Sicilië Stedentrip

De bruisende en fascinerende stad Palermo

Palermo, Sicilië

Gelegen aan een schilderachtige baai aan de voet van de Monte Pellegrino ligt de hoofdstad van Sicilië, Palermo. Deze fascinerende stad kent een unieke sfeer, typerend voor een stad met historie en contrasten. De mix van stijlen en smaken komen voort uit diverse beschavingen die in de loop der eeuwen hebben geheerst over de stad. Spanjaarden, Arabieren en Noormannen hebben hun invloeden achter gelaten. De stad puilt uit van bijzondere bezienswaardigheden, geuren en smaken. Wij bezochten meerdere malen deze smeltkroes en nemen je mee langs bijzondere en kleurrijke bezienswaardigheden.

Veel Sicilianen raden het af om met de auto in Palermo te rijden. Het verkeer is druk en chaotisch, daarbij is parkeren een grote uitdaging. Verstandig is het om met de trein of bus naar Palermo te reizen. Wij boekten meerdere malen een hotel met parkeergelegenheid, aan de haven. Wil je optimaal genieten en veel zien, dan zijn zelfs een paar dagen nog te kort in deze bruisende stad.

Onze wandeling vanuit het hotel brengt ons als eerste bij Teatro Politeama Garibaldi. Het neoclassicistische theater, gebouwd tussen 1867 en 1874, ligt in het moderne centrum. De gevel bestaat uit een triomfboog met een strijdwagen erop. Op de hoek slaan we linksaf de Via Ruggero Settimo in, een lange drukke straat waar met name de bekende merkwinkels zijn gevestigd. Aan het einde van deze straat kom je uit op Piazza Giuseppe Verdi met een van de grootste opera’s van Italië, Teatro Massimo. In 1864 werd het ontworpen door Battista Filippo Basile. De buitenkant is ontworpen in neoklassieke stijl en is verweven met Griekse elementen van tempels. In de omliggende smalle straatjes is het een genot om rond te dwalen. Was hangt er te drogen aan de gevels en bars, trattoria’s en patisserieën zijn rijkelijk aanwezig. Tussen de hoge gevels van paleizen en kerken smelten geuren en smaken samen van overheerlijke lokale gerechten. Het doet je watertanden.

Teatro Massimo

In heel Sicilië, maar vooral in Palermo is streetfood rijkelijk aanwezig. Het ‘koken’ op straat is zelfs een onderdeel van het culturele erfgoed, een oude en onneembare traditie. Producten van vis, vlees tot de alom bekende arancine zijn volop present en niet te versmaden. Wij zetten onze tanden in sfinciuni, een pittige pizza met tomaat, uien en caciocavallo (Siciliaanse kaas).

Typische Siciliaanse zoetigheden liggen te pronken in de vitrines. In het verleden werden ze gecreëerd door kloosterzusters. Elk klooster had zijn eigen specialiteit, die in de loop der tijd zijn doorgegeven aan de banketbakkers. De bekendste zijn de cannolo, de cassata en de Frutta di Martorana.

We wandelen naar Quattro Canti. Hier kruisen de twee belangrijkste straten van Palermo elkaar, de Via Maqueda en de Corso Vittorio Emanuele. Het plein dateert uit 1600 en werd ontworpen toen de stad in vieren werd gedeeld. Vanwege holle gevels van de vier monumenten heeft deze piazza geen scherpe hoeken. De gevels zijn ieder voorzien van een eigen fontein en prachtige beelden.

Fontana Pretoria

Een paar passen verwijderd van Quattro Canti vind je de 16e -eeuwse Fontana Pretoria met naakte beelden. In de volksmond is het bekend als Fontana della Vergogna. Letterlijk vertaald ‘de fontein van de schaamte’, vanwege het vele naakt dat er te zien is. De twaalf beelden stellen de twaalf Olympische goden voor, vergezeld met de vier rivieren van Palermo. Achter de fontein staat de Santa Caterina, een prachtige Siciliaanse barokke kerk. Het interieur is versierd met mozaïeken, beelden en fresco’s. De voorgevel kijkt uit op La Martorana, gelegen aan de Piazza Bellini, een benedictijnenklooster waar de beroemde marsepeinen ‘Frutta di Martorana’ vandaan komen. De kerk werd gebouwd in 1143 en is beroemd om zijn Byzantijnse mozaïeken. Ernaast staat de kapel San Cataldo dat in de 12e eeuw werd gebouwd. Opvallend zijn de drie rode koepels van dit Arabisch-Normandisch monument.

Santa Caterina

Onze stadsroute gaat verder over de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele, de oudste straat van Palermo. Tijdens de middeleeuwen was dit de slagader van de stad. Tegenwoordig is het er nog steeds gezellig druk. De corso leidt ons naar de majestueuze Kathedraal van Palermo die architectonische kenmerken van een moskee combineert met christelijke. Het heiligdom werd gesticht in de 12e eeuw, maar werd door de eeuwen heen veelvuldig verbouwd. Het resultaat is een mengeling van stijlen. Normandische, Arabische en Byzantijnse stijlen zijn terug te vinden in en rondom de Duomo. Twee hoektorens, met fraaie oosters aandoende motieven, sieren de 14e – 15e -eeuwse voorgevel. In de 18e eeuw kreeg het interieur een neoclassicistisch uiterlijk. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht.

Kathedraal van Palermo

Aan het einde van de Corso Vittorio Emanuele bevindt zich Piazza della Vittoria, dat voor een groot gedeelte bestaat uit de tuin van de Villa Bonanno. Het is een van de grootste pleinen van de stad. Hoge palmbomen wiegen in de wind. We maakten een wandeling om de fontein, om vervolgens via Porta Nuova naar een ander paradepaardje van de stad te lopen, het Palazzo dei Normanni.

Palazzo dei Normanni wordt ook Palazzo Reale (Koninklijk Paleis) genoemd. Dit bouwwerk is gesticht door de Arabieren en voltooid door de Noormannen. Vanaf de 11e eeuw werd het paleis bewoond door Normandische en Zwabische koningen. Na een lange periode van verval, werd het verbouwd door de Spaanse onderkoning om er zijn woning van te maken. Sinds 1947 is het paleis de zetel van het Siciliaanse Parlement. Maar het monument geeft toegang tot iets veel mooiers, namelijk de Cappella Palatina. Deze hofkapel van de Noormannen werd ingewijd in 1140. Alle binnenmuren zijn bedekt met prachtige veelkleurige mozaïekdecoraties. Het houten plafond is uitgesneden door de beste Arabische houtsnijders. Afbeeldingen weerspiegelen thema’s uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament.

Cappella Palatina

Buiten het historisch centrum, aan de Piazza Cappuccini, ligt een macaber tafereel te wachten, de Catacombe dei Cappuccini. In de catacomben liggen ongeveer 8000 lichamen, sommige gemummificeerd, andere tot skeletten vergaan. Gerangschikt naar geslacht en status liggen of hangen ze aan muren in hun mooiste kleren. Het zijn prelaten en rijke burgers van Palermo. Het oudste lichaam dateert uit 1599 van de monnik Fra’Silvestra. Sinds 1881 worden er geen lichamen meer bijgezet, met uitzondering van een jong meisje dat in 1920 stierf. Plan geen foto’s, want fotograferen is er ten strengste verboden.

De oudste markt is hoogstwaarschijnlijk Mercato di Ballarò en gaat terug naar de Arabische periode. De markt lijkt nog steeds op een Arabische soek (markt) en volgt het ritme van de seizoenen. Hier worden alleen verse producten van het platteland en zee verkocht. Geuren van knoflook, oregano en andere kruiden hangen tussen de kramen. Een wandeling over de markt wekt alle zintuigen en je zal een goede indruk krijgen van het leven en de inwoners van Palermo. Het is een drukte van jewelste en kijk er niet van op dat er tussen al die mensen ook nog eens scooters rijden.

Mercato di Ballarò

Ten slotte is een bezoek aan de Kathedraal van Monreale een must, het ligt een paar kilometer buiten de stad. Het vormt een hoogtepunt van de Normandisch-Arabische bouwkunst. De Duomo werd in de tweede helft van de 12e eeuw gesticht door koning Willem II. De met prachtig mozaïek bedekte muren, die passages uit het Oude Testament vertellen, trekken bezoekers uit de hele wereld.

De mengeling van uiteenlopende stijlen en tijdperken maken Palermo uniek. Het historisch centrum is te voet goed te verkennen. Geniet buiten alle bezienswaardigheden óók van de lokale gerechten, wijnen en het Siciliaanse stadsleven. In de afgelopen jaren is het ‘historisch centrum’ behoorlijk ‘schoongeveegd’. Toch blijven sommige bezienswaardigheden een beetje ‘afgebrokkeld’ en zijn veel straten, waar het leven zich afspeelt, chaotisch. Een ‘gepolijste’ stad zoals sommige andere steden misschien zijn, is de Siciliaanse hoofdstad zeker niet, maar dit draagt juist bij aan de charme van Palermo.

3 reacties op “De bruisende en fascinerende stad Palermo

  1. Ik wil jullie graag eens bedanken voor de geweldige reisverslagen die jullie maken. Ik geniet er elke keer van. En deze van Palermo leidt ertoe, dat onze volgende reis met jullie tips in de hand daar naartoe zal gaan. Hoop nog veel te mogen lezen van jullie. Groet Marlies

  2. Mooi hoor! Palermo lijkt me zo’n onderschatte stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.