Ligurië Stedentrip

Genua, een fascinerend bruisende havenstad

Piazza De Ferrari in de stad Genua Ligurië

Genua is een bruisende stad, gelegen aan de schitterende Ligurische kust. Omsloten door bergen en uitzicht op zee heeft deze stad een fascinerend historisch centrum. Ooit was Genua een maritieme grootmacht en tegenwoordig de belangrijkste haven van Italië. De stad herbergt prachtige historische gebouwen en monumenten. Er zijn tal van musea te bezoeken en kun je er overal heerlijk eten. Genua heeft alles in huis voor een unieke en onvergetelijke belevenis. Dat is in ieder geval voor ons zo geweest tijdens een van onze laatste stedentrips. @genovamorethanthis stelde voor ons twee prachtige dagen samen.

Genua dankt zijn bijzondere verleden aan de Maritieme Republiek. De inwoners bouwden een schitterende stad waarvan de overblijfselen goed bewaard zijn gebleven. De vorm en architecturale rijkdom zijn het gevolg van een lange geschiedenis.

Genua was voor ons vaak niet meer dan een tussenstop naar Sicilië, want vanuit de haven vertrekken meerdere veerboten richting het zuiden. We maakten wel eens een stop in het oude vissersdorp Boccadasse en hebben meer dan 10 jaar geleden het indrukwekkende aquarium bezocht. Het heeft jaren geduurd voor we voor het eerst door de smalle straten, met de aan weerszijde torenhoge gebouwen, liepen. Het bruisende leven van deze havenstad voel je op elke hoek van de straat.

Hotel le Nuvole

Midden in het hart van de oude stad bevindt ons Hotel le Nuvole. Dit charming hotel is ontstaan na een flinke renovatie van vijf 13e -eeuwse gebouwen die zijn samengevoegd. In een ver verleden werden deze residenties al gebruikt voor het huisvesten van prinsen, koningen, kardinalen en adellijke families die de stad bezochten. Eeuwen later zijn wij de gelukkige die hier enkele nachten mochten verblijven, in schitterende kamers waar de oude glorie is hersteld.

Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië

Maritiem Museum van Genua

Tevens blijkt Hotel le Nuvole op een strategische plek te liggen in het historisch centrum, want veel belangrijke bezienswaardigheden zijn te voet gemakkelijk bereikbaar. Op korte afstand wandelen we naar Galata Museo del Mare, oftewel het Maritiem Museum.

Logisch dat Genua het grootste maritieme museum van de Middellandse Zee heeft. Vooral van de 16e tot de 19e eeuw was deze stad een belangrijke zeemacht. Voor een groot deel staat het museum nu op de plek waar de Republiek Genua haar vloot bouwde. Het museum telt vier verdiepingen en vertelt zijn lange en rijke maritieme geschiedenis, maar ook die van ontdekkingen tot allerlei verschillende boten. Bovenop het dak van het gebouw heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en zee.

Genua, een verticale stad

Wie Genua kent weet dat het soms klimmen is, want de stad bestaat uit verschillende hoogtes. De havenstad strekt zich uit over een smalle strook land tussen de bergen en de zee. Vanaf de kaart lijken bestemmingen dicht bij elkaar te liggen, maar weet dat je geregeld tegen hellingen op moet lopen. Verschillende wijken zijn verbonden met stadsliften die je in paar minuten op grote hoogte brengen. Een stadswandeling is bijzonder aangenaam, omdat het historisch centrum grotendeels autovrij is.

De oude haven van Genua

De 22 km lange haven is de slagader van de stad. Een drukke autoweg scheidt de binnenstad met de haven. Over de boulevard mengen toeristen zich met de lokale bevolking. Het is een komen en gaan bij de bars met hun panoramische en overvolle buitentafels. Aan de haven bevinden zich nog enkele belangrijke bezienswaardigheden. Zo is het Aquarium van Genua een must om te bezoeken. Dit is misschien wel de beroemdste ter wereld en de grootste van Europa. Het werd gebouwd in 1992 en herbergt allerlei soorten zeedieren in tal van verschillende aquaria. Verder kun je la Lanterna, symbool van Genua, niet missen. Deze hoge vuurtoren dateert uit 1543 en is 77 meter hoog.

Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië

Carruggi en crêuze

We laten het Maritiem Museum achter ons en wandelen door een labyrint van straatjes en zoeken onze weg door het oude centrum. De smalle steegjes worden ook wel carruggi genoemd, die elkaar kruizen en uitkomen op pittoreske pleintjes. Sommige worden doorsneden door trappen en worden crêuze genoemd en verbinden zo de verschillende niveaus van de stad. Verdwaal, het hoort erbij en geniet van de bruisende sfeer. Bekijk een winkel, bezoek een café of eet iets lekkers in een van de vele restaurants.

De doolhof van smalle straatjes die tegen de Ligurische Apennijnen opklimmen vormt het grootste historisch centrum van Europa. De oude binnenstad bulkt van de bars en restaurants die vooral traditionele gerechten serveren. Proef een stuk focaccia en natuurlijk is dit de plek voor het eten van een bord pasta met pesto.

Piazza De Ferrari

Piazza De Ferrari is het centrum van Genua. Midden op het plein staat de beroemde enorme fontein omringd door imposante gebouwen. We wandelen vanaf hier de Via XX Settembre op en bewonderen de prachtige art nouveau-gevels. Op de hoek van de Via Roma staat Teatro Carlo Felice, gebouwd in 1828. Na de WOII is dit gebouw herbouwd en behoort tegenwoordig tot een van de grootste operahuizen van Italië.

Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Historisch centrum Genua in de Italiaanse regio Ligurië

Via Garibaldi en Palazzi dei Rolli

Een van de hoogtepunten van Genua is de Via Garibaldi, ook wel de ‘Via Aurea’ genoemd. Deze voetgangersstraat werd gebouwd in 1550 en biedt uitzicht op prachtige renaissance- en barokke paleizen. De architecturale harmonie die de Via Garibaldi kenmerkt, de pracht van de gebouwen en de kamers binnen de paleizen, staan sinds 2006 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ook wordt Le Strade Nuove (Via Garibaldi, Via Balbi en Via Cairoli) hierbij gerekend. Het gaat namelijk om zo’n 42 gebouwen die tot de Palazzi dei Rolli behoren. De gevels zijn een opeenvolging van gebeeldhouwde en beschilderde versieringen. Fresco’s zijn er te zien, maar ook arcades, loggia’s en balkons. De wapenschilden verklappen welke families er hebben gewoond.

Via Garibaldi en Palazzi dei Rolli in Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Via Garibaldi en Palazzi dei Rolli in Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Via Garibaldi en Palazzi dei Rolli in Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Via Garibaldi en Palazzi dei Rolli in Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Via Garibaldi en Palazzi dei Rolli in Genua in de Italiaanse regio Ligurië

Spianata Castelletto

Met een openbare historische art nouveau stadslift, die verschillende stadsdelen met elkaar verbindt, bereiken we Spianata Castelletto. Binnen no time worden we getrakteerd op een spectaculair panorama. We bevinden ons in een van de buitenwijken van Genua, gelegen in de heuvels net boven het oude stadscentrum. De naam van deze wijk is afgeleid van het fort, dat aan het einde van de 19e eeuw werd afgebroken om er woningen te bouwen.

We kijken over oude daken, middeleeuwse torens en barokke koepels. Een mooi contrast vormt de terracotta gekleurde torenhuizen met de diepblauwe zee op de achtergrond. Hier komt de Genuees om de drukke stad even te ontvluchten. In de omgeving zijn tal van parken, villa’s en heiligdommen te bezichtigen.

Kathedraal van San Lorenzo

De kathedraal van San Lorenzo is een middeleeuwse kerk met een mix van verschillende stijlen. Oorspronkelijk gebouwd als romaanse basiliek in 1100 werd het heiligdom in 1307 verbouwd in gotische stijl. Later werd er in 1557 een renaissancekoepel aan toegevoegd. Het is de moeite waard om naar binnen te gaan en om het interieur en de kunst te bewonderen.  

Andere kerken voor een bezichtiging zijn de jezuïetenkerk van Santi Ambrogio e Andrea, gebouwd tussen 1588 en 1637. Voor de Genuees heeft deze kerk het mooiste kerkinterieur in uitbundige barokstijl. De zwart-wit gestreepte kerk van San Matteo dateert uit 1278.

Avond in de stad Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Avond in de stad Genua in de Italiaanse regio Ligurië
Avond in de stad Genua in de Italiaanse regio Ligurië

MOG

We sluiten onze stadstrip af in de overdekte MOG, de kleurrijke overdekte Mercato Orientale Genova. Naast de enorm grote markt kun je er ook eten. Verschillende keukens op één plek bieden diverse gerechten aan. Van sushi tot pizza en van diverse lokale gerechten tot allerlei wijnen zijn er te proeven. Een ideale plek om op één locatie diverse gerechten te proeven. MOG is populair bij de jonge inwoners, want het eten is er niet duur.

Genua is een heerlijke stad om enkele dagen te verblijven. Er is veel te bezichtigen en wij hebben er nog lang niet alles gezien. Een goede reden om terug te keren voor een nieuw bezoek aan deze bruisende Ligurische havenstad.

Met dank aan @genovamorethanthis

2 reacties op “Genua, een fascinerend bruisende havenstad

  1. Ton Evers

    Mijn vrouw Ria en ik overwegen in september in en rond Genua vakantie te vieren. Als ik deze blog van jullie dan moet het maar gauw september worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.