Gardameer Veneto

Het pittoreske Borghetto sul Mincio

Veneto, Gardameer, Borghetto sul Mincio

Op slechts 14 km ten zuiden van het Gardameer vind je een van de mooiste dorpen van de regio Veneto. Gelegen aan de rivier de Mincio ligt het uiterst charmante gehucht Borghetto sul Mincio. Het is net een schilderij waar je doorheen wandelt en waar de tijd stil is blijven staan. Het is zo’n plek waar je helemaal kunt onthaasten en als je het goed doet je smaak pupillen trakteert op de enige echte tortellini di Valeggio. En geloof ons, deze tortellini is buono!

Wie met de auto gaat zal Borghetto binnenrijden via de enorme versterkte brug, die als stuwdam werd gebouwd in 1393 door de Milanese familie Visconti. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op het schilderachtige dorp met zijn oude huizen en watermolens. Het is net alsof de huizen oprijzen uit de rivier die zijn weg zoekt richting de Po.

Fietspad langs de rivier de Mincio

Maar wij weten een betere route richting Borghetto, want vanaf Peschiera del Garda slingert zich een 43 km lang fietspad langs de rivier de Mincio naar de stad Mantova. Deze autovrije weg doorkruist het natuurpark Parco del Mincio, opgericht in 1984. De beboste hellingen langs de rivier geven wandelaars en fietsers schaduw tijdens warme zonnige dagen. Niet alleen wij genieten van de prachtige natuur, maar vooral op zondag zijn het Italiaanse lokale gezinnen die er te vinden zijn. Jong en oud zoekt hier ontspanning in het unieke landschap.

Borghetto sul Mincio


Monzambano

Halverwege tussen oude olijfbomen, cipressen en wijngaarden, ligt de ommuurde borgo Monzambano. Gelegen op een heuvel en gedomineerd door een middeleeuws kasteel kijkt Monzambano uit over de Mincio-vallei. Wie de oude klokkentoren, Torre dell’Orologio beklimt, wordt getrakteerd op een magnifiek uitzicht. Wij wandelen altijd graag door de slaperige straatjes en over de intieme Piazzetta delle Arti e Mestieri. Enkele kilometers verderop vind je het dorp Castellaro Lagusello, dat absoluut een bezoek waard is.

Het is niet alleen wijn, maar ook olijfolie en honing die tot de belangrijkste producten van de streek behoren. In september wordt het wijnfestival Festa dell’Uva groot gevierd en wordt het dorp omgetoverd in een middeleeuws decor. Er kunnen dan wijnen worden geproefd, maar ook de beroemde capunsei en overheerlijke tortelli di zucca (pompoen tortellini).

Borghetto sul Mincio


Borghetto sul Mincio

We fietsen verder stroomafwaarts langs de rivier en dan daar, hoog boven de bomen steken de torens van het middeleeuws Scaligero-kasteel uit. Al eeuwenlang waakt het kasteel over de vallei en het schilderachtige plaatsje Borghetto sul Mincio. Het gehucht valt onder de gemeente Valeggio sul Mincio en is tegenwoordig een populaire bestemming onder Italiaanse en buitenlandse bezoekers. Borghetto, wat ‘versterkte nederzetting’ betekent, bestaat uit wat huizen, de Visconti brug, een versterkte dam en het kasteel. In minder dan een uur wandel je door het centro storico en passeer je enkele oude watermolens en de 18e -eeuwse kerk S. Marco Evangelista.

Een pittoreske omgeving en de uitstekende restaurants maken Borghetto tot een onvergetelijke ervaring. Hoe klein het plaatsje ook is, het huisvest wel enkele beroemde restaurants. Van heinde en ver komt men hier naartoe om overheerlijke gerechten te proeven, waarvan de tortellini di Valeggio nummer 1 is. Handgemaakt van uiterst dun deeg, gevuld met vlees en badend in gesmolten boter en salie is het tongstrelend. Leuk om te weten is dat de pasta gekoppeld is aan een oude legende.

Borghetto sul Mincio
Borghetto sul Mincio
Borghetto sul Mincio
Borghetto sul Mincio


De liefdesknoop

Het verhaal van de legende over de liefdesknoop speelt zich af aan het einde van de 13e eeuw. Het gaat over de legerkapitein Malco en de nimf Silvia die op de bodem van de rivier de Mincio leeft. Malco smeekt Silvia om voor altijd bij hem te blijven, maar dat is onmogelijk want ze moet voor zonsondergang terugkeren naar de rivier anders verandert ze in een heks. Voordat ze in het water sprong gaf ze Malco een zakdoek waarin een knoop is gelegd als symbool van onsterfelijke liefde.

Tip: iedere derde dinsdag in juni wordt er een enorme tafel van wereldrecordformaat (anderhalve kilometer lang) gedekt op de Visconti-brug en wordt het ‘Feest van de Liefdesknoop’ gevierd.

Het restaurant Antica Locanda Mincio is voor ons de favoriete plek om te eten. In de zomer kun je heerlijk eten onder de bomen aan de rivier en zijn de tafels prachtig gedekt. Voor koudere dagen zijn er binnen verschillende vertrekken en kom je terecht in een totaal andere wereld. De muren zijn prachtig versierd en wanneer de openhaard brand kan je avond niet meer stuk. Aanrader is de proeverij van verschillende huisgemaakte tortelllini! Maar natuurlijk staan er ook diverse vis- en vleesgerechten op de kaart. Een ander goed restaurant is Bottega Osteria Al Ponte. Ja…, wel reserveren! Beide restaurants zijn geliefd en worden drukbezocht.

Borghetto sul Mincio

Hoe vaak we ook gewandeld en gefietst hebben langs de Mincio naar Borghetto is niet te tellen. Keer op keer hebben wij genoten van de rust en de prachtige natuurlijke omgeving. Maar eerlijk is eerlijk, de bijzonder gastronomie en het middeleeuwse Borghetto zijn onze hoogtepunten van Parco del Mincio.

Booking.com

0 reacties op “Het pittoreske Borghetto sul Mincio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.