Stedentrip Umbrië

Perugia, een stad met een magische sfeer en middeleeuwse flair

De stad Perugia in Umbrië
DiscoverCars.com

Perugia is de hoofdstad van de regio Umbrië en bevindt zich in het hart van de Tibervallei. Deze elegante stad bewaart artistieke en monumentale schatten die getuigen zijn van een rijk verleden. Het oude centrum is levendig, mede door de aanwezigheid van een van de oudste universiteiten van het land, gesticht in 1308. Perugia is geliefd bij haar inwoners, maar zeker ook bij de vele bezoekers die de stad jaarlijks trekt. Wij gaan maar al te graag naar deze schitterende stad met zijn adembenemende uitzichten, magische sfeer en middeleeuwse flair.

Perugia is gesticht door de oude Umbriërs en daarna bewoond door de Etrusken. Vervolgens kwam het onder Romeinse heerschappij en kreeg het de naam Augusta Perusia. Het historisch centrum concentreert zich bovenop een heuvel van 493 meter hoogte en wordt omarmd door Etruskische en middeleeuwse muren.

Tegenwoordig is Perugia een moderne Italiaanse stad waar de inwoners nog steeds genieten van de typisch Italiaanse levensstijl. Het charmante centrum is compact en dat betekent dat bijna alle belangrijke bezienswaardigheden zich op zeer korte afstand van elkaar bevinden.

Piazza IV Novembre en Fontana Maggiore

Dankzij de verschillende volkeren die in Perugia hebben geleefd, bestaat het oude centrum uit een mix van architecturale en artistieke kenmerken. Opvallend zijn de verschillende soorten marmer die gebruikt zijn bij de bouw van kerken en paleizen. Bijzonder fraai is Piazza IV Novembre, omlijst door prachtige gebouwen die op hun beurt neerkijken op de Fontana Maggiore, gebouwd in de 13e eeuw. Deze fontein, symbool van Perugia, wordt beschouwd als een van de mooiste uit deze periode.

Piazza IV Novembre is altijd het politieke en sociale centrum van de stad geweest. Tijdens het Romeinse Rijk was dit het forum en in de middeleeuwen groeide de stad verder uit langs de vijf straten die hier samenkomen. Aan het plein vind je het aartsbisschoppelijk paleis met het Natuurhistorisch Museum en Palazzo del Podesta.

Perugia - Fontana Maggiore by Giovanni Pisano (1275 AD)

De kathedraal van Perugia

De kathedraal van Perugia is gewijd aan San Lorenzo waarvan de bouw meer dan 150 jaar duurde, van 1345-1490. Het heiligdom is het pronkjuweel van Piazza IV Novembre ondanks dat de gevel en de zijkant nooit zijn voltooid. De witte en roze kleuren van het marmer weerspiegelen in de Fontana Maggiore. De hoofdingang kijkt uit op Piazza Danti en wordt gekenmerkt door een barok portaal. Het interieur is in laatgotische stijl.

Al eeuwenlang is de kathedraal een bedevaartsoord omdat de Ring, die toebehoorde aan de Madonna, hier in de kapel van de Sant’Anello wordt bewaard.

Mis de kerk van San Domenico niet met zijn gotische uiterlijk. De bouw van dit heiligdom startte in 1305 maar werd daarna herhaaldelijke keren gewijzigd.

Perugia hoofdstad van Umbrië

Nationale Galerie van Umbrië

De Nationale Galerie van Umbrië is gevestigd in Palazzo dei Priori en herbergt een grote collectie schilderijen van grote meesters. De collectie bestrijkt een periode vanaf de 13e tot de 19e eeuw.

Perugia staat bekend als het centrum van de Umbrische school (15e en 16e eeuw). Beroemde schilders uit die tijd zijn Perugino, Pinturicchio en Raphael. Werken van deze kunstenaars behoren tot de topbezienswaardigheden van de stad.

Maar er is meer, zo kun je meesterwerken van de Florentijnse en Sienese schilders uit de 14e eeuw bewonderen en die uit de Renaissance.

Het aquaduct van Perugia

De Fontana Maggiore werd tot 1850 gevoed door het middeleeuws aquaduct dat water van de berg Pacciano transporteerde naar het hart van de stad. De bouw ervan was voor die tijd een hele uitdaging vanwege de oneffenheden van het terrein. Er werd geen gebruikt gemaakt van pompen maar uitsluitend van hellingen van verschillende niveaus. Tegenwoordig is het aquaduct omgevormd tot een straat.

Fotogeniek en het meest karakteristieke deel van het oude aquaduct is die van Porta Sant’Angelo. De brug met een doorkijkje op de kleurrijke huizen mag niet gemist worden.

Perugia
Foto hippolitooo

Ondergronds Perugia

Onder het klooster van de kathedraal bevindt zich Perugia Sottorranea oftewel de Akropolis van de oude Etrusken en Romeinen. Al rond de 6e eeuw v.Chr. stond hier een tempel waarvan de muren nog zichtbaar zijn. Ook werden er muren gebouwd om deze Akropolis te beschermen tegen mogelijke aardbevingen. Deze oude muren vormen de fundering van de middeleeuwse kathedraal.

Een bezoek aan ondergronds Perugia is zeker aan te bevelen. Reserveren is niet verplicht maar raden we wel aan.

Rocca Paolina

De Rocca Paolina lijkt meer op een stad in een stad. Het werd gebouwd door paus Paulus III Farnese met de bedoeling om Perugia verder te versterken. Nadat hij de stad had veroverd stelde hij, tegen de wil van de inwoners, Perugia onder toezicht van de kerk. Honderden huizen, maar ook kerken en kloosters werden gesloopt. Het gevolg, een eeuwige haat onder de inwoners die door de eeuwen heen herhaaldelijke keren het fort aanvielen en beschadigden. De vesting werd in 1860 verwoest.

Tegenwoordig zijn er nog onderdelen terug te vinden van het fort, waar culturele evenementen en markten worden gehouden.

Arco d’Augusto

Arco d’Augusto was ooit een van de zeven poorten die toegang gaf via de Etruskische muren. De eerste stenen dateren uit de tweede helft van de 3e eeuw v.Chr. De naam is ontleend aan de Romeinse keizer Augustus die het na de verovering van de stad herstelde. Vanwege de stevige muren en hoge ligging van Perugia duurde het ruim zeven maanden om het in te nemen. De inscriptie op de poort dateert uit deze periode.

Perugia

Chocolade van Perugia

Perugia is bekend onder fijnproevers en in het bijzonder om zijn hoge kwaliteit van chocolade. Je kunt de stad dan ook niet verlaten na het proeven van de beroemde Baci Perugina. Wil je meer weten over deze icoon dan kun je een bezoek brengen aan de Perugina-fabriek, net iets buiten de stad. Naast het ontdekken van de geschiedenis van het bedrijf kun je de productie van baci en ander chocoladeproducten observeren.

Eurochocolate is het chocoladefestival van Perugia, een onmisbaar evenement voor chocoladeliefhebbers. Elk jaar wordt dit evenement gehouden dat geheel gewijd is aan de kunst van chocolade maken.

Bekende chocoladewinkels in Perugia

  • Il negozio della Perugina aan de Corso Vanucci 110
  • Pasticceria Sandri aan de Corso Vanucci 32
  • Cioccolateria Augusta Perusia Via Pinturicchio 2
  • Cioccolateria Talmone aan de Via Maestà delle Volte 12
  • Antica Latteria Perugia Via Baglioni 5

Een ander jaarlijks evenement is Umbria Jazz dat veel bezoekers trekt. Het is een internationaal jazzmuziekfestival dat in 1973 werd gestart en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste jazzfestivals van Europa.

Perugia

Keuken van Perugia

De Perugiaanse keuken is verbonden met de gastronomische traditie van de regio, eenvoudig en authentiek. Umbrië staat bekend om zijn overheerlijke hammen, vleeswaren en kazen. Natuurlijk wordt er veel wild gegeten. Een bekend traditioneel gerecht is faraona alla leccarda oftewel parelhoen. Truffel wordt veelvuldig gebruikt als smaakmaker.

Hoteltips in Perugia

 

0 reacties op “Perugia, een stad met een magische sfeer en middeleeuwse flair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.