Ligurië

Kleurrijk Ligurië

haven en gekleurde huizen van Portovenere in Ligurië

De regio Ligurië strekt zich uit van de Frans-Italiaanse grens tot het noordelijkste puntje van Toscane. De kustlijn is verwend met een aangenaam mild klimaat. Het zijn de indrukwekkende bergen met uitzicht op de diepblauwe zee die Ligurië beschermen tegen de wind uit het noorden en oosten. Bezaaid met pittoreske vissersdorpjes, levendige steden, middeleeuwse gehuchten, baaien en stranden is het een populaire bestemming in Noord-Italië.

De Twee rivièra’s van Ligurië

Ligurië zou je in twee rivièra’s kunnen splitsen met in het westen de Riviera di Ponente en in het oosten de Riviera di Levante. Het is de Ligurische hoofdstad Genua die de twee van elkaar scheidt. Deze grote havenstad is altijd een belangrijk handelsknooppunt geweest. Een mix van culturen uit Europa en het Middellands Zeegebied zijn terug te vinden in het hedendaagse leven van deze levendige stad.

De oude binnenstad puilt uit van imponerende monumenten die een kijkje geven in de rijke geschiedenis van deze metropool. In de middeleeuwen was Genua een machtige maritieme republiek. In sommige opzichten machtiger dan zijn rivalen Pisa en Venetië. Genua is ook de geboorteplaats van Christoffel Columbus en was in 2004 de culturele hoofdstad van Europa. Fraai gerestaureerde barokke herenhuizen staan te pronken in de straten. Sommige huisvesten elegante modewinkels en drukbezette bars en restaurants.

Ligurië

Kleine dorpen van Ligurië

In het achterland liggen kleine dorpen en geïsoleerde gehuchten, omringd door bergen en heuvels. Schilderachtige plaatsen aan zee creëren een uniek mediterraan landschap. Het leven is dikwijls in veel plaatsen door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Vissers brengen dagelijks hun vangst aan wal, de schone was wappert tussen de gevels, kinderen spelen op straat en de lokale bevolking treft elkaar op het centrale plein voor een drankje en het laatste lokale nieuws. De dorpen als Tellaro, Apricale, Noli, Cervo, Varese Ligure, Triora, Zuccarello, Finalborgo, Borgio Verezzi en Dolceaqua zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Ligurië

Aangename klimaat en subtropische vegetatie

Het is vooral de verzameling van pastelkleurige huizen met kleine vissershaventjes langs de kustlijn die een grote aantrekkingskracht hebben op de meeste bezoekers. Gekleurde gevels van huizen weerspiegelen in het glinsterende zeewater. Al in de 19e eeuw genoot de aristocratie en rijke burgers van het aangename klimaat en subtropische vegetatie. Een vaak zachte zeebries blaast door luxe badplaatsen waar de elite uit Europese landen overwinterden. Met name onder de Engelse adel was de streek populair. Ze bouwden er prachtige villa’s met parkachtige tuinen en schitterende lanen. Er werden boulevards met subtropische vegetatie aangelegd.

Cinque Terre, bekendste hotspot

Al eeuwenlang leven mensen op de soms steile berghellingen, waarvan sommige abrupt in zee lijken te duiken. Sommige dorpen zijn lang nauwelijks bereikbaar geweest. Een goed voorbeeld is de Cinque Terre, de bekendste hotspot van Ligurië. Pas sinds de 19e eeuw is er een spoorweg die de vijf dorpen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore met elkaar verbindt. Tot die tijd lagen de vijf dorpen van opeengepakte huisjes gebouwd op de steile kusthellingen eeuwenlang geïsoleerd en leefden men hoofdzakelijk van wat de zee te bieden had. Tegenwoordig heeft het massatoerisme voet aan de grond gekregen en is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron.

Ligurië

Het landschap van de Cinque Terre staat nog op ons netvlies gebrand. In het vroege voorjaar maakten wij indrukwekkende mooie wandelingen tussen de vijf dorpen. Vanaf het vruchtbare berglandschap keken wij van grote hoogte tussen de wijnranken neer op de pastelkleurige dorpen met op de achtergrond de diepblauwe zee. Mooiere plaatjes kun je je niet voorstellen. Over smalle paadjes gaan de meest prachtige wandelroutes in het onherbergzame terrein. Niet ver van de Cinque Terre ligt het vissersdorp Portovenere met kleurrijke huizen langs de haven. Op het voorgebergte aan de rand van het dorp staat de prachtige San Pietro kerk. Samen met de beroemdste vijf dorpen staat Portovenere op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Mondaine badplaatsen

Mondaine badplaatsen zijn Rapallo en Santa Margherita Ligure. De historische centra bestaan uit een mix van luxueuze hotels, deftige palazzi, fraaie promenades en luxe modewinkels. Portofino is misschien wel de meest bekende speeltuin van de jetset en beroemdheden. In de halvemaanvormige baai liggen grote jachten wat ooit een vissersdorp was. De omgeving is werkelijk wonderschoon. Gelegen op een schiereiland en omringd door kleuren van olijf- en pijnbomen kan Portofino ook geen mooier decor bedenken. Even mooi is de bijzondere abdij van San Fruttuoso uit de 11e eeuw dat aan de andere kant van het schiereiland ligt.

Ligurië

Aan de Golfo Paradiso ligt het minder drukbezochte Camogli en strekt zich aan weerszijden uit van een landtong die twee baaien van elkaar scheidt. Aan de ene kant bevindt zich de vissershaven en aan de ander kant de promenade. Kleurrijke huizen sieren het kleine centrum. Andere bekende plaatsen van de regio zijn Savona, Finale Ligure, Imperia en San Remo met zijn prachtige villa’s, tuinen en wandelpromenades.

Ligurië

Verfijnde keuken

Ligurië met zijn schitterende kleurcontrasten is geliefd onder strand- en natuurliefhebbers. Rustige sfeervolle dorpen worden afgewisseld met dynamische drukke stadjes. Het binnenland is op veel plaatsen ongerept en uitgestrekte olijfboomgaarden zijn verantwoordelijk voor de productie van de overheerlijke olijfolie van Ligurië.

Misschien nog beroemder is de verfijnde keuken van eenvoudige authentieke gerechten. De trots is natuurlijk de pestosaus, waar je ons voor wakker mag maken. Natuurlijk spelen zeevruchten en vis een belangrijke rol in het dagelijks eten van de lokale bevolking. Net als een goed glas wijn. Sommige wijnranken liggen ‘gevaarlijk’ vastgeklampt op steile bergwanden hoog boven de zee. De Genovese Focaccia mag niet ontbreken in deze opsomming. Het zijn allemaal overheerlijke ingrediënten voor een bezoek aan deze wonderschone regio van Italië.

2 reacties op “Kleurrijk Ligurië

 1. Carla de Geus

  Beste John en Pieter,
  Veel te laat maar nu dan toch. Wat geniet ik van jullie verhalen en foto’s.
  Zelf ben ik in maart terug gekomen van een reis met mijn camper van 5 mnd. door Italië en Sicilië. Alles komt weer terug als ik jullie verhalen lees en herken.
  De terug komst was niet fijn, ik moest op de vlucht voor Corona, waar ik een tijdje last van heb gehad. Maar door jullie verhalen en foto’s kijk ik weer met veel plezier terug aan mijn mooie reis door het schitterend Italië en Sicilië.
  Grote dank!!!!
  Warme groet,
  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.