Gardameer Lombardije

Het lieflijke Castellaro Lagusello

Castellaro Lagusello, Lombardije, Gardameer

Het Gardameer kent veel kleurrijke dorpen. Garda, de belangrijkste aan de zuidelijke oever, heeft een mooie promenade met veel restaurants en gezellige winkels. Niet ver er vandaan vind je Bardolino met wijngaarden die zich uitstrekken tot aan de streek Valpolicella. Malcesine is beroemd om zijn middeleeuws kasteel, fraaie piazza’s en geplaveide straatjes. Riva del Garda staat bekend om zijn prachtige panorama’s en dan is er ook nog Limone sul Garda, een charmant vissersdorp vol bloemenpracht in de vele nauwe straatjes. Hoe verschillend ze ook zijn, ze hebben een ding gemeen. Ze worden in het hoogseizoen overspoeld door toeristen. Maar wie goed zoekt, vindt ook rondom het Gardameer rustige plekjes en prachtige dorpen waar je kunt onthaasten en genieten van de prachtige omgeving. We brengen een bezoek aan Castellaro Lagusello.

Wijngebied Colline Moreniche

Weggestopt en verborgen tussen glooiende groene heuvels ligt Castellaro Lagusello. Het ligt midden in het wijngebied Colline Moreniche en op slechts 10 km van Peschiera del Garda. Wij maakten geregeld een wandeling door het schilderachtige plaatsje dat tot de ‘Borghi piu belli d’Italia’ behoort.

De route van het Gardameer naar het dorp is al een feest. De smalle weg, geflankeerd door bomen, die kleine dorpjes met elkaar verbindt, slingert zich langs graanvelden en wijngaarden. Het landschap is fascinerend en veranderd na iedere kilometer in een gloed van weer andere kleuren. Hier laat je het gaspedaal zomaar los en wil je het liefst een wandeling maken door weilanden, wijngaarden en tussen eikenbomen, hazelaars, haagbeuken en olijfbomen.

Het historisch centrum van Castellaro Lagusello

Gelegen op een heuvel, kijkt Castellaro Lagusello uit op een klein hartvormig meer. De naam van het dorp is afgeleid van ‘castellaro’ (versterkte omheining) en ‘lagusello’ (meertje). We wandelen het dorp binnen via de ophaalbrug bij de noordelijke poort met een grote houten deur en klokkentoren. Het dorp wordt volledig omringd door gekanteelde muren, afwisselend met torens die nog steeds intact zijn. Vanaf hier loop je de hoofdstraat op met fraaie middeleeuwse huizen. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Kasteel van Castellaro

Het kasteel van Castellaro dateert uit de 12e – 13e eeuw. Oorspronkelijk werd het gebouwd in opdracht van de familie Scaligeri, maar uiteindelijk waren het de families Visconti en Gonzaga die er heersten. Het kasteel werd verdedigd door massieve muren en ooit stonden er 10 torens. Vanwege de strategische ligging en geschillen tussen Verona en Mantova werd het later toegeëigend door de Republiek Venetië.

Wandeling door het centro storico

We wandelen door de rustige straten en opvallend is hoe mooi gerestaureerd de rustieke middeleeuwse huizen zijn. Sommige gevels zijn versierd met prachtige klimop en worden bijgestaan met bloempotten en standbeelden. Het is uitgestorven op straat en het enige wat we horen is het gezang van vogels en het gekakel van wat kippen op een binnenplaats. Met hier en daar een prachtig uitzicht over het meer en fraai onderhouden tuinen lijkt het wel een sprookje waar we doorheen wandelen.

De natuurlijke omgeving bestaat uit een natuurreservaat dat tot het Mincio Park behoort en waar zeldzame bloemensoorten groeien, waaronder verschillende soorten orchideeën. In 2011 erkende UNESCO het cultureel erfgoed, omdat in de bronstijd hier al mensen leefden in huizen op palen.

De parochiekerk San Nicola dateert uit 1145, maar werd herbouwd in de 18e eeuw. Binnen staat een waardevolle houten Madonna uit de 15e eeuw en er hangen verschillende schilderijen uit de 16e en 17e eeuw.

Net buiten de borgho proeven we de lokale traditionele salami, bereid met knoflook en specerijen. Een andere delicatesse van de streek is capunsei, gnocchetti gemaakt met broodkruimels, Parmezaan en bouillon.

Castellaro Lagusello biedt een ontspannen sfeer tussen oude kasteelmuren met eeuwenoude monumenten, dat omringd wordt door groen en natuur. De beste culinaire tradities, die kenmerkend zijn voor de provincie Mantova, worden geserveerd in uitstekende trattoria’s.  Je begrijpt het al, we houden deze plek graag geheim, dus niet verder vertellen!

2 reacties op “Het lieflijke Castellaro Lagusello

  1. Wim ter Velde

    Jammer van dat geknakte bloempje 🙂

  2. Mooie beelden. Ik vertrek morgen richting de Italiaanse meren. Na het lezen van tal van informatie kan ik niet anders dan concluderen dat het een prachtige trip wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.