Umbrië

Trevi, de hoofdstad van de olijfolie

Zo ver het oog rijkt zien we olijfbomen. We zijn in Trevi, een charmant stadje dat midden in het hart van Umbrië ligt en dat in heel Italië bekend staat om de hoge kwaliteit van zijn olijfolie. Het lijkt net of Trevi als een slakkenhuis om de heuvel is gebouwd. Twee dikke muren omsluiten het middeleeuwse plaatsje en via Porta di Lago wandelen we het historisch centrum binnen.

Gesticht, 700 v.Chr. door Umbrische stammen, kwam Trevi in 200 v.Chr. onder controle van de Romeinen te staan. Het was een belangrijke plaats aan de bekende Via Flaminia. Na de val van Rome heersten er verschillende volkeren voor het overging in een provincie van de pauselijke staten, waar feitelijk destijds een aantal adellijke families de scepter zwaaiden. Zij zijn verantwoordelijk geweest voor het artistieke en culturele erfgoed van dit heuvelstadje.

De huiskamer van Trevi is het centrale plein Piazza Mazzini. Net als iedere Italiaanse piazza, vormt dit plein een essentieel onderdeel van het plaatsje. Omringd door prachtige architectuur van gebouwen en monumenten is het de plek waar de lokale bevolking elkaar ontmoet. De piazza verklapt het rijke culturele verleden dat een eeuwenlange geschiedenis kent.

@blogsognoitaliano Trevi Umbrië
@blogsognoitaliano Trevi Umbrië doorkijk
@blogsognoitaliano Trevi Umbrië piazza
@blogsognoitaliano Trevi Umbrië plein
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi straat
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi straat 1
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi straat 3
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi straat 5
@blogsognoitaliano Trevi Umbrië
previous arrow
next arrow

Maar de piazza is niets zonder zijn inwoners. Het is juist de lokale bevolking die het centrale plein tot leven brengt. In de hoek van Piazza Mazzini zit een kleine bar waar we neerstrijken voor een koffie. Zittend tussen de lokale inwoners laten we het Italiaanse plein op ons inwerken. Het is net of de klok een paar slagen langzamer slaat en de drukke ritmes van het leven hier niet thuishoren. Voor ons zien we het prachtige Palazzo Comunale, gebouwd in de 14e eeuw en observeren de aangrenzende hoge campanile (klokkentoren).

Het middeleeuws centrum bestaat uit een doolhof van smalle straatjes en trappen. Tussen de woningen staan prachtige herenhuizen. Arcades, portieken en gewelfde gangen zijn typisch architecturale kenmerken die het pittoreske stadje zo mooi maakt. We passeren het indrukwekkende Palazzo Valenti en volgen de trappen omhoog. De Duomo van Trevi en Raccolta d’Arte di San Fransesco zijn enkele hoogtepunten van het stadje. In het museum zijn Umbrische schilderijen uit de late middeleeuwen te bewonderen en het huisvest een paar Romeinse kunstvoorwerpen.

Religieuze architectuur is overvloedig aanwezig. Er zijn ongeveer 20 middeleeuwse kerken te bezoeken. Sommige bevinden zich binnen de stadsmuren, andere staan op de hellingen of nog lagergelegen in de richting van de oude Romeinse weg via Flaminia. Aan de Via della Rocca staat de Cattedrale di Sant’Emiliano, of te wel de Duomo van Trevi, gewijd aan een plaatselijke heilige. Gebouwd in de 12e eeuw, werd het heiligdom verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid in de 15e eeuw. De voorgevel heeft een mooi reliëf dat de heilige St. -Emiliano tussen de leeuwen vertegenwoordigt. Het verhaal vertelt dat de heilige voor de leeuwen werd gegooid en zij likten zijn voeten en gezicht.

Omdat het stadje meters hoog ligt op een heuvel, kun je genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om vanaf de top van de heuvel de stad Perugia te zien liggen, dat 50 kilometer noordelijker ligt, of de Monte Amiata in het zuiden van Toscane.

@blogsognoitaliano Umbrië Trevi uitzihct
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi view
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi Duomo
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi1
@blogsognoitaliano Trevi, Umbrië
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi bloemenveld
@blogsognoitaliano Trevi Umbrië
@blogsognoitaliano Umbrië Trevi straat 4
previous arrow
next arrow

Trevi is beroemd in heel Italië vanwege de productie van olijfolie. Het omringende landschap is dan ook bezaaid met olijfbomen, maar ook wijngaarden, verantwoordelijk voor de productie van de ‘Trebbiano wijn’. Wie het beroemde ‘Olijfpad’ loopt van Assisi naar Spoleto zal langs Trevi komen. Op sommige plekken heb je fantastische vergezichten. Het panoramische pad voert je ver weg van alle drukte en kun je genieten van het schilderachtige landschap met zijn fraaie kleuren. Olijfbomen kleuren zilver in de zon en silhouetten van oude middeleeuwse boerderijen steken af tegen een strakblauwe hemel. Ze dateren uit de 16e eeuw en werden bewoond door boeren en hun arbeiders die verantwoordelijk waren voor de eeuwenlange productie van olijfolie. Sinds mensenheugenis wordt de olijfolie van Trevi gewaardeerd vanwege zijn goede kwaliteit. De oogst wordt nog steeds handmatig gedaan. Wie deze streek tussen de maanden oktober en december bezoekt zal de oogst met eigen ogen kunnen zien. Ieder jaar wordt het beroemde ‘Trevi Il Frantoio’ georganiseerd en tijdens dit olijfoliefestival is het mogelijk om de hoogwaardige extra vierge olijfolie te proeven.  

Trevi ligt dichtbij enkele grote trekpleisters van de regio zoals Assisi, Perugia en Spello. Het stadje ligt op de route naar Spoleto en wordt vaak voorbijgereden en daardoor veel minder druk bezocht dan zijn naburige heuvelstadjes. Misschien maar goed ook, want zo behoudt het uiterst charmante plaatsje zijn eeuwenoude charme en kunnen wij blijven genieten van zijn rijke kunst en geschiedenis. 

0 reacties op “Trevi, de hoofdstad van de olijfolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.