Veneto

De 3 mooiste dorpen van Veneto

Asolo, Veneto

Zowel vanuit de Venetiaanse Lagune, als vanuit Peschiera del Garda hebben we veel gezien en ontdekt in de regio Veneto. Deze regio wordt in Noord-Italië begrensd door de Dolomieten in het noorden, het Gardameer en de rivier de Mincio in het westen en door de Adriatische Zee en de Golf van Venetië in het oosten. In deze regio liggen populaire vakantiebestemmingen, zoals het Gardameer, de Dolomieten en niet te vergeten de steden als Venetië en Verona. Maar wat zijn nu de mooiste dorpen van Veneto? Voor ons staan de volgende 3 absoluut boven aan de lijst.

Borghetto sul Mincio

Niet ver van onze woonplaats Peschiera del Garda ligt het charmante plaatjes Borghetto sul Mincio. Het dorp, gelegen aan de rivier de Mincio, bestaat uit een paar huizen en watermolens. Wanneer je op de fiets of met de auto Borghetto nadert, zie je een kasteel uit de 14de eeuw, dominant in de Mincio vallei liggen. Wandel door het dorp en over de Ponte Visconteo uit 1393 en je hebt het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan.

Wij gaan geregeld naar Borghetto, want je kunt hier heerlijk eten. En dan bedoelen we ook echt heerlijk. Er zijn een aantal zeer goede restaurants. Ze worden zelfs geroemd als de beste uit de streek, waarbij Antica Locanda Mincio favoriet is. Van heinde en ver komen hier Italianen eten. Onder de bomen, aan een prachtige tafel zittend, aan de Mincio die zacht ruisend voorbij komt kun je genieten van een heel eenvoudige, landelijke keuken. Een ander goed restaurant is Bottega Osteria al Ponte. Tot voor kort was deze zaak slechts een achterkamer in een kruidenierswinkel, maar de regionale producten vielen zo goed in de smaak dat de eigenaren er nu een osteria hebben geopend. Beroemd is de tortellini van Valeggio, gemaakt in bouillon en gesmolten boter. Aanrader is de proeverij van verschillende huisgemaakte tortollini.

Arquà Petrarca

Het is vanuit Peschiera del Garda even rijden, maar zeker de moeite waard om naar Arquà Petrarca te gaan. Niet ver van Padova (Padua) midden in de prachtig glooiende heuvels en bossen van Colli Euganei (Euganese heuvels) ligt dit idyllische dorp. Alleen al rondtoeren door deze streek is een sensatie. De vulkanische oorsprong van deze heuvels betekent vruchtbare grond voor akkerbouw en wijnranken. Het landschap van de Colli Euganei is een verborgen paradijs.

Arqua Petrarca met zijn steile geplaveide straatjes bestaat uit lichtgekleurde stenen kerken en herenhuizen, ooit gebouwd door rijke families van Venetië. Het dorp is genoemd naar de grote middeleeuwse dichter Petrarca, die hier zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht. Zijn huis met fresco’s van taferelen, die op zijn poëzie geïnspireerd zijn, wordt nog steeds veel bezocht. Wanneer we hier op zondagen ronddwalen, blijkt dat het dorp door veel Italianen wordt bezocht.

Asolo

Tijdens één van onze roadtrips in het uiterste noorden van de streek Veneto, bezochten we het mooie bergdorp Asolo dat in de 19de eeuw geliefd was bij schrijvers en kunstenaars. Asolo staat bekend als ‘de stad met honderd horizonnen’ en heeft een prachtige ligging, in de met cipressen bedekte uitlopers van de Dolomieten. Wanneer je door het mooie historisch centrum loopt, is het net of je in een ver Romeins verleden dwaalt. In die tijd was dit een belangrijk strategisch punt. Er wordt gezegd dat Asolo een van de mooiste historische centra van Italië heeft. De steegjes met zuilen en gotische bogen zijn prachtig. Evenals het Piazza Garibaldi, met haar zestiende-eeuwse fontein midden op het plein. Tijdens een aperitivo op een gezellig tuinterras, genoten we van een spectaculair uitzicht over de groene heuvels.

0 reacties op “De 3 mooiste dorpen van Veneto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.