Going Local met Saskia in Umbrië

DiscoverCars.com

Ik ben Saskia van der Bolt en in tegenstelling tot vele Nederlanders in Italië, heb ik nooit een bijzondere passie voor Italië gehad. Een prachtig land om op vakantie te gaan, maar geen haar op mijn hoofd die er aan dacht hier te gaan wonen. Inmiddels woon ik toch al 15 jaar aan het Trasimeense meer in Umbrië, Italië, met mijn Albanees/Italiaanse partner en onze zoon die in Castiglione del Lago werd geboren.

Ik heb het nooit moeilijk gevonden mij aan te passen aan de Italiaanse cultuur, wel had ik moeite met de overgang van mijn leven in London, naar het leven in een dorpje in Italië. Waar ik in London bijvoorbeeld niet wist wie mijn buren waren, werd ik hier al op de eerste ochtend begroet met een hartelijk “buongiorno”. “Wat moet die van mij”, was mijn eerste gedachte. Inmiddels is dit mijn thuis en deel ik mijn ervaringen graag met anderen.

Het Trasimeense meer is een van de schoonste meren van Italië. Het is ook een natuurreservaat en voor vogelliefhebbers een waar paradijs.

Mijn dag begint, zoals voor veel Italianen, met een cappuccino en een praatje in de plaatselijke bar. Heerlijke cappuccino rond het meer krijg je op vele plekken, maar ik noem er hier twee: Bar La Sosta in Passignano sul Trasimeno en Michele & co in Castiglione del Lago. Op beide plekken krijg je ook lekker gebak en bij Michele & co kun je heerlijk lunchen.

Laat me om te beginnen een fabeltje uit de wereld helpen: het Trasimeense meer is niet vervuild en niet vies. Die vraag heb ik al vaker gehad, maar het Trasimeense meer is juist een van de schoonste meren van Italië. Het is ook een natuurreservaat en voor vogelliefhebbers een waar paradijs.

Het waterniveau fluctueert erg doordat het meer alleen gevuld wordt door regenwater. Nu het water hoog staat, zijn de strandjes rondom het meer uitnodigend. Een kano huren en het meer opgaan, of de lijnboten nemen naar een van de eilanden is een leuk dagje uit voor jong en oud.

Het Isola Maggiore, één van de drie eilanden op het meer, heeft een piepkleine dorpskern, heel pittoresk. In een klein uurtje loop je over het eiland waar in 1211 ook Sint Franciscus voet aan land zette en hier de vastentijd doorbracht. Sluit het af met een lunch of diner bij Ristorante Oso. De eigenaar is ook visser en vis uit het meer kun je hier dan ook goed eten met prachtig uitzicht over het meer, vooral ’s avonds bij de ondergaande zon. De Antipasto del Lago slaan wij nooit over.

Ieder jaar in juli wordt rond het Trasimeense meer het Trasimeno Blues festival georganiseerd. Een prachtig initiatief waarbij je iedere avond in een dorp rond het meer naar een gratis blues concert kunt gaan. Gegarandeerd een heel leuke sfeer en bijzonder goede blues artiesten uit Italië, maar ook uit andere werelddelen.

De omgeving van het Trasimeense meer is ideaal voor uitstapjes naar zowel Umbrië als Toscane: Siena in Toscane is in minder dan een uur te bereiken, zo ook Perugia en Assisi in Umbrië. Umbrië heeft veel te bieden, te veel om op te noemen. De bekende steden Perugia en Assisi weet iedereen te vinden en zijn zeer de moeite waard, maar sla de kleinere stadjes en dorpen niet over. Ze zijn allemaal een bezoekje waard en te veel om hier op te noemen. Montepulciano, Arezzo en Cortona in Toscane zijn bijna letterlijk om de hoek van het meer.

Ben je met kinderen in deze omgeving dan zijn deze dagtrips de moeite waard:

 • Cascata delle Marmore bij Terni in het zuiden van Umbrië.
 • de druipsteengrotten Grotte di Frasassi. Dat is net in Le Marche, maar zeer goed te doen en erg de moeite waard.
 • een actief dagje uit in Scheggino (niet ver van Spoleto). Hier is het Activo Park waar jong en oud letterlijk in de bomen kunnen klimmen. In Scheggino kun je gaan Easy Raften.
 • In Perugia is de Città della Domenica. Een park, dat naar Nederlandse begrippen niet meer van deze tijd is, waar kleinere kinderen tot een jaar of 10 het naar de zin zullen hebben. Buiten de ingang en inbegrepen bij de prijs, is ook een reptielenhuis.
 • En als afsluiter: een kindvriendelijk restaurant aan het Trasimeense meer, waar je lekkere pizza’s kunt eten, is Pizzeria Il Gabbiano. Makkelijk te bereiken en met een klein speeltuintje bij het terras.

Eet smakelijk en geniet van Umbrië en het Trasimeense meer!

Wil je naar Umbrië en ben je op zoek naar een perfecte accommodatie om je vakantie door te brengen en wil je meer informatie over Umbrië, ga dan naar de website van Saskia: villainumbria.com

Klik hier voor een boekje met 10 restauranttips in Umbrië en hier voor de Engelse versie.

Foto’s: Saskia van der Bolt

2 reacties op “Going Local met Saskia in Umbrië

 1. Where could we rent an apartment for 2 weeks in Italy close to the water at the end of August.
  What would it cost???
  We are 2 seniors.
  Tks
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.