Cultuur & Lifestyle

De mooiste kerken in Italië

Vaticaan in Rome

Dat de kerk een belangrijke rol speelt in Italië heeft natuurlijk geen uitleg nodig. Als centrum van het katholicisme is het geen verrassing dat Italië de mooiste kerken ter wereld heeft. Tijdens al onze trips hebben wij er al veel gezien. Wij zetten er enkele onder elkaar die zeker een pelgrimstocht waar zijn.

Cattedrale di Sant’Andrea in Amalfi

Gelegen in het hart van het stadje Amalfi, bovenaan een trap, staat de adembenemende Duomo di Amalfi. De kathedraal heeft een Arabisch Siciliaanse gevel, een middeleeuwse bronzen deur en een uitgebreide klokkentoren. Het barokke interieur beschikt over 18e -eeuwse schilderijen die het leven van St. Andrea uitbeelden. In de kerk hangt een indrukwekkend kruis dat van parelmoer is gemaakt.

Basilica di Sant’Antonio in Padua

De spectaculaire basiliek Sant’Antonio in Padua combineert Romaanse, Byzantijnse en Gotische stijlen. Het achtvormige dak van de basiliek is gebouwd in 1310. Het interieur is rijkelijk versierd en de vloeren zijn bedekt met marmer. Bij het hoofdaltaar staat het pronkstuk en het belangrijkste artistieke hoogtepunt van de basiliek: Donatello’s zeven bronzen beelden die de wonderen van St. Antonio illustreren.

Basilica di Santa Maria del Fiore van Florence

De Basilica di Santa Maria del Fiore is de torenhoge Duomo en het meest iconische monument van Florence. De kathedraal staat midden in het historisch centrum van de stad. Het heeft een neogotische gevel met witte, roze en groene marmerpatronen. Het interieur bestaat uit vele beroemde fresco’s, waaronder het Laatste Oordeel van Vasari. De Duomo is de op drie na grootste kathedraal van Europa.

Duomo di Siena

De Duomo di Siena, of Cattedrale di Santa Maria Assunta, is gebouwd in 1263 en wordt beschouwd als een van de meest ambitieuze en mooie gotische kerk van Italië. Het heeft extravagante zebra-gestreepte patronen van marmer. Het interieur is ingericht met werken van Pisano, Michelangelo, Pinturicchio en Donatella. De vloer bevat ingelegde mozaïeken die historische gebeurtenissen en Bijbelse verhalen afbeelden.

Duomo di Orvieto

Deze Umbrische kathedraal werd ontworpen door vijf afzonderlijke kunstenaars gedurende 200 jaar. Het resultaat is dan ook prachtig. De romaans gotische gevel is versierd met marmeren reliëfs, glinsterende gouden mozaïeken en een enorm roosvenster. Binnen vind je er sierlijke travertijnkolommen en fraaie gotische fresco’s die toegewijd zijn aan het leven van St. Mary.

Basilica di San Francesco in Assisi

De Sint-Fransiscusbasiliek van Assisi staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en bestaat uit twee kerken: een bovenste basiliek in gotische stijl en een basiliek in Romaanse stijl die versierd is met middeleeuwse fresco’s door kunstenaars als Giotto, Pietero Lorenzetti en Cimabue. Bijzonder is het hoge altaar dat bedekt is met een marmeren plaat uit Constantinopel.

Basilica di San Marco in Venetië

De Basiliek van San Marco in Venetië is de grootste kathedraal van Venetië en ligt aan het prachtige San Marcoplein en naast het Dogepaleis. Het interieur wordt gekenmerkt door Byzantijnse mozaïeken die voornamelijk dateren uit de periode tussen de 11e en 13e eeuw. Met zijn mozaïek bedekte koepels is het een pronkstuk van ‘de drijvende stad’.

Duomo di Milano

De kathedraal van Milaan is de grootste gotische kathedraal in Italië en de derde grootste kerk ter wereld. Het nam bijna 600 jaar tijd in beslag om de bouw te voltooien met meer dan 3400 standbeelden. Het is een meesterwerk van gotische kunst. Hoogtepunt is de Madonnina, het gouden beeld van Maria dat bovenop het hoogste spiraal staat. De kerk binnen is iets minder indrukwekkend met zijn 52 marmeren kolommen, prachtige loodglazen ramen en altaren.

Basilica della Casa Santa in Loreto

De Basiliek van Loreto is een bekend bedevaartsoord in de katholieke kerk. Volgens de legende zou zich hier het huis bevinden waar Maria werd geboren. Het huis zou rond het einde van de 13e eeuw door engelen vanuit Nazareth naar hier zijn getransporteerd. Het huis is dan ook het hoogtepunt en staat in de basiliek.

Basilica di San Pietro in Vaticaanstad

De Sint-Pieterbasiliek wordt beschouwd als het beroemdste werk van de Renaissance-architectuur in Italië. Het is een van de grootste en mooiste kerken ter wereld. De iconische centrale koepel domineert de skyline van de stad. Het interieur is adembenemend mooi compleet met marmer, beeldhouwwerken, reliëfs en mozaïeken. Een van de bekendste beelden is de Pietà van Michelangelo. Het is een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen.

Booking.com

4 reacties op “De mooiste kerken in Italië

 1. Peter Berlijn

  Mooi, Dank je wel! Met vriendelijke groet, Peter

 2. Riet Scheepen

  Alweer een prachtige weekbrief waar ik van kan genieten. Is er, of komt er ook een over het interieur van deze kerken?
  Dank voor alle mooie foto’s en beschrijvingen en een fijn weeken voor jullie!
  Mvr gr Riet

  • André van HAM

   Uitstekende keuze – uit architecturaal historisch oogpunt zou ik er de kerk Santa Maria della Consolazione beneden Todi en de tijdgenoot van Montpulciano (San Biagio) bijplaatsen. Maar Italië staat vol pracht (Trani in Puglia) en Sicilië (Monreale) enz.
   Geen wonder dat de Sogno zo boeiend is.
   Waarvoor mijn wekelijkse dank.
   André (Brussel)

   • Prego André, er zijn zoveel mooie kerken in Italië en inderdaad ook de twee die u benoemd. Toevallig wordt San Biagio benoemd in een aankomend stuk over Montepulciano. Dit artikel wordt binnen enkele maanden gepubliceerd.
    Grazie mille voor het mooie compliment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.