Toscane

Het eiland Elba: hemel op aarde

Toscane, Elba, Portoferraio
DiscoverCars.com

Het eiland Elba is wereldberoemd vanwege keizer Napoleon Bonaparte, die hier na de val van Parijs in 1814 tien maanden verbleef. In tegenstelling tot wat veel mensen denken werd Napoleon niet ‘opgesloten’ op Elba. Niet dat hij veel te zeggen had, maar Napoleon kreeg twee keuzes voor zijn ballingschap: Elba of Corfu. Hij koos voor Elba vanwege de aangename gewoontes van de inwoners en het milde klimaat.

Napoleon bracht tijdens zijn bewind meer veranderingen dan enige andere leider voor hem. Er werden wegen aangelegd, de mijnbouw werd gereorganiseerd en de productie en export van wijn werd verhoogd. Elk jaar wordt er op 5 mei in de Reverenda Misericordia kerk in Portoferraio een herdenking gehouden ter ere van de ziel van Napoleon.

Veel interessante plekken op het eiland Elba

Maar er is veel meer dan alleen keizer Napoleon Bonaparte, zon, zee en strand. Ook wij waren compleet verrast door de rijke historie van het prachtige eiland. Er zijn veel interessante en fascinerende plekken te vinden. Naast de historische, geologische, architectonische en religieuze plekken kun je ook volop genieten van adembenemende uitzichten en natuur. Het eiland, maar ook de zee rondom Elba, maakt deel uit van het Nationale Natuurpark ‘Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano’.

Panorama’s, zonsondergangen en baaien

Het verrassende van Elba is, het op drie na grootste eiland van Italië na Sardinië en Sicilië, dat er zoveel verschillende plekken zijn met unieke en adembenemende vergezichten. Je wordt keer op keer verrast door prachtige panorama’s, zonsondergangen, baaien en de vele kleuren van de fauna en flora die het eiland rijk is. Als je rondrijdt over het eiland merk je hoe gevarieerd het landschap is. Saai is het absoluut niet.

Stranden van het eiland Elba

Een heldere blauwe zee en de prachtige stranden zijn een genot voor jong en oud. De zandstranden aan de westkust, die iets rustiger is, kun je alle watersporten beoefenen. De oostkust rond het stadje Porto Azurro, de 2de haven van het eiland, is ruiger. Bovendien is Elba de perfecte plaats voor duiken en snorkelen, dankzij de rijke zeebodem met verschillende vissoorten. Maar het eiland biedt ook volop gelegenheid voor wandelen en mountainbiken.

hiking with sea view on the GTE

Bezienswaardigheden en tips om te doen

Ondanks dat het eiland 224 vierkante kilometer groot is, heeft het eiland tal van stadjes en dorpen, ieder met hun eigen historie, gewoonten en keuken. Dit maakt het boeiend om vele te bezoeken, zoals de vissersdorpen aan de kust of de middeleeuwse heuveldorpen landinwaarts. Proef de lokale gerechten, wijnen en andere delicatessen. Of bezoek de gezellige winkeltjes in de oude straatjes en geniet van een caffè of aperitivo op een van de piazza’s.

Porto Azzurro

Heerlijke keuken van het eiland Elba

Natuurlijk is vis populair, maar er worden ook veel groentes en andere vruchten gebruikt in de traditionele keuken van Elba. Heerlijk om te proeven is de risotto met inktvis, penne in barca, spaghetti met spider krab, gekookte octopus en gevulde sardines. Maar ook is guguglione, een mix van gestoofde paprika’s, aubergines en andere groenten, populair. Schiaccia briaca is een typische Elba taart gemaakt van Aleatico wijn en gedroogd fruit.

Etrusken, Romeinen en forten

Vanwege de strategische ligging van het eiland in de Middellandse Zee, zijn er veel verdedigingswerken. Zo zijn er Etruskische forten, de Medici en Spaanse forten, maar ook een Engels fort.

Niet alleen de Etrusken hebben hun sporen achtergelaten op het eiland, maar ook de Romeinen. Op verschillende plekken kun je in de voetsporen stappen van deze beschaving. De Romeinse Villa van Capo Castello in Rio Marina staat op een prachtige locatie met een verbluffend uitzicht op zee. Maar ook de Romeinse villa van de grotten en de Linguella villa in Portoferraio zijn een bezoek waard.

Musea op het eiland Elba

Het bekendste museum op het eiland is het Napoleontische Antiques Museum waar je terug in de tijd gaat van Napoleon. Het Mineral Museum in Rio Marina bied je een reis door het geo-mineralogische erfgoed van het eiland. In het Linguella Museum of Archeology ga je terug naar de tijd van de Etrusken en Romeinen. In Dei Semplici Garden is een tuin waar je kunt genieten van de fauna en flora van de Toscaanse archipel.

Dit alles ligt gewoon op je te wachten om ontdekt te worden. Aangezien Elba zoveel te bieden heeft en dat zelfs een maand onvoldoende is om alles te ontdekken, zijn wij vastbesloten om snel terug te keren naar deze Toscaanse parel.

Hotels op Elba

Booking.com

0 reacties op “Het eiland Elba: hemel op aarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.