Stedentrip Toscane

Montepulciano: mekka voor de wijnliefhebber

DiscoverCars.com

Gelegen midden in het schilderachtige landschap van Toscane, ligt op een heuvel van tufsteen, boven het dal van de Orcia en de Chianti, Montepulciano. Het plaatsje ligt op 600m hoogte en biedt een fantastisch en grenzeloos uitzicht op Val d’Orcia en Val di Chiana. Montepulciano ligt op een belangrijk kruispunt en kende in de middeleeuwen grote welvaart.

Montepulciano, een mekka voor wijnliefhebbers

Het middeleeuwse Montepulciano heeft elegante renaissancepaleizen, oude kerken, mooi pleinen, schilderachtige baksteengebouwen en kleine verborgen hoekjes. Het plaatsje is een mekka voor wijnliefhebbers en is uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming. Naar aanleiding van de beroemde film New Moon, vervolg van de Twilight Saga over vampiers, die hier voor een groot gedeelte is opgenomen, is het bezoekersaantal nog meer gestegen. Montepulciano is een charmant stadje die we graag aanbevelen om zijn charme en wijnkelders, waar de Vino Nobile di Montepulciano als een engeltje je tong streelt.

Montepulciano
Montepulciano (Tuscany) - Piazza Grande
Montepulciano Toscane
Montepulciano Toscane

Wereldberoemde Vino Nobile di Montepulciano

Alle grote wijnhuizen uit de omgeving hebben een winkel in Montepulciano om de wereldberoemde Vino Nobile di Montepulciano te kunnen proeven en verkopen. Deze volle rode wijn wordt alleen in deze streek geproduceerd van voornamelijk Sangiovese druiven.

De oorsprong van deze wijn gaat terug naar de Etrusken. In de 17de eeuw was er in Europa veel vraag naar, maar liep daarna terug. Pas na de zestige jaren van de vorige eeuw werd de wijn weer populair. Het is een droge, ietwat scherpe rode wijn die minstens twee jaar heeft gerijpt in vaten, voordat deze wijn het kwaliteitslabel DOCG krijgt.

Andere producten

Naast wijn zijn de grappa en olijfolie uit de streek ook van uitstekende kwaliteit. Vergeet ook zeker niet de heerlijke pecorino kazen te proeven. Daarnaast kunnen er traditionele lokale gerechten in een van de vele restaurants of trattorie gegeten worden. Een favoriet is de handgemaakte pasta ‘Pici’ met vlees- of kaassaus. Uiteraard is een goed glas rode wijn daarbij een goede keuze.

Historisch centrum van Montepulciano

We wandelen vanaf de Porta al Prato richting het hart van Montepulciano, Piazza Grande. De 1,5 km lange wandeling heuvelopwaarts door het historisch centrum is een uitdaging, maar zeker de moeite waard. We passeren prachtige steegjes en fraaie monumenten. De schoonheid van de oude gebouwen maken de stad heel charmant en getuigen van de rijkdom van nobele families uit de 14e en 15e eeuw. Eenmaal aangekomen op Piazza Grande worden we beloond met een ongelooflijk uitzicht op het omliggende platteland bedekt met wijngaarden.

Midden op het plein staan we even stil bij de mooie fontein en voelen de unieke en aangename sfeer van het Piazza Grande. Op de laatste zondag van augustus vindt hier op het plein een belangrijk feest plaats, Bravio delle Botti. Inwoners van verschillende wijken dragen historische kostuums en rollen zo snel mogelijk 80 kilo zware wijnvaten naar het Piazza Grande. Na afloop is er een feestmaal en worden de vaten leeggedronken.

Montepulciano
Pozzo dei grifi e dei leoni - Montepulciano
A summer evening in Montepulciano
Foto @montepulciano_blog

Het Piazza Grande wordt omringd door de Duomo, het Palazzo Comunale, Palazzo Tarugi en Palazzo Contucci. Het kasteelachtige Palazzo Communale is een miniuitgave van het Palazzo Vecchio in Florence. Vanaf maandag tot en met zaterdag kun je in de ochtend (8.00 – 13.00 uur) dwalen door de kamers en een bezoek brengen aan de toren, waar je bij helder weer getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht op de Toscaanse heuvels. Helaas is het Palazzo Tarugi, dat volledig bedekt is met travertijn, niet toegankelijk voor het publiek, maar is een hoogtepunt van de piazza.

Het drie verdiepingen tellende Palazzo Contucci uit de 16de eeuw is vanwege zijn wijnkelder een bezoek waard. De in 1630 gebouwde Duomo di Montepulciano valt op. Het lijkt erop dat het geld op was tijdens de bouw van de barokke kathedraal, want de gevel bleef onafgewerkt.

Bedevaartskerk Tempio di San Biagio

Een bezoek aan de bedevaartskerk Tempio di San Biagio maakt het bezoek aan Montepulciano helemaal af. Deze machtige kerk in travertijnsteen staat midden in het fraaie landschap en wordt omringd door cipressen. De koepel is van verre zichtbaar en is een meesterwerk uit de Renaissance periode.

Montepulciano at sunset

Hotels in Montepulciano

 

0 reacties op “Montepulciano: mekka voor de wijnliefhebber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.