Italiaanse eetgewoonte: geen cappuccino na 10.00 uur

DiscoverCars.com

Volgens de Italianen is het nemen van een aperitivo met een bijbehorende bruschetta, een logisch begin van het ontwaken van het spijsverteringskanaal. Want het nemen van een aperitivo ‘opent de maag’, zegt men. Daarna volgt een pasta, gevolgd door bijvoorbeeld een gegrilde vis, gevolgd door een panna cotta. Anders is het vragen om moeilijkheden tijdens de spijsvertering.

Het nemen van een cappuccino na de lunch of een diner is een directe en grote schending van de Italiaanse eetgewoonte. Italianen geloven dat de verse volle melk, die meer dan de helft van de inhoud van deze drank bevat, een ravage voor de spijsvertering is. Een cappuccino bestellen na 10.00 uur, tenzij je rond dit tijdstip aan het ontbijten bent, kan daarom een lichte frons van de bediening betekenen of het bezorgd schudden van het hoofd.

Oorsprong van Cappuccino

Velen geloven dat de cappuccino is vernoemd naar de lichtbruine kappen, gedragen door de orde van Franciscaner monniken. De orde van Cappucin monniken werd opgericht in het begin van de 16de eeuw. De Cappucin monniken werden ook wel Cappuccini genoemd. Het woord cappuccino betekent ‘capuchon’ of ‘hoed’ en de ‘ino’ aan het einde is om het als verkleinwoord te gebruiken. Cappuccino betekent ‘kleine capuchon’.

Maar de populaire koffie die we vandaag de dag drinken met de opgeschuimde melk, dateert uit het begin van de 20e eeuw.

Cappuccino, Italiaans ontbijt

Voor de Italianen is melk een maaltijd op zich. Onderweg naar werk of school, schiet men vaak een koffiebar binnen voor een cappuccino en men is klaar met het ontbijt. Soms wordt hier nog een kleine brioche bij gegeten, maar niet altijd.

Cappuccino is meer melk dan koffie, het zit vol calorieën. Misschien is dat wel de reden waarom Italianen zo slank blijven. Al deze calorieën worden verbrand gedurende de dag en blijven zo niet aan je heupen hangen.

Geen cappuccino na het eten

De reden achter deze eetgewoonte is, dat Italianen ervan overtuigd zijn dat het drinken van melk na een maaltijd de spijsvertering moeilijker maakt. Dus het drinken van een cappuccino op elk moment na de lunch of het diner is in Italië ondenkbaar.

Toeristen moeten daarom niet geschokt zijn als een ober hun een cappuccino weigert te serveren. Het is ‘voor je eigen gezondheid’.

Video: Rasheed

Booking.com