Going Local met Monique op Sardinië

Al ruim 7 jaar woont Monique van Proosdij en haar man Toni in Sant’Antioco aan zee op Sardinië. 10 jaar geleden kwam Monique haar man Toni tegen op het eiland. Hij werkte in Duitsland, maar is in Sant’Antioco geboren. Haar moeder woonde al op Sardinië, waarop Monique en haar man besloten ook op Sardinië te gaan wonen.

‘Ik heb 10 jaar in de horeca en in het theater gewerkt’, vertelt Monique. Ook heb ik een studie oefentherapie gedaan met achtereenvolgend Pilates en Yoga. Net heb ik Mindfulness afgerond. Met deze kennis ben ik sinds vier jaar Mindfulnessreizen en Yogareizen gaan organiseren op Sardinië. We zitten aan zee op een heuvel met prachtig uitzicht, waar geen massatoerisme is. Het is dus zeer geschikt voor ontspanningsreizen. Daarnaast verhuren we het hele jaar door onze twee lodges. Mijn man kookt indien gewenst.

Monique woont in het zuidwesten op het eiland. Zowel in de winter als in de zomer schijnt eigenlijk altijd de zon. Voor Monique bestaat een perfecte dag uit zon, blauwe lucht, uitkijk op de Middellandse zee en de heerlijke rust van de natuur.

Het beste eten we ‘da Toni’, oftewel thuis.

In het Zuidwesten van Sardinië is nog veel ongerepte natuur, met baaien, tropische witte duinstranden, maar ook bergen en grillige kustlijnen. Je kan er prachtige wandelingen maken, of een bezoek brengen aan de Basiliek van Sant’Antioco met de catacomben. Het is zeker een bezoek waard. Net als een ondergronds dorp, oude graven, Tophet, San Pietro en de witte duinen bij Porto Pino. Dan zijn er ook nog de Nuraghi, torens die in de bronstijd werden gebouwd. Ze behoren nu tot het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland. ‘Weinig mensen kennen Sant’Antioco, terwijl het één van de oudste steden van Europa is’, vertelt Monique. Monique organiseert rondleidingen in het historisch centrum van Sant Antioco in het Nederlands, Engels en Duits.

Wanneer je zin hebt in een aperitivo moet je zeker naar de Flamingo bar gaan, tipt Monique ons. Voor de beste pizza ga je naar Il Covo en voor heerlijk vis naar L’Oasi in Carloforte. Maar het beste eten we ‘da Toni’, oftewel thuis.

Haar man is een zeer goede kok, die tijdens het drukke seizoen kookt voor de gasten. In het naseizoen genieten ze van een goed restaurant en de goede wijnen die het eiland heeft. Meestal combineren ze dit met een uitstapje en een wandeling.

‘Het eiland kent veel lokale producten die aan te raden zijn’, gaat Monique verder. De rode wijn Carignano del Sulcis, die alleen in het zuidwesten van Sardinië geproduceerd wordt, is favoriet. Spaghetti met bottarga (gedroogde kuit) en spaghetti ai Ricci (zee-egel) zijn lokale lekkernijen. Erg lekker zijn ook pecora arrosto (geroosterd schapenvlees) en de pasta campidanese (maar dan gemaakt door Toni).

Wil je Sardinië bezoeken kijk dan eerst op de website van Monique en Toni  www.sardinietrips.nl  Zij kennen als geen ander het eiland Sardinië, vooral de zuidwest regio. Ze organiseren rondreizen, wijnreizen, Yoga- en Mindfulnessreizen en verschillende cultuurrondleidingen al dan niet op maat gemaakt. Verder hebben ze verschillende accommodaties in het assortiment die geboekt kunnen worden. Alles wordt gedaan door Monique en Toni zelf en blijft op deze manier persoonlijk. Heel belangrijk, zij blijven uw aanspreekpunt tijdens uw vakantie.

Foto’s: Monique van Proosdij

2 reacties op “Going Local met Monique op Sardinië

  1. Fred de Pender

    Wow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.