Sicilië Stedentrip

Ragusa Ibla, barok juweel van Zuid-Sicilië

panorama over Ragusa Ibla

Ragusa is een stad, gelegen in het zuiden van Sicilië, dat gebouwd is op de berg Ibla. Gescheiden door een diepe vallei bestaat het uit twee delen, Ragusa en Ibla. De stad kent een lange geschiedenis en verschillende volkeren, zoals de Grieken, Romeinen, Arabieren en Normandiërs hebben er geregeerd. Maak kennis met Ragusa Ibla.

Aardbeving in 1693

Het was de aardbeving in 1693 die de stad in puin legde en ervoor zorgde dat tijdens de wederopbouw het een nieuw uiterlijk kreeg. Sinds 1865 kreeg het historisch centrum de naam Ragusa Ibla en het nieuwe stadsdeel Ragusa Superiore. De architectonische meesterwerken, die zijn gebouwd na de aardbeving, hebben ervoor gezorgd dat Ragusa Ibla sinds 2002 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed kwam te staan. Ontdek samen met ons dit pittoreske stadje dat deel uitmaakt van Val di Noto.

Ragusa wordt omringd door heuvels en wanneer we de stad inrijden, doorkruizen we het vierkante stratenplan van Ragusa Superiore. Via een route die eerst stijl omlaag en vervolgens weer stijl omhooggaat, bereiken we onze bestemming. Het is de sierlijke Duomo di San Giorgio die boven Ragusa Ibla uittorent en waakt over een van de mooiste barokke steden van Zuid-Sicilië.

Ragusa Ibla op Sicilië

Historisch centrum van Ragusa Ibla

We klimmen omhoog en volgen de traptreden die ons naar het historisch centrum brengt. In de lucht hangt een heerlijke geur die mediterrane planten afgeven. Prachtige huizen staan dicht op elkaar en aan de bochtige straatjes zitten tegenwoordig stijlvolle hotels en B&B’s. Het lichte kalksteen van de huizen steekt prachtig af tegen een heldere blauwe hemel. Het zonlicht schijnt op de gevels en het lijkt soms net of ze goudgekleurd zijn.

Het middeleeuws centrum is compact. De sfeer is vredig en kalm. Tot laat op de dag is de lokale bevolking met elkaar in gesprek. Op de pleinen, in de bars of in het fraai aangelegde stadspark komt men samen om te kletsen of wat rond te kijken. Het centrum is grotendeels vrij van verkeer en daardoor aangenaam om te verkennen. De goudkleurige gevels zijn prachtige kunstwerken die door kunstzinnige architecten uit heel Sicilië zijn gemaakt.

Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië

Piazza del Duomo

Wij laten de stadskaart in onze broekzak, dwalen verloren rond en volgen de contouren van sierlijke huizen en monumenten. Het absolute hoogtepunt is Piazza del Duomo, gedomineerd door de Duomo di San Giorgio, ontworpen door Rosario Gagliardi tussen 1739 en 1775. Het heiligdom is een prachtig voorbeeld van 18e -eeuwse barok.

Enige tijd geleden zijn (helaas) de palmbomen weggehaald en lijkt het plein nog groter. We vervolgen de straat, Corso XXV Aprile, naar beneden met aan weerszijde winkeltjes waar ze vooral lokale producten verkopen. De geur van koffie en vers gebak dwingt ons te stoppen en plaats te nemen in een van de gezellige bars.

Een andere fraaie kerk is de Chiesa San Giuseppe met een zilveren beeld van de heilige Jozef. Deze kerk is óók ontworpen door Gagliardi en lijkt veel op de grote Duomo. De nabijgelegen kerk van Sant’Antiono is gebouwd in de tijd van de Noormannen. De Santa Maria delle Scale, gebouwd in de 15e en 16e eeuw, is herbouwd na de grote aardbeving.

Na al deze barokke indrukken sluiten we onze wandeling af in het mooie Giardino Ibleo. Het park wordt opgesierd door prachtige palmen, pilaren en beelden. Neem plaats op een van de banken of op een muurtje aan de rand van het park en geniet van de prachtige uitzichten over de groene vallei.

Ragusa Ibla op Sicilië
Ragusa Ibla op Sicilië

De architectonische juweeltjes, gehuld in barokstijl, zijn adembenemend mooi. Maar ook de typische Siciliaanse sfeer maakt het stadje uniek om te bezoeken. Wij hebben volop genoten van het mooie Ragusa Ibla met zijn vriendelijke inwoners.

Tip: Ontdek in het Museo Archeologico Ibleo (via Roma) prehistorische, Oud-Griekse en Romeinse vondsten.

Booking.com

0 reacties op “Ragusa Ibla, barok juweel van Zuid-Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.