Alles over Limoncello!

Een aantal jaren geleden was Limoncello wat ouderwets. Je kreeg het vaak aangeboden na het eten in een Italiaans restaurant. Tegenwoordig is dat gele goedje een hip zomerdrankje, dat je gerust kunt drinken op een zonnig terras.

Al jaren worden in hippe Italiaans clubs felgele cocktails gedronken, zoals Lemon Chill en Yellow Hurricane, gemaakt met Limoncello. Toch wordt nog vaak na afsluiting van een diner een limoncello aangeboden. Natuurlijk in een ijskoud glaasje.

Men zegt dat het drankje is uitgevonden op het eiland Capri, dat vol citroenbomen staat, door nonna Maria Antonia om precies te zijn. Zij vond het citroendigestief uit voor haar hotelgasten, waarna al snel het drankje op ieder terras te vinden was.

Tegenwoordig kun je het gele drankje in Nederland in veel horecagelegenheden bestellen. Maar je kunt limoncello ook thuis zelf maken. Zo laat je de Italiaanse zon thuis vanzelf schijnen.

Limoncello recept

Ingrediënten

  • 5-6 citroenen (onbespoten)
  • 5dl alcohol (95%)
  • 300-400 g suiker
  • 6 dl water

Was de citroenen en schil ze dun, alleen het geel van de schil. Laat de schillen 7 tot 10 dagen trekken in de alcohol in een goed afgesloten fles. Schud deze elke dag. Los op een zacht vuur de suiker op in water en laat de siroop afkoelen. Filter de schillen uit de alcohol en voeg de siroop toe. Eventueel filter je het nogmaals: leg een droogdoek of keukenpapier in een zeef en laat de likeur erdoor druppelen.

Bewaar de likeur ten minste twee weken in een goed afgesloten fles. Daarna verplaats je de fles naar de vriezer. Serveer de limoncello in ijskoude glaasjes.

Fiorito Frizzo Cocktail

Ingrediënten voor 1 glas

  • 20 ml limoncello
  • 100 ml prosecco
  • Veel ijs (8 à 10 klontjes ijs)

Gebruik grote wijnglazen voor deze verfrissende cocktail en zorg ervoor dat de limoncello ijskoud is. Giet eerst de limoncello in het glas en vul daarna aan met procecco. Vul het glas met ijsklontjes en roer nogmaals alle ingrediënten goed door elkaar. Geniet van deze fris sprankelende cocktail!

0 reacties op “Alles over Limoncello!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.