eeuwse Palazzo Capitano del Popolo. Wij streken neer in een van de tuinen aan het water van een restaurant voor een uitstekende lunch van lokale gerechten. Uiteraard staat er veel vis uit het meer op het menu zoals meerval, karper, paling, spiering en baars. De combinatie van peulvruchten, de fruitige smaak van de Olio d’Olivia del Trasimeno en Vino Colli del Trasimeno is perfect.

Het grootste eiland van het Lago Trasimeno is Isola Polvese. Het eiland is vrijwel verlaten toen het in de vroege jaren van 1970 werd aangekocht door de provincie Perugia. Sinds 1995 is het een natuurpark en een mekka voor natuurliefhebbers.

Castiglione del Lago

De bekendste plaats aan het Lago Trasimeno is Castiglione del Lago, gelegen op een landtong aan het meer. Het dorp wordt aan drie zijden door water omringd en ligt op een kalkstenen klif, bovenop de ruïnes van een aantal Etruskische graven. Het historisch centrum is compact. Een wandeling brengt ons langs de Porta Fiornetina, de Piazza Mazzini met zijn delicatessenwinkels en restaurants, Palazzo della Corgna en uiteindelijk de Rocca del Leone. Dit stevig vijfhoekige fort, ontworpen in 1247, kijkt trots uit over het meer.

Passignano sul Trasimeno

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Passignano sul Trasimeno aan de oever van het meer. Het fraaie centro storico wordt gekroond met een 14de -eeuws kasteel. De schilderachtige straatjes en oude huizen uit vervlogen tijden nodigen uit om te verdwalen. Langs de oever ligt een strook zand met parasols waar zonaanbidders kijken naar watersportliefhebbers op het kabbelende water. Langs de promenade zitten restaurants en bars gevestigd. Vooral op zondag is het een populaire bestemming bij de lokale bevolking voor een passeggiata langs het meer.

San Feliciano

Minder bekend, gelegen op de oostelijke oever van het meer, ligt het gehucht San Feliciano. In het charmante vissersdorp ervaar je nog steeds de sfeer van een ver verleden. Een wandeling langs de rustige oever brengt ons naar een van de steigers waar je een prachtig uitzicht op het meer en Isola Polvese hebt. Het dorp zelf bestaat uit steile trappen, smalle straatjes en bakstenen huizen. De kerk torent trots boven het dorpje uit.

Het Lago Trasimeno biedt veel mogelijkheden. Degene die houden van zon en water kunnen genieten van de kleine strandjes langs het meer. Geschiedenisliefhebbers duiken in de historische afstraffing van de Romeinse soldaten door Hannibal en wandelen de Perscorso Storico Arecheologico della Battaglia in Tuoro sul Trasimeno. Interessante excursies kun je maken naar mooie kastelen. Natuurliefhebbers genieten van de rijke flora en fauna. Wandelaars en fietsliefhebbers betreden de vele wandel- en fietspaden. Maar ook voor degene die gewoon willen genieten van dolce far niente en ’s avonds met een goed glas wijn de zon willen zien ondergaan, is het Lago Trasimeno een heerlijke vakantiebestemming.

0 reacties op “Trasimeno meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.