Cultuur & Lifestyle Keukenpraat

Wat eten we deze winter?

DiscoverCars.com

Italië staat bekend om haar gastronomie en haar liefde voor eten. Het land heeft een overvloed aan gerechten die mee gaan met de seizoenen. Tijdens de zomer worden er maaltijden gegeten die licht verteerbaar zijn. De Italiaan eet tijdens warme en vochtige dagen geen zware winterkost, zoals Spaghetti alla Carbonara en andere zware gerechten die lang op het vuur moeten staan. Jij wilt toch ook niet hartje zomer in een ondraaglijke warme keuken staan?

In de wintermaanden, vooral in het noorden van Italië, veranderen de maaltijden compleet. In plaats van zomerse lichte pasta’s, salades en sandwiches, is het tijd om de vlezige romige pastasausen, zoals de Bolognese of Carbonara, dikke soepen en stoofschotels op tafel te zetten. Het is winter, het is koud en tijd voor stevig eten. Het houdt ons lekker warm als de sneeuw valt. Een paar beroemde Italiaanse klassiekers op een rij, om je vingers er bij af te likken.

Bagna Cauda

Bagna cauda
Foto chiara hasanaj

Bagna cauda is een traditioneel gerecht uit de regio Piemonte. Het is eigenlijk een fondue-achtig gerecht dat meestal wordt gemaakt van knoflook, ansjovis, boter en olijfolie. Voeg alle ingrediënten samen en sudderen maar, tot het één pasta is geworden. Dit gerecht wordt gloeiend heet opgediend, om te gebruiken als dipsaus met groenten en brood.

Ossobuco

Ossobuco
Foto Cristina Lasarte

Een Italiaanse klassieker is Ossobuco die zijn oorsprong heeft in Milaan. Ossobuco betekent letterlijk een bot met een gat erin. De basis is kalfsschenkel die worden gestoofd met ondermeer bouillon, uien, wortels en bleekselderij. In dit traditionele Milanese recept worden geen tomaten verwerkt. De truc is dat je het boterzacht moet stoven, maar ook weer niet zo zacht dat hij van het bot valt. Ossobuco wordt geserveerd op hete, dampende risotto.

Ribollita

Florence 144
Foto Bethany

Er bestaat geen betere culinaire manier je warm te houden in de winter door het eten van een stevige kom soep. Ribollita is een Toscaanse soep gemaakt van witte bonen, groenten en overgebleven brood. Dit ‘cucina povera’ recept was bedoeld om alle groeten en oud brood in huis letterlijk opnieuw te koken. En geloof ons, de soep is beter dan een left-over.

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane Alla Parmigiana - DSC_0043 copy
Foto ~Nisa

Een gerecht dat bestaat uit verschillende lagen en is gemaakt van gegrilde plakken aubergine, tomatensaus en Parmazaanse kaas. Dit gebakken, kleverige gerecht is populair en wordt vaak besteld als appetizer of als voorgerecht. Deze klassieker wordt opgeëist door zowel Parma, het noorden van Campanië en Sicilië. Er zijn dan ook verschillende versies van dit groentegerecht, en dus bijna door heel Italië te bestellen.

Castagna

ECCO COME CUOCERE LE CASTAGNE IN 5 MINUTI
Foto Ricette Italia

Kastanjes zijn er het hele jaar, maar vooral in de herfst en winter worden ze veel gegeten. In veel steden kun je ze op straat gepoft kopen. Altijd zooo lekker! Tijdens de winter zijn er door heel Italië veel kastanjegerechten te vinden. Sommige zijn erg creatief, zoals een minestrone van kastanjes uit Abruzzo en kastanje gevulde pasta’s uit Emilia-Romagna.

Pasta al Tartufo

Spaghetti al tartufo nero di norcia / spaghetti with black truffle, garlic, and anchovy / 长的圆面条配黑松露酱,大蒜,和凤尾鱼
Foto Wei-Duan Woo

Truffelfeesten zijn er tijdens de herfst door heel Italië. Ze zijn populair. Kun je er niet naar toe, dan kun je tartufi vinden in restaurants gedurende de herfst en winter. Truffels zijn de pareltjes van het bos. Het is een paddenstoel die onder de grond, op de wortels van bomen groeit. Hoofdzakelijk worden ze verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse. Er worden hoge bedragen betaald voor een truffel. De witte truffels zijn de duurste en het seizoen eindigt in december. Pasta al Tarfufo is verrukkelijk en heerlijk in de wintermaanden.

Wat eet jij deze winter? Een typisch lokaal gerecht of hebben we jou nu op een idee gebracht?

Booking.com

0 reacties op “Wat eten we deze winter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.