Friuli-Venezia Giulia

Castello di Duino en zijn indrukwekkende omgeving

Castello di Duino, Friuli-Venezia Giulia
DiscoverCars.com

In het noordoosten van Italië, regio Friuli-Venezia Giulia, vind je een van de mooiste panorama’s van de Adriatische Zee. Boven op het balkon van Castello di Duino kijken we uit over de diepblauwe zee met aan weerskanten de steile kliffen van het Karstplateau. Onder ons beukt de zee tegen rotsen en zingen vogels uit volle borst in een fraai aangelegde kasteeltuin. We bevinden ons op een bijzondere locatie omringd door natuurschoon en doordrenkt met historische gebeurtenissen, ver weg van alle grote hotspots.

Castello di Duino ligt enkele kilometers van Triëst

Castello di Duino ligt in de schaduw van zijn beroemde buurman Castello Miramare, enkele kilometers verderop bij de stad Triëst. Terwijl Miramare vaak druk wordt bezocht, waan je je bijna alleen wanneer je in het kasteel van Duino bent. Het is gelegen in het beschermde natuurreservaat Falesie tussen de dorpen Duino en Sisitiana.

Hoog op een steile witte karstklif kijkt het kasteel trots uit over zee. Enkele smalle paadjes bieden een mogelijkheid om de zee te bereiken. Meters, haast recht naar beneden, is het er mogelijk om een duik te nemen in het heldere zeewater. Op de oevers groeien her en der wat struiken van jeneverbes, sumak en gentiaan. Tussen de weelderige vegetatie leeft de mus en de koolmees, terwijl spechten en slechtvalken hun weg zoeken in het karstbos.

In deze mediterrane omgeving is het niet altijd zo rustig en romantisch geweest. Eeuwenlang hebben hier conflicten plaatsgevonden tussen de Venetianen en Turken. Bunkers zijn nog getuigen van de hevige strijd uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Castello di Duino

Rilkepad

Langs de rand van de steile kliffen, tussen het kasteel Duino en de badplaats Sistiana, loopt het panoramische Rilkepad. Het is vernoemd naar de beroemde dichter Rainer Maria Rilke. Hij was in 1912 gast van de gravin en woonde een korte periode in het kasteel. Het 2 km lange Rilkepad bied je de mogelijkheid om natuurschoon en de turbulente geschiedenis tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog te ontdekken. De opeenvolging van vergezichten over de Golf van Triëst wordt afgewisseld met overblijfselen van militaire buitenposten en bunkers gebouwd in de rotsen.

Castello di Duino

Het is aangenaam warm en de lucht is strakblauw wanneer we door de weelderige kasteeltuin wandelen. Vanwege de bergachtige omgeving bestaat de tuin uit verschillende terrassen. De huidige indeling is ontworpen in de 19e eeuw en staat vol exotische bomen en bloemen in allerlei kleuren. De romantische tuin is bezaaid met beelden, archeologische vondsten en belvedères met uitzichten op zee. Via smalle trappen zoeken we onze weg naar het kasteel waar het mogelijk is om een rondwandeling door de verschillende vertrekken te maken.

Castello di Duino

Het enorme complex werd in 1300 op de ruïnes van een oude Romeinse buitenpost gebouwd, op een rotsachtige uitloper van het voorgebergte. De oude overblijfselen van de toren en enkele fresco’s zijn nog steeds te bewonderen. Eeuwenlang was het eigendom van de adellijke familie Thurn und Taxis en werd het meerdere malen gerestaureerd, uitgebreid en gerenoveerd.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het grotendeels herbouwd en heeft het kasteel het uiterlijk zoals het er nu uitziet. Sinds 2003 is het geopend voor het publiek en kun je er een rondwandeling maken door verschillende vertrekken en zo de lange geschiedenis van het kasteel ontdekken. Fraai ingerichte kamers opgesierd met kunstwerken en antiek meubilair passeren de revue. Er zijn vertrekken waar kunst, fotografie en films worden tentoongesteld en je ontdekt dat beroemde gasten zoals Johan Strauss, Franz Liszt, Mark Twain, Paul Valery, Rainer Maria Rilke en vele andere hier te gast zijn geweest.

Via een prachtige Palladio-trap dalen we af naar een souterrain.  Via de tuin wandelen we vervolgens naar een bunker uit de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot een soort van museum. 

Castello di Duino
Castello di Duino
Castello di Duino
Castello di Duino
Castello di Duino
Castello di Duino
Castello di Duino

Het Castello di Duino en de prachtige omgeving zijn een fantastische bestemming voor een dagje uit. Het aangename mediterrane klimaat, in een oase van rust en natuurschoon, is het decor waar wij iedere keer blij van worden. De diepblauwe zee met indrukwekkende steile kliffen en duizelingwekkende uitzichten, ver weg van de gebaande paden, geven je een gevoel van vrijheid en avontuur.

Hotels in Triëst

Booking.com

0 reacties op “Castello di Duino en zijn indrukwekkende omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.