Gardameer Roadtrip Veneto

Monte Baldo: vrijheid en avontuur

Op een heldere voorjaarsdag zagen wij, gedurende ons verblijf in Peschiera del Garda, de Monte Baldo liggen in al zijn glorie aan de overkant van het Gardameer. De berg die leeft in elk seizoen, heeft niet alleen op ons een sterke aantrekkingskracht, maar ook op de vele bewoners rond het meer. In de winter is het een paradijs voor ski- en sneeuwliefhebbers. Gedurende de lente worden de hellingen opgewarmd door een warme bries en de berg veranderd langzaam in een natuurlijke oase.

De tuin van Europa

De Monte Baldo wordt ook wel de tuin van Europa genoemd vanwege de grote verscheidenheid aan bomen en planten. Tijdens de hete zomermaanden is de berg een perfecte uitvalsbasis voor wat verkoeling. Terwijl in de herfst de berg met zijn flora en fauna explodeert in prachtige kleuren van goud geel en bruine tinten. Wij tippen je de mooiste plekken van deze majesteit aan het beroemde Gardameer.

De Monte Baldo ligt tussen de rivier de Adige en het Gardameer en heeft door zijn geografische ligging vier klimaatzones. Mede door de invloed van het grootste meer van Italië heeft de berg een rijke gevarieerde flora. Er groeien onder ander olijf- en sinaasappelbomen, er zijn dennen- en eikenbossen en ongelooflijk veel bloemensoorten.

De berg biedt een voortdurende uitnodiging om zijn natuurlijke oase te ontdekken. Wij maakten roadtrips van zuid naar noord en van oost naar west. Ook betraden wij het uitgebreide netwerk aan wandelpaden en genoten van adembenemende panorama’s.

Madonna della Corona

De eerste keer dat we de Monte Baldo betraden was op weg naar de bedevaartkerk Santuario Madonna della Corona in Spiazzi. Je kunt je haast niet voorstellen, wanneer je het lange voetpad langs de bergwand naar beneden maakt, dat hier een kerk gebouwd is. Gelegen op torenhoge kliffen en ingesloten tussen rotsen kijkt het Santuario uit over de vallei van Adige.

Het lijkt net of de overhangende rots de kerk ieder moment zal verpletteren, maar biedt sinds begin van de 16de eeuw al bescherming. Echter de geschiedenis van deze plek gaat verder terug. Rond het jaar 1000 zouden hier al kluizenaars hebben geleefd. Een wandeling door het heiligdom is prachtig. In de kerk hangt een 14de -eeuwse fresco van Maria, maar wij genoten vooral van de wandeling ernaar toe en haar schitterende omgeving.

Monte Baldo Madonna della Corona
Monte Baldo Madonna della Corona
Monte Baldo Madonna della Corona

Op weg naar onze volgende bestemming passeren we enkele boerderijen, uitgestrekte weilanden met grazende koeien en bossen. Het is voorjaar en de velden met bloeiende bloemen zijn nu op hun mooist. Onderweg komen we verschillende parkeerplaatsen tegen met borden waar een uitgebreid netwerk van wandelpaden op staan. We maken een wandeling van ongeveer 2 uur en drinken bij een nabijgelegen rifugio (berghut) een café en nuttigen een welverdiende lunch. De wandeling en de schone frisse lucht heeft ons hongerig gemaakt.

Rechtdoor naar Brentonico of rechtsaf naar Avio?

Wanneer we met de auto aankomen in Pra zijn er twee mogelijkheden: rechtdoor naar Brentonico of rechtsaf naar Avio. Kies je de richting naar Brentonico dan is de tocht via Mori, om in het pittoreske Arco te eindigen, werkelijk schitterend.

Onderweg zijn de vergezichten spectaculair. Kilometers kun je wegkijken en in de verte zijn bij helder weer de besneeuwde bergtoppen van de Alpen te zien. Eenmaal in Arco, dat net boven Riva ligt, is een wandeling naar het kasteel ‘Torre di Arco’ een must. Het middeleeuwse kasteel ligt op een hoogte van 273 meter. Het is een klim van 20 minuten, maar je wordt rijkelijk beloond met een prachtig uitzicht over Arco, het omliggende landschap en het azuurblauwe Gardameer.

Monte Baldo Gardameer

Kies je de richting rechtsaf naar Avio, dan moet je niet bang zijn om in de bergen te rijden. De vele haarspeldbochten en smalle wegen brengen je naar beneden. Het natuurschoon gaat aan je voorbij. De vegetatie is vanwege de diverse microklimaten divers. Sommige soorten flora en fauna hebben zelfs de ijstijd overleefd, omdat zij boven het niveau van de gletsjers groeiden.

In deze botanische tuin zijn sporen van menselijke aanwezigheid gevonden dat teruggaat tot de paleolithische periode. Prehistorische jagers zochten hun weg over de berg en zo ontstonden de eerste nederzettingen. Tussen de steile rotswanden met begroeiing en in de bosrijke omgeving zijn dolken, versierde vazen en andere voorwerpen teruggevonden uit de Neolithische periode en de Bronstijd. Misschien kwam de wereldberoemde IJsman Ötzi hier wel vandaan, want er werden enkele vuurstenen van de Monte Baldo bij hem gevonden.

De kabelbaan vanuit Malcesine

De top van de Monte Baldo is ook gemakkelijk te bereiken met de kabelbaan vanuit Malcesine. Zwevend tussen hemel en aarde ben je in 20 minuten op een hoogte van 1800 meter. Spectaculair zijn de ronddraaiende cabines waardoor je volop kunt genieten van prachtige vergezichten. Boven kun je wandelingen maken en kijken naar paragliders die langzaam naar beneden glijden.

Monte Baldo Gardameer

In de zomer is de Monte Baldo een ideale locatie voor verkoeling en lange wandelingen. Ook is mountainbiken, paardrijden en paragliden een optie om je te onthaasten uit de drukte van het populaire Gardameer. In de winter is de Monte Baldo omgevormd tot een ideaal skigebied. Kortom, voor ieder wat wils. Wij betraden de hellingen vaak, want de Monte Baldo gaf niet alleen een groot gevoel van vrijheid, maar een nog groter gevoel van avontuur.

0 reacties op “Monte Baldo: vrijheid en avontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.