Puglia Roadtrip

Salento agenda, een route langs een paradijselijke kust

uitzicht vanaf de zee en strand op Otranto Puglia

Salento is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire kustbestemmingen van Italië. Deze streek, gelegen in het meest zuidelijk deel van de regio Puglia, biedt twee verschillende kusten, de Ionische en de Adriatische. De kustlijn bestaat uit kalksteenrotsen en prachtige stranden die veelvuldig worden geprezen om hun schoonheid. De zee kleurt van licht turkoois naar kobaltblauw en alle tussenliggende blauwtinten.

Witte huizen met uitzicht op zee en barokke meesterwerken sieren de straten. Het is een grondgebied waar eeuwenlang ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen verschillende culturen. De culturele smeltkroes is van zeldzame charme waarvan de invloeden zijn terug te zien in de traditionele gastronomie en folklorische tradities. Het is de rode aarde die oude olijfbomen omarmt en waar men de taranta danst. Laat je net als ons betoveren door deze magische plaats die uniek is in de wereld. Wij nemen je mee langs een route die bij ons een diepe indruk heeft nagelaten.

Waar ligt Salento?

De exacte geografische grens is niet geheel duidelijk, maar we kunnen zeggen dat Salento de gehele provincie Lecce omvat, een groot deel van de provincie Brindisi en het zuidelijk deel van Tarante. De beste manier om de streek te verkennen is per auto. Direct vallen de gigantische rijen olijfbomen op. Ze zijn een meesterwerk van moedernatuur, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn. Stenen muurtjes vormen een scheidslijn tussen boom- en wijngaarden.

Salento Puglia

Lecce, barok hoogtepunt van Salento

Zelfs als je alleen naar Salento gaat voor de zee, is een reis niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de stad Lecce. Hoewel het de bijnaam ‘het Florence van het Zuiden’ heeft, zijn ze totaal niet met elkaar te vergelijken. De uitbundige barokke architectuur is om sprakeloos van te worden. Geen andere Italiaanse stad heeft zoveel barokke kerken, paleizen en poorten. Opgetrokken uit lokaal zachtgeel kalksteen is er een buitengewoon artistiek erfgoed nagelaten uit de 17e eeuw, toen Lecce door Spanje werd bestuurd. Overdadige versieringen en flamboyante reliëfs sieren de gevels van barokke paleizen en de vele pleinen lijken wel op een filmset.

Salento Puglia Lecce
Salento Puglia Lecce
Salento Puglia Lecce

Piazza del Duomo, de basiliek van Santa Croce, de kathedraal van Santa Maria Assunta en het Romeins amfitheater zijn slechts enkele hoogtepunten. Maar het is niet alleen de barok die Lecce kenmerkt. Ook het bruisende nachtleven maakt deze stad populair.

Otranto, de stad van de martelaren

Een van de mooiste kustplaatsen is Otranto, de stad van de martelaren. Dit meesterwerk van Salento bevindt zich op het meest oostelijke puntje van het schiereiland. Het kleine vestingstadje wordt gedomineerd door het Aragonese kasteel, ook wel Forte a Mare genoemd. Het werd gebouwd in opdracht van Ferdinand van Aragon tien jaar na het bloedbad van de Turken die in 1480 meer dan 800 inwoners hebben gedood, omdat zij na de belegering weigerden zich tot de islam te bekeren. De botten en schedels van ‘de martelaren van Otranto’ bevinden zich in de kathedraal. Achter het altaar ligt de steen die werd gebruikt voor hun onthoofding. Bijzonder mooi is het grote mozaïek op de vloer, gemaakt door de monnik Pantaleone tussen 1163 en 1165.

Salento Puglia Otranto
Salento Puglia Otranto

Het oude dorp slingert zich rond het kasteel, een wirwar van straatjes, elegante gebouwen, kerken en fraaie panorama’s. Vlakbij vind je de mooiste stranden van Salento, waaronder de Baia dei Turchi, een buitengewone plek na het passeren van een prachtig dennenbos.

Santa Cesarea Terme

Direct gelegen aan de kust is het zwavelrijke water, dat de thermale baden van Santa Cesarea voedt, al eeuwenlang beroemd om zijn geneeskrachtige werking. Het water komt uit vier natuurlijke grotten, Fetida, Sulfurea, Gattulla en Solfatara. Het spacomplex bestaat uit een hotel, een thermaal bad en het Caicco-strand.

Villa Sticchi is het eerste wat ons opviel toen we het plaatsje binnenreden. Het werd gebouwd in de vroege jaren van de vorige eeuw. Opvallend is de paarsrode koepel en de dubbele toegangstrap. Villa Raffaella staat te pronken langs de hoofdstraat en werd in dezelfde periode gebouwd in Art Nouveau-stijl. Een wandeling door het plaatsje bestaat onder andere uit het beklimmen van trappen die je naar het bovenste deel leiden.

Salento Puglia

Langs de kust staan oude wachttorens, gebouwd door Karel V om de kust te verdedigen tegen barbaarse invallen. Torre Miggiano is de bekendste, waar je een duik kan nemen in de nabijgelegen baai. Het zijn hier vooral de stranden met kliffen die kenmerkend zijn voor het gebied.

Salento Puglia

Specchia

Landinwaarts bevindt zich een van de mooiste dorpen van Italië, Specchia. Witte trappen verbinden smalle kronkelende straatjes met elkaar. Piazza del Popolo wordt omringd door prestigieuze paleizen en de grote kerk. Castello Risoli werd in 1500 omgevormd tot een adellijk paleis. Bijzonder zijn de ondergrondse oliemolens, die getuigen dat Specchia een belangrijk centrum voor de productie van olijfolie was. Ze bevinden zich drie meter onder de grond om een constante temperatuur van 20 graden te behouden. Via georganiseerde rondleidingen zijn ze te bezichtigen.

Foto @antonio_indino13

Santa Maria di Leuca, waar het land eindigt

Leuca bevindt zich op het zuidelijkste puntje van Salento en wordt al eeuwenlang gedefinieerd als ‘finibus terrae’, waar het land eindigt. Het is een plek waar twee zeeën, de Adriatische en de Ionische, samen kamen. De kustlijn is hier een aaneenschakeling van imposante kliffen met grotten en inhammen. In geheimzinnige zeegrotten zijn op sommige wanden Griekse en Latijnse inscripties te bewonderen. Zonnestralen en verschillende kleurnuances maken het tot een magische ervaring.

De strategische positie van Leuca was voor verschillende volkeren een rede om het in bezit te nemen. Het plaatsje ligt aan de voet van een lange uitloper. De basiliek is een bestemming voor pelgrims, omdat het beschouwd wordt als een van de plaatsen om de hemel te bereiken. Het heiligdom domineert de baai van Punta Meliso. Ooit stond hier een tempel gewijd aan Minerva. Een ander beroemd punt is die van de 48 meter hoge vuurtoren, aan de andere kant van de baai, die meer dan 100 meter boven zeeniveau rijkt en al sinds 1866 boten begeleidt op hun weg van de ene naar de andere zee.

Salento Puglia

Gallipoli, mooie stad

Gallipoli is een plaats van grote schoonheid. Wie de brug oversteekt, die de nieuwe stad verbindt met de oude borgo, maakt een stap terug in de tijd. Witte huizen en bloemrijke straatjes maken het tot een van de mooiste kustdorpen van Zuid-Italië. Net als veel andere kustplaatsen, heeft Gallipoli door de eeuwen heen verschillende volkeren gehuisvest. Het enorme kasteel getuigt van de strategische positie van het plaatsje.

Het oude Gallipoli ligt op een kalkstenen eiland. De naam komt van het Griekse Kale Polis dat ‘mooie stad’ betekent. Het is een welverdiende naam en er zijn prachtige kerken en monumenten te bewonderen. Artistieke en architectonische schoonheden sieren het historisch centrum. Opvallend is de barokke stijl van kerken en paleizen. De belangrijkste kerk is gewijd aan Sant’Agata, gebouwd tussen 1629 en 1696.

Deze parel aan de Ionische Zee trekt veel strandaanbidders, want witte stranden liggen beschut door dikke mediterrane struiken en worden schoongespoeld door blauw helder zeewater. Een van de mooiste stranden zijn Baia Verde, Punta della Suina en Punta Pizzo.

Salento Puglia Gallipoli
Salento Puglia Gallipoli
Salento Puglia Gallipoli

Nardò, een triomf van barokke monumenten

Nardò werd al bewoond door de Messapi, een bevolking die zich hier al had gevestigd voor de komst van de Grieken en Romeinen. Het oude stadje is een triomf van barokke monumenten. Grote indruk maken de pleinen, paleizen en kerken. Het historisch centrum en Piazza Salandra zijn veelvuldig gebruikt als filmset. Opvallend is de enorme hoge zuil van de Onbevlekte Ontvangenis. De 19 meter hoge torenspits werd gebouwd ter herinnering aan de verschrikkelijke aardbeving van 1763. Palazzo della Magistrates Court met zijn zeven witte imposante marmeren zuilen en Palazzo del Sedile, verrijkt met talrijke barokke decoraties, zijn een bezichtiging waard.

Niet ver van Nardò ligt Santa Maria al Bagno, een kustplaatsje waar wij een maand hebben doorgebracht. Het kleine strand en de mooie boulevard trekken veel bezoekers. Het omringende gebied staat bekend om zijn kliffen en bossen. Voor een aangename wandeling door de natuur tippen we graag Porto Selvaggio met vergezichten op een kristalheldere zee.

Porto Cesareo, paradijslijk mooi

Porto Cesareo mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Salento. Een 17 km lang hagelwit strand met helder zeewater wordt begrensd door duinen. Iedereen zal zich verbazen over de duizend tinten kleurnuances van wit tot blauw, van groen tot turkoois. Het paradijselijke strand behoort tot de mooiste van Europa.

De gerenommeerde badplaats met zijn smalle straatjes lijkt zomers overdag wel verlaten, maar wanneer ‘s avonds de temperaturen dalen het tot leven komt. De Torre Cesarea werd gebouwd in 1570 en diende als uitkijkpost tegen aanvallende Saracenen. Het is niet de enige toren langs de kust, want ze zijn talrijk aanwezig.

Porto Cesareo is een mooie afsluiting om te genieten van een prachtig stuk Salentijnse kust. Proef hier de overheerlijke keuken in een van de vele trattoria’s. Natuurlijk is vis veelvuldig aanwezig. Garnalen en zee-egel zijn lokale lekkernijen, maar ook gevulde inktvis en tal van andere zeevruchten. Aubergines, tomaten, courgettes en paprika’s worden op verschillende manieren bereid, net als olijven. Natuurlijk mogen pasta’s niet ontbreken in deze opsomming.

De prachtige kust is altijd dichtbij wanneer je Salento bezoekt. Met de mooiste stranden, historische dorpen en de prachtige kunststad Lecce is het een fascinerend gebied. Het is niet verwonderlijk dat Salento is uitgegroeid tot een van de topbestemmingen in Italië.

0 reacties op “Salento agenda, een route langs een paradijselijke kust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.