Going Local met Iris in Napels

Mijn naam is Iris de Brouwer. Ik woon sinds 2005 in het zuiden van Italië , in een stadje direct tegen Napels aangelegen, genaamd Pozzuoli. Voor ik hierheen kwam woonde en werkte ik in Amsterdam als leerkracht basisonderwijs. In Amsterdam heb ik Peppe leren kennen. Een Napolitaan die destijds al 11 jaar in Nederland woonde. Toen we elkaar net drie maanden kenden, ben ik met hem mee gegaan op vakantie richting het zuiden. Toen pas had ik door uit wat voor een andere wereld hij kwam. De andere kleuren, geuren, mensen, de drukte, de cultuur en de schoonheid, alles overweldigde mij. Toen hij op een gegeven moment uitsprak terug te willen keren naar Napels, heb ik niet heel lang getwijfeld, maaaaar Napels zelf, daar wilde ik niet wonen. We zijn beiden direct gevallen voor Pozzuoli, een prachtige stad aan zee, maar binnen een half uur ben je midden in het centrum van Napels. Het heeft even geduurd om mij over te geven aan deze plek, maar na diverse cursussen Italiaans, werken op Italiaanse scholen, het toelaten van vriendschappen, het opgenomen worden in mijn Italiaanse familie en twee bevallingen met uitzicht op de Vesuvius (echt waar!) heb ik mij overgegeven en houd ik van deze plek. Een plek van chaos en drukte, maar ook van warmte en kracht. In juni ben ik gekozen om als local de gids 100% Napels voor Mo’media te schrijven. In deze gids deel ik al mijn lievelingsplekken. Ik hoop dat er veel mensen deze kant op zullen komen om met eigen ogen te ervaren dat het afvalprobleem er niet meer is, je niet op elke straathoek wordt beroofd en dat de metropool Napels vol zit met geschiedenis, cultuur en zelfs natuur.

Wij zeggen altijd voor de grap dat je hier maar een kuil hoeft te graven en je komt weer een Romeinse villa tegen.

Napoli

Als ik naar Napels ga, begin ik op de Pignasecca markt. Daar is het échte Napels voor mij; de verse vis en groenten, de kleine winkels, de drukke Napolitanen, de scooters, het lawaai, de levendigheid. Vanaf hier beslis ik of ik cultuur wil, en het oude centrum in loop, of dat ik met de funicolare omhoog ga naar Vomero om bij Fonoteca een lekker aperitivo te nemen en muziek te luisteren. In deze elegante wijk met prachtige uitzichten kun je ook heerlijk shoppen. Mijn lievelingswandeling is om vanaf Vomero weer terug te lopen naar het oude centrum door de 414 treden van de Via Pedamentina af te dalen, waarna je uitkomt boven aan Spaccanapoli; één van de drie straten van de Decumani. Deze straten zijn de basis van de oude stad Neapolis (nieuwe stad) gestart door de Grieken. Spaccanapoli is een straat die als een rechte lijn dwars door het oude centrum gaat en vooral vanaf het kasteel St. Elmo in Vomero goed van boven te zien is. Als je Spaccanapoli doorloopt kom je langs ongelofelijk veel kerken en kapellen, langs winkels, ateliers en eet- en drink gelegenheden die alle de moeite van het om te bezoeken waard zijn. Parallel aan Spaccanapoli vind je Via Tribunali waar je de overblijfselen van de Romeinse en zelfs Griekse stad ònder het Napels van nu kunt bezoeken bij Napoli Sotterranea.

Natuurlijk ga je als je in Napels bent voor een pizza en ik kies dan altijd voor een pizzeria aangesloten bij Vera Pizza Napoletana, bijvoorbeeld bij pizzeria Starita. Eigenlijk is een pizza alleen voldoende om te eten, maar ik kan het nooit weerstaan om mijn pizza vooraf te laten gaan door heerlijke gefrituurde hapjes, zoals gefrituurde courgette of pompoenbloemen gevuld met ricotta. Het aller lekkerst vind ik de zeppoline, dat zijn kleine, een soort zoute oliebollen, met algen erin. Voor deze heerlijke hapjes kun je ook terecht bij een van de frigitorie die overal in de stad te vinden zijn.

Must sees en do’s van Napoli:

 1. Museo Archeologico Nazionale
 2. De Decumani en San Gregorio Armeno (kerststallen straatje)
 3. De metrohaltes Garibaldi, Museo, Toledo, Università, Municipio en Materdei ( Toledo heeft de eerste prijs als mooiste metrostation van Europa gewonnen, maar ook de anderen zijn prachtig en combineren het oude met het nieuwe, door middel van moderne kunstprojecten en het tentoonstellen van de gevonden objecten tijdens het werken en uitgraven van de metrotunnels)
 4. San Martino en Castel Sant’ Elmo, Vomero met afdaling via Pedamentina
 5. Omgeving van Piazza Plebiscito, het koninklijk paleis, de Galleria Umberto en natuurlijk de boulevard van Napels met uitzicht op de Vesuvius en de golf van Napels

Pozzuoli

Door de vele bezienswaardigheden in en rond de stad Napels zoals Pompeii, Ercolano,Sorrento, de Vesuvius en Capri hebben nog niet veel mensen Pozzuoli ontdekt. Pozzuoli is een levendig vissersdorp gesticht door de Romeinen. Wij zeggen altijd voor de grap dat je hier maar een kuil hoeft te graven en je komt weer een Romeinse villa tegen. In Pozzuoli staat het drie na grootste amfitheater van Italië . Midden in het centrum is nog steeds de oude Romeinse marktplaats te zien. In het oude centrum van de stad, Rione Terra, kun je in het weekeinde de duomo bezoeken, die helemaal gerenoveerd is en een combinatie is van een Romeinse tempel, een katholieke kerk en moderne architectuur. In de omgeving van Pozzuoli hadden de Romeinen hun thermen, waterreservoirs en een belangrijke militaire haven. Van dit alles is nog veel bewaard gebleven en te bezoeken. Daarnaast wordt de stad sterk beïnvloed door de Vulkanische activiteit die volop aanwezig is. Je kunt de vulkaankrater de Solfatara bezoeken, waarbij je echt in de krater loopt en je de warmte voelt, de zwavel ruikt en de modder ziet koken. Pozzuoli zelf zakt en stijgt regelmatig. Mede hierdoor kun je voor de kust van Pozzuoli, vertrekkende vanaf de haven van Baia of met een duikcentrum in Pozzuoli, de gezonken Romeinse stad bezoeken. Onder water zijn nog Romeinse wegen, mozaïekvloeren, fundamenten van huizen en beelden te zien. In het kasteel van Baia kun je de vele opgedoken Romeinse schatten bezichtigen.

Naast dit alles kun je in Pozzuoli ook gewoon een heerlijke stranddag beleven, verse visgerechten eten bij mijn lievelingsrestaurant Da Biagio, of een wandeling maken langs Lago D’averno, een oud kratermeer waarvan ze vroeger dachten dat het de ingang van de hel was. In mijn boekje staan nog veel meer tips en leuke plekken, maar ik vind het ook erg leuk om zelf met mensen op stap te gaan, aarzel dus niet om contact met mij op te nemen als je van plan bent deze kant op te komen: pozzuolitour@gmail.com 

Kijk verder ook op de website www.localinnapels.com en volg Iris via haar fb-pagina

Foto’s: Iris de Brouwer

100% Napels vanaf februari 2015

Titel: 100% Napels
Auteur: Iris de Brouwer
ISBN: 978-90-5767-694-9
Prijs: € 14,95
Verschijnt: 25 februari 2015

Wij zijn Giuseppe en Iris en wij verzorgen unieke Nederlandstalige tours en activiteiten in Napels en omgeving. Neem gerust een kijkje op onze website of neem direct contact met ons op.

5 reacties op “Going Local met Iris in Napels

 1. Hallo erg interessant en leuk om te lezen.
  Binnenkort gaan wij naar Napels en omgeving

 2. Leuk om je verhalen te lezen, wij gaan in mei met 6 personen naar Napels ter gelegenheid van een jubileum. Kun je mij een leuk restaurant aanraden? Wij hebben gelijk 100% Napels gekocht wat een leuke wandelingen.
  Hoor graag van je,

 3. Mieke Bruines

  Wij hebben vorige week een wandeling met Iris door Napels gemaakt en dat was super. Iris is een enthousiaste gids, die snel begrijpt waar jouw belangstelling ligt en je daar dan ook mee naar toe neemt. Zo kom je op plekjes, waar je zelf niet gauw naar toe zou gaan en die je het echte Napels laten zien. Voor ons had deze wandeling met Iris echt meerwaarde en heeft er zelfs voor gezorgd dat we overwegen nog eens terug te gaan naar Napels. Het is een heel bijzondere stad en door toedoen van Iris zijn wij daar achter gekomen!

  • Beste Mieke, wat goed om te horen. Inderdaad, toen wij 2 jaar geleden een wandelroute maakten door Napels met Iris en haar man, hebben wij ook het echte Napels kunnen zien en beleven. Het is een absolute aanrader om met Iris af te spreken voor een bijzondere wandeling door het fascinerende Napels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.