Going Local met Adje in Montegiove

DiscoverCars.com

Adje Middelbeek woont sinds 3 jaar in een klein dorp net buiten Montegiove, in de regio Umbrië. Ze is een gepassioneerd Chef-kok. Voordat ze naar Italië vertrok was ze eigenaar van Kunsthuis Interlokaal. Een B&B gecombineerd met galerie en beeldentuin. Adje was in die tijd beroemd en berucht om haar driegangen ontbijt en schreef samen met Enne Koens (auteur van o.a. de roman Vogel en het veelgeprezen kinderboek Sammie en Opa) in 2004 het boek ‘De Kunst van het Ontbijt’. Dit boek bestaat uit ontbijtrecepten, gedichten en korte verhalen. Nu in Italië is ze eigenaar van Podere del Buongustaio, een vakantieappartement met B&B, hier kookt ze graag voor haar gasten. Daarbij is ze en ook werkzaam als Doorstep chef.

‘Voor mij is het een perfecte dag als ik wakker word met opgaande zon, de stilte, en alleen de geluiden van een ontwakende natuur’, begint Adje te vertellen. Daarna een ontbijt maken voor mijn gasten en met hen een wijntour maken. Ik vind het leuk, om mijn gasten te laten kennismaken met plekken waar ze anders niet zouden komen, door middel van een ‘Off the Beaten Track’.

‘Wanneer je in Montegiove bent, bezoek dan Castello di Montegiove, dat boven in mijn dorp ligt’, gaat Adje verder. Dit prachtige kasteel is gebouwd in 1281 door Graaf Raneiro IV en is nu al weer 4 eeuwen eigendom van de familie Marquises Misciatelli. Het kasteel is zonder twijfel een van de oudste van Umbrië en was oorspronkelijk de familiezetel van de Graven van Marsciano. De huidige Markies, Lorenzo Misciatelli, woont er samen met zijn gezin en drijft er een bloeiende wijnmakerij. Hij produceert er de Orvietano Rosso DOC en sinds dit jaar ook een prachtige Sagrantino. Het 1200 hectare grote landgoed produceert naast wijn ook olijfolie. De Markies heeft een grote kudde Chianina koeien, die regelmatig bij mij komen buurten.

‘Voor een televisiedrieluik van de RKK, reisde priester en kunsthistoricus Antoine Bodar in de voetsporen van Franciscus door Umbrië. Helaas liet hij de prachtige tuin La Scarzuola links liggen. Verscholen in de bossen rond Montegiove, op loopafstand van Podere del Buongustaio, ligt La Scarzuola. In 1218 werd deze plek ontdekt door Franciscus van Assisi. Hij plantte er een laurier en een rozenstruik en liet er een bron ontspringen. De naam vindt zijn oorsprong in ‘scarza’ een grassoort waar hij een hut van bouwde als onderkomen. De kerk herbergt nog een fresco, uitgebeeld de levitatie van Sint Franciscus. In 1965 kocht de architect Tomaso Buzzi ‘La Scarzuola’, op aanraden van vriend Markies Paolo Mischiattelli, de opa van mijn buurman. Hij bouwde er, in de zestiger en zeventiger jaren, zijn idee van een ideale stad in Neo-Maniëristische stijl. Waaronder zeven theaters, in combinatie met elementen van symboliek, allegorieën, astronomie, magie en doolhoven. Het is een boeiende, fantastische en sprookjesachtige plaats, die surrealistisch aandoet.

Wanneer je naar Montegiove komt, geniet dan van de rust, de stilte, de prachtige natuur en alles wat zo basaal is in Umbrië.

‘Een goed restaurant is Bettola del Buttero in Fabro. De beste biefstuk van de gril, van hun eigen kudde Chianina koeien, staat op het menu’, tipt Adje. De allerbeste Carbonara eet je in La Mezza Luna in Orvieto. Aan het Trasimeno-meer vind je Trattoria Faliero. Hier eet je de beste Torta al Testo en gefrituurde vis. Het concept van dit restaurant is fantastisch, zelfbediening, een groot assortiment, en een goede prijs kwaliteit verhouding. Er komen bijna alleen maar Italianen, wat een goed teken is. Om echt local eten te proeven, bezoek je een Italiaanse Sagra. Eet mee aan lange tafels, om er daarna te dansen. Voor een goede aperitivo is Dolce&Tradizioni in Tavernelle zeer goed, maar ook Michele&Co in Castiglione del Lago.

Een favoriete dag voor Adje, is haar eigen samengestelde wijntour in de achtertuin van Orvieto. Il Secondo Altopiano is een echte ‘Off the Beaten Track’ tour. Omdat het plateau zo hoog ligt en je rondom vergezichten hebt, is het adembenemend mooi’, gaat Adje verder. De route is landelijk, boers en ongerept. We starten bij Tenuta Custodi, één van de weinige wijnhuizen die door twee vrouwen wordt gedreven. Daarna gaan we naar Poggio Cavallo, ecologisch gebouwd met fraaie Etruskische tombes, waar de wijn ligt te rijpen. We lunchen in Trattoria da Peppe in Canonica, een goed restaurant met vlees van eigen kudde. Na de maaltijd rijden we naar een geitenboerderij, waar ze 30 verschillende kazen produceren, die worden verkocht aan de betere restaurants tot in Florence en Rome. Als laatste bezoeken we het wijnhuis Madonna del Latte, een jong wijnhuis, maar heeft nu al een goede reputatie opgebouwd met goed genoteerde wijnen en een heerlijke Grappa.

‘Wanneer je naar Montegiove komt, geniet dan van de rust, de stilte, de prachtige natuur en alles wat zo basaal is in Umbrië’, vertelt Adje als laatste. Bezoek de steden en dorpen en doe dit ‘Off the Beaten Track’.

Geïnspireerd en wil jij het beroemde ontbijt van Adje proeven, om vervolgens de prachtige wijntour te maken? Ga dan na haar website Podere del Buongustaio en volg haar op facebook.

Foto’s: Adje Middelbeek.

0 reacties op “Going Local met Adje in Montegiove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.