Keukenpraat Toscane

De smaak van Toscane

Als we aan Italiaans eten denken, wordt al snel gedacht aan pasta, olijfolie en veel verse groenten. Het is in feite de basis van een mediterraan dieet dat voortkomt uit oude Etruskische, Griekse en Romeinse culturen. De Italiaanse keuken is net als de Italiaanse taal zelf. Er is een nationale taal die elke regio spreekt, maar elke regio heeft ook zijn eigen dialecten. Je ziet ditzelfde fenomeen terug in de gerechten. Als je door Italië reist, zal je opmerken hoe groot de verscheidenheid is van de lokale gerechten gemaakt van lokale producten.

Bij de Toscaanse keuken ligt de nadruk op eenvoud. Eenvoudige gerechten worden gemaakt van verse lokale ingrediënten van hoge kwaliteit. De gerechten zijn gebaseerd op wat er die week vers op de markt te vinden is. Hoewel het eten eenvoudig kan zijn, is het rijk aan smaak. Een klassieke Toscaanse antipasti kan beginnen met een overheerlijk geurige bruschetta, gemaakt van ongezouten Toscaans brood, de meest heerlijke tomaten en knoflook, besprenkeld met de beste Toscaanse olijfolie. Van dit gerecht worden wij altijd ‘oh zo blij’. Een andere klassieke manier om een maaltijd te beginnen is met een verscheidenheid aan smakelijke crostini’s.

Dat olijfolie niet weg te denken is in de Italiaanse keuken heeft geen uitleg nodig. Het wordt bijna overal voor gebruikt, als dressing over salades, een medium voor het frituren of wat druppels over groenten, stoofpotjes en in soepen vlak voor het geserveerd wordt.

Brood wordt veel gegeten en het is een lange traditie om er niks van te verspillen. Zo wordt oud brood gebruikt in een paar beroemde gerechten als panzanella, gemaakt met oud brood, rode ui, basilicum, gekruid met olie, azijn en zout. Ribollita (traditionele boeren soep) en pappa al pomodoro (brood en tomatensoep).

Andere producten die regelmatig op tafel staan bij de Toscani zijn kaas, waarvan de belangrijkste pecorino is. Beroemd zijn de Pecorino di Pienza en Pecorino Maremmano. Natuurlijk kan prosciutto crudo niet ontbreken, evenals finocchiona, een salumi gekruid met wilde venkelzaden.

Wilde cannellini bonen (fagioli) worden veelvuldig gebruikt in saldes, met pasta (tuoni e lampo), met worstjes (fagioli all’uccelletto) of gewoon wat besprenkeld met olijfolie. Spinazie wordt vaak gebruikt in combinatie met ricotta als basis voor een pastavulling. In het zuiden van Toscane serveren ze pici. Dit is een dikke met de hand gerolde spaghetti gemaakt van onder andere broodkruimels.

Het vlees wordt vaak gegrild en de Florentijnen genieten volop van hun bistecca alla fiorentina, of gewoon ‘la fiorentina’. Wij maakten er kennis mee in de heuvels rondom San Gimignano. Een dik stuk gegrild vlees, inclusief bot van 1,3 kg werd voor ons geserveerd. Het werd zo aangesneden dat meerdere personen van 1 stuk kunnen eten.  Andere eenvoudige rustieke gerechten van arista zijn gebraden varkensvlees gevuld met rozemarijn en knoflook of pollo alla diavola, een gemarineerde kip dat vervolgens met kruiden gegrild wordt. Tijdens het wildseizoen staan in de traditionele trattoria’s feestelijke gerechten van cinghiale (wild zwijn), coniglio (konijn) of faraona arrosto (geroosterd parelhoen) op het menu.

Toscaanse bijgerechten variëren niet veel van andere regio’s. Bonen en andere stevige groente in olijfolie staan op de menukaart. Heerlijk is witlof in olijfolie en knoflook. Je zal nooit raden dat je een groente eet. Natuurlijk zijn er salades, geroosterde aardappelen en tijdens het seizoen worden artisjokken bereid op verschillende manieren of gefrituurde courgettebloemen in de zomer.

Als dessert mag je ons wakker maken voor cantuccini, een hard amandelkoekje die nog lekkerder wordt als je die in een glas Vin Santo doopt. Che buono, deze amberkleurige dessertwijn! Verder is de panforte di Siena wereldberoemd. Het recept van deze cake is doorgegeven sinds de 13e eeuw. De cake is rijkelijk gevuld met noten en fruit. Natuurlijk kunnen we geen maaltijd benoemen zonder de vermelding van koffie, want een goede maaltijd wordt altijd afgesloten met een espresso, ongeacht het uur.

Toscane heeft enkele van de beste wijnen van Italië. Drie topnamen, uiteraard met de DOCG-vermelding, zijn Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Er zijn tientallen andere Chianti wijnen, waarvan de meeste uitstekend zijn. Een andere ster onder de wijnen is de Vernaccia di San Gimignano.

Om de beroemde Toscaanse keuken te proeven moet je natuurlijk in Toscane zelf zijn. Er zijn ongelooflijk veel restaurants, trattoria’s, osteria’s en pizzeria’s waar je de beste authentieke gerechten kunt proeven. Om het juiste restaurant te vinden is niet altijd eenvoudig. Veel restaurants hebben buiten borden staan met misleidende reclames om toeristen te trekken. Over het algemeen zijn de restaurants vol met toeristen niet echt een positief teken voor authentiek eten. Zie je een locatie vol lokalen, ga dan daar eten. Goede service, heerlijke traditionele gerechten en redelijke prijzen zijn gegarandeerd.

0 reacties op “De smaak van Toscane

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.