Cultuur & Lifestyle Keukenpraat

Bacarò, Spritz en Cicchetti

Venetië, Veneto, Cicchetti, El Magazen

Er zijn van die dingen, nadat je die een paar keer gedaan hebt, een ritueel zijn geworden. Dat geldt ook voor de aperitivo. Het is een sociale gebeurtenis die je bijna overal in Italië tegenkomt. In sommige plaatsen bestaat het uit een drankje met wat chips en pinda’s, maar er zijn ook bars waar verschillende hapjes worden geserveerd. Het is altijd een klein feestje, in de ene stad wat groter als in de andere. Maar er is voor ons één stad in Italië die er alles van weet en er een groot culinair feest van maakt, het sprookjesachtige Venetië.

Venetië is een stad die je een keer gezien en gevoeld moet hebben. Dan pas begrijp je waarom deze stad zo ongelooflijk populair is en het hele jaar drukbezocht wordt. Eenmaal dwalend door de straatjes, flanerend over piazza’s en varend over het Canal Grande gaat er een bijzondere film aan je voorbij. De schoonheid is overweldigend.

Wij weten als geen ander, aangezien we bijna kind aan huis zijn in deze drijvende stad, hoe moeilijk het kan zijn om iets lekkers te eten.Venetië heeft veel slechte restaurants, zeker rond Piazza San Marco en de Rialtobrug. Met toeristenmenu’s proberen ze je in de val te lokken, maar smakelijke Venetiaanse gerechten vind je er niet. Inmiddels weten wij wel waar de overheerlijke originele gerechten worden geserveerd. Kijk goed om je heen, want in de achterafstraatjes en op de kleine piazza’s, vind je de barretjes. Ze worden ook wel bàcari genoemd en worden maar al te graag door de Venetianen zelf bezocht. De bàcari vormen naast de piazza’s de ‘huiskamers’ van de stad,waar de lokale bevolking al nippend aan een glaasje wijn of Spritz met wat kleine hapjes samenkomt. Men drinkt, eet, lacht en praat met elkaar.

Italië staat bekend om zijn vermoutachtige drankjes en hebben daarmee de wereld veroverd. Recepten van onder andere diverse kruidenbitters, die al in kloosters werden gemaakt, zijn razend populair en staan steevast op de plank in de betere bars. Zo ook de Spritz, afkomstig uit Venetië. Het bestaat uit een scheut aperol, wat wijn en koolzuurhoudend water. Meestal wordt er een olijf en een schijfje sinaasappel of citroen in gedaan. Sommige onder ons mixen het liever met Campari. Hoe dan ook, een goed gezelschap en een glas wijn, Spritz of ander drankje zijn een van de ingrediënten voor een aperitivo.

De vraag is ‘waar gaan we een aperitief drinken?’ Voor ons is dat meestal in het vertrouwde El Magazen, aan de Calle largo Giacinto Gallina 5402 in het district Cannaregio. De eigenaar serveert, naast een kleine kaart van verse authentieke Venetiaanse gerechten, uitstekende wijnen. Maar ze zijn nog ergens anders goed in. Namelijk het maken van de overheerlijke cicchetti, of in het Venetiaans dialect cichèti. Dit zijn typisch Venetiaanse hapjes die je op elk moment van de dag kunt eten, hoewel het gebruikelijk is om ze vlak voor een lunch of diner tijdens een aperitivo te nuttigen. Wanneer je El Magazen binnenloopt liggen de cicchetti verleidelijk uitgestald in de vitrine. Wij kunnen er vaak niet afblijven en maken er daarom maar een maaltijd van. De basis ingrediënten zijn meestal eenvoudig, maar als je bij een goede bacarò bent, oh zo lekker omdat ze uit verse producten bestaan.

Octopus, sardines, ansjovis, baccala, scampi, gegrilde groente, gekookte eieren of diverse vleeswaren zijn slechts enkele cicchetti die voor ons niet te weerstaan zijn. Wegspoelend met een ‘ombra’ (glaasje wijn) of Spritz en als maar pratend over eten of Italiaanse bestemmingen is een aperitivo in Venetië voor ons keer op keer een klein feestje.

Bekijk El Magazen op Instagram of op Facebook

Booking.com
Booking.com

0 reacties op “Bacarò, Spritz en Cicchetti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.