Toscane

Elba, Italiaanse les en dolce far niente

Toscane, Elba

In de verte zien we het grootste eiland van de Toscaanse archipel al liggen. Samen met de andere eilanden is het een onderdeel van het grootste marine park in Europa. Met de boot vanuit Piombino varen we in een uur tijd naar de haven van Portoferraio. We zijn op Elba, onderweg naar Monique en Gino waar we een maand lang Italiaanse les zullen volgen, natuurlijk in combinatie met een dosis dolce far niente.

Op het moment dat je de veerboot afkomt, wordt je overtroffen door de schoonheid van de haven. We rijden dwars door het heuvelachtige landschap richting onze bestemming. Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Portoferraio ligt het charmante appartement, waar we warm onthaald worden door Monique en haar Italiaanse man Gino. Genietend van de landelijke rust en op 10 minuten lopen van een prachtig strand zullen we een maand lang Italiaanse les krijgen.

Monique, die al 37 jaar in Italië woont en gestudeerd heeft aan de universiteit van Pisa, geeft Italiaanse lessen op basis van jouw leerdoelen en wensen. Dit betekent dat je les kunt krijgen op elk gewenst niveau. Dus zowel voor beginners als gevorderden. Wij vinden het zelf erg fijn om veel praktijkervaring op te doen. Naast de theorielessen wordt er samen gegeten en gekletst over van alles en nog wat, maar er wordt ook t.v. gekeken en excursies gehouden. Hoe kun je beter een taal leren waar je jezelf kunt zijn in een vriendschappelijke omgeving? Geloof ons, je bent bij Monique en Gino op het juiste adres.

Naast de intensieve lesuren, van 3 uur per dag, blijft er genoeg tijd over om dit prachtige eiland te verkennen. Uiteraard weten Monique en Gino als geen ander waar je naar toe kunt gaan. Een betere reisgids is er niet.

De eerste tip is het schilderachtige dorpje Capoliveri dat bovenop een heuvel ligt en je een bijzonder mooi uitzicht geeft over de Middellandse Zee en de kustlijn, met haar vele inhammen en kleine baaien. Het middeleeuwse stadje heeft smalle pittoreske steegjes, Chiassi genaamd, waar kleine winkeltjes verborgen liggen. Hier kun je genieten van lokale gerechten en zeer goede wijnen. Wij kozen voor een aperitivo op een van de gezellige pleinen.

Een van de oudste steden op Elba is Marciana Alta, gelegen op 375 meter boven de zeespiegel. De koele, frisse berglucht waait door de middeleeuwse straatjes. Zomers worden de straatjes opgefleurd door de vele planten en bloemen op de balkons. Het Archeologisch museum is bijzonder interessant en vanuit Marciana Alta kun je op de Monte Giove een wandeling maken naar ‘Madonna del Monte’ dat op 672 meter hoogte ligt.

Marciana Marina is een dorp gelegen aan zee. We wandelen door smalle straatjes en over de boulevard waar pastelkleurige huizen uitkijken op zee. Aan het einde van de boulevard staat een toren. Ooit werd deze toren gebruikt als militaire wachttoren tegen piraten, tegenwoordig is de toren het symbool van dit oude vissersdorp dat nu vooral van het toerisme leeft.

Portoferraio, de hoofdstad en belangrijkste haven van Elba, ligt op een schiereiland en wordt aan drie kanten omringd door de zee. De veilige haven is in de zomermaanden populair onder de rijken van de wereld. Ook bezoekt onze Nederlandse koning Willem Alexander en koningin Maxima jaarlijks Portoferraio met hun luxe jacht. Een andere beroemdheid die hier in de stad 10 maanden verbleef was keizer Napoleon. La Villa dei Mulini was de residentie van Napoleon en is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Eveneens zijn de twee vestingen Forte Falcone en Forte Stella te bezoeken. Deze vestingen zijn gebouwd rond 1550 door Cosimo de Medici en werden gebruikt ter verdediging tegen de piraten.

Een andere levendige havenstad is Porto Azzuro en is duidelijk van Spaanse afkomst. Het gezellige plein aan de haven met tal van bars, restaurants en terrasjes hebben een prachtig uitzicht op zee. Een stukje verderop ligt Rio Marina met de zeshoekige toren in de haven. In deze plaats waren ooit de ijzererts mijnen, die nu gesloten zijn. Als je over het strand loopt zie je de ijzerglitters schitteren in het zand.

Op het eiland Elba zijn honderden stranden en elk strand is als geen ander. Er zijn goudkleurige, maar ook zwarte zandstranden. Er zijn kiezelstranden of rotsen waar je zo het water in glijdt. De prachtige stranden hebben allemaal een adembenemend uitzicht over de kristalheldere zee. Bellissimo!

We zijn nog lang niet uitgekeken op dit prachtige eiland. Er is nog veel te doen. Onder het genot van een drankje en het heerlijke eten van Monique en Gino babbelen wij nog even verder in het Italiaans over het mooie l’isola d’Elba, een paradijs in de Middellandse Zee.

0 reacties op “Elba, Italiaanse les en dolce far niente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.