Friuli-Venezia Giulia

Het witte sprookjeskasteel Miramare

Miramare kasteel bij Triëst

Het is misschien wel het beroemdste kasteel van Noord-Italië, Castello di Miramare. Het witte sprookjeskasteel Miramare ligt op steenworp afstand van de stad Triëst, in het uiterste oosten van Italië. Kastelen en oude burchten hebben altijd een grote aantrekkingskracht op ons gehad. Ze vertellen verhalen van lang vervlogen tijden. Altijd als we ronddwalen door een kasteel slaat onze fantasie op hol en proberen wij een beeld te vormen hoe men er geleefd en gestreden heeft. Met een complexe geschiedenis, heeft Italië dan ook veel kastelen en forten. De een nog indrukwekkender dan de ander. Op de meest mooie locaties kun je ze vinden, waaronder ook het majestueuze kasteel van Miramare.

Golf van Triëst

Gelegen aan de Golf van Triëst staat het kasteel op de punt van het voorgebergte Grignano. Het werd gebouwd tussen 1855 en 1860 als gouverneurszetel voor aartshertog Maximilian en zijn vrouw. Het ontwerp is van Carl Junker die verschillende stijlen van gotiek, middeleeuws tot Weens classicistisch, met elkaar verweefde.

sprookjeskasteel Miramare

De bouw werd nauwlettend in de gaten gehouden door Maximilian. Hij en zijn vrouw hebben hier slechts een paar jaar gewoond, omdat ze vertrokken als keizer en keizerin van Mexico. In mei 1867 werd Maximilian in Mexico op de jonge leeftijd van 34 vermoord. Zijn vrouw keerde terug naar Italië en woonde nog enkele jaren in Miramare, voordat ze uiteindelijk voorgoed terugkeerde naar haar geboorteland België.

Natuurreservaat

We parkeren de auto en wandelen langs de Adriatische Zee over een prachtige laan. Aan weerskanten staan oude bomen en de weg leidt ons naar de ingang van het complex. De omgeving is indrukwekkend mooi en het schone zeewater glinstert in de zon. Het kasteel ligt midden in een marien natuurreservaat met een micro-omgeving waarin diverse zeedieren en planten leven. Met een beetje geluk komt het voor dat zelfs ’s zomers dolfijnen en zeeschildpadden zich laten zien. We zien krabben en vissen wegschieten over de bodem van de zee en wandelen naar de ingang, waar iedere bezoeker wordt ontvangen door een prachtige fontein omringd door kleurrijke bloemen.

sprookjeskasteel Miramare

Het kasteel bestaat uit meer dan 20 kamers. Sommige vertrekken zijn versierd met wapenschilden, schilderijen, meubels en fraaie wandtapijten. Bijzonder is de slaapkamer van Maximiliaan, ingericht als scheepshut. We bewonderen de weelderige inrichting en maken een rondwandeling over de verschillende balkons die buiten rondom het kasteel lopen. Ze bieden een magnifiek uitzicht over de Golf van Triëst. Sinds 1955 is het kasteel een rijksmuseum en te bezichtigen voor het publiek.

sprookjeskasteel Miramare
sprookjeskasteel Miramare
sprookjeskasteel Miramare
sprookjeskasteel Miramare
sprookjeskasteel Miramare

Kasteeltuin

Naast de bouw van het romantische complex, gaf de keizer opdracht voor de aanleg van een 22 hectare groot park dat het kale karstgesteente van de berg moest vervangen. Het resultaat is een mengeling van een Engelse en Italiaanse tuin, ingericht met zeldzame bloemen, sculpturen en vijvers.

We wandelen over de brede trappen naar zee en laten ons opwarmen door de zon. We genieten van het uitzicht, maar ook van het kasteel omringd wordt door het mooie park. Het is een romantische plek die we niet meer zullen vergeten.

sprookjeskasteel Miramare

Tip: verderop aan de kust ligt het prachtige kasteel van Duino, dat overigens minder drukbezocht wordt en een wandeling door de schitterende tuin een must is.

Booking.com

0 reacties op “Het witte sprookjeskasteel Miramare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.