Calabrië

Scilla, doordrenkt van mysteries en legendes

uitzicht op de zee en het strand van Scilla in Calabrië
DiscoverCars.com

Scilla, omringd door mysteries en legendes, is een van de mooiste dorpen in de regio Calabrië. Het oude vissersdorp heeft zijn bekendheid gekregen door het mythische zeemonster Skylla waarover Homerus schreef. Het legendarische zeskoppige beest met twaalf poten zou schepen verslinden die te dicht in de buurt van zijn grot kwamen, waaronder ook de bemanning van de Odysseus. In deze fantasierijke sfeer ontdekten wij een van de meest authentieke Italiaanse dorpen aan de Calabrese kust.

Mythes en legendes

Scilla is altijd al een onuitputtelijke bron van mythes en legendes geweest voor schilders, schrijvers en dichters. Een rotsachtige uitloper met daarop een fort scheidt Scilla in twee delen. Het Castello Ruffo neemt een spectaculaire positie in en waakt over de Straat van Messina waar zeevaarders altijd op hun hoede waren, want het mythische monster slikte drie keer per dag een grote hoeveelheid zeewater in om het vervolgens uit te spuwen waardoor dodelijke draaikolken ontstonden. Het is natuurlijk de sterke stroming van de Tyrreense en Ionische Zee die hier samen komen.

Foto ivan_vescio

Castello Ruffo

Wanner we de trappen van het fort beklimmen en eenmaal boven uitkijken over de zee en de kust, is het niet moeilijk voor te stellen dat deze onneembare vesting een belangrijke plaats inneemt. Oorspronkelijk was het een 9e -eeuws klooster, voor het door de machtige familie Ruffo in 1255 werd omgebouwd tot een vesting. Het kasteel staat op de lijst van de mooiste Normandische kastelen van de regio Calabrië. Tegenwoordig staat er een vuurtoren die de schepen langs de belangrijke scheepsvaartroute begeleidt. Diverse vertrekken met onder andere een tentoonstelling over de traditionele visvangst van zwaardvissen en ruïnes zijn er te bezichtigen. Bij helder weer kun je de Eolische Eilanden zien liggen.

De karakteristieke wijk Chianalea

Scilla bestaat uit twee delen met aan de ene kant van het kasteel het moderne gedeelte, waar bezoekers kunnen genieten van het mooie strand Marina Grande, en aan de andere kant de karakteristieke wijk Chianalea. Deze borgo staat op de lijst van ‘I Borghi più Belli d’Italia‘. Omzoomd door steile hellingen lijkt het net of de twee gedeelten worden samengeperst in het prachtige landschap. Witte huizen zijn als het ware op elkaar gestapeld op het voorgebergte en kijken uit over zee en iets verderop liggen gekleurde bootjes dobberend te wachten om uit te varen.

Een wandeling door Chianalea herinnert aan lang vervlogen tijden en je komt er al snel achter waarom het tot een van de mooiste dorpen van Italië behoort. De oude vissersplaats, ingeklemd tussen berghellingen en de zee, wordt in de volksmond ook wel Piana delle Galee genoemd en heeft een geheel eigen sfeer.

Smalle straatjes tussen traditionele huizen lopen af naar het turquoise zeewater en kleine vissersbootjes liggen opgetrokken op scheepshellingen. Op sommige plaatsen beuken golven tegen huizen die direct aan zee zijn gebouwd. Naast visserij werd er vroeger ook volop handel gedreven. Maritieme kooplieden wisten hun weg te vinden tussen Venetië en de Scilla-families. Tegenwoordig is toerisme de belangrijkste inkomstenbron en overal zitten B&B’s, boetieks, bars en restaurants gevestigd.

Foto @robertag_

Authentieke smaken

Het proeven van intense en authentieke smaken van de streek is een must. De Scillesi zijn bekwame vissers en vangen zwaardvis nog steeds op ouderwetse wijze met een harpoen. Een gerecht met zwaardvis of in combinatie met andere zeevruchten is logisch met een bijbehorende witte wijn verkregen van de zibbibo-druiven.

De fascinatie van de zee en de schoonheid van het vissersdorp betoveren jaarlijks veel bezoekers. Een ontspannen en mysterieuze sfeer van Scilla wordt omringd door mythen en is zeker voor mensen op zoek naar authentiek Italië aan te bevelen. De bevoorrechte locatie aan de Tyrreense Zee opgewarmd door de mediterrane zon speelt een belangrijke factor.

Foto @robertag_
Foto dasquiphotography

Omgeving van Scilla

Prachtige inhammen en beschutte grotten zijn kenmerkend voor deze kust, ook bekend als de Costa Viola vanwege de felle kleuren van de zee. Inwoners vertellen vol overtuiging dat de kleuren tijdens zonsondergang voortdurend veranderen in alle violettinten. Ongeveer 10 kilometer van het centrum bevinden zich de grotten van Tremusa en landinwaarts is Parco Nazionale dell’Aspromonte het grootste natuurpark van Calabrië. Snorkelliefhebbers zijn bevoorrecht met zicht vanaf zee en bewonderen Scilla omgeven door een indrukwekkend Calabrisch landschap doordrenkt met mythen, geschiedenis en tradities.

Hotels in Scilla

Booking.com

0 reacties op “Scilla, doordrenkt van mysteries en legendes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.