Roadtrip Trentino - Alto Adige

De bergen en valleien van Zuid-Tirol

Alto Adige
DiscoverCars.com

Tijdens onze autotocht dwars door een grensgebied, dat door de eeuwen heen door machthebbers heen en weer werd geslingerd, worden we keer op keer begroet met een ‘Grüss Gott’ in plaats van een ‘Buongiorno’. We zijn in de Alto Adige, het Italiaanse Zuid-Tirol met ruim 300 dagen zon per jaar. Hier is men trots op de Germaanse wortels. Dit is niet alleen te merken aan de taal, want men spreekt hier over het algemeen Duits, maar ook aan de huizen, kerken, monumenten, gewoontes en de heerlijke keuken. We maakten een prachtige autotocht door de bergen en valleien van Zuid-Tirol. We starten in de stad Merano, gaan dwars door afgelegen valleien via de stad Bressanone om te eindigen in Val di Funes.

Merano, de stad van bloemen

Wanneer je de oude stad Merano binnenkomt, via een van de drie 13de-eeuwse poorten, valt direct de schoonheid van de stad op. Merano, het hart van Zuid-Tirol, gelegen in een vallei en omringd door besneeuwde bergtoppen, heeft een bijzonder microklimaat. Deze stad ligt beschut waardoor de winters er mild zijn en de zomers koel. De lucht is schoon, de lokale bevolking is vriendelijk, het eten is stevig en de wijn is beroemd. De rococo straten zijn autovrij en de grasvelden zijn bezaaid met kleurrijke mediterrane bloemen en exotische bomen. Dit bekende alpine skiresort wordt ook wel de ‘stad van de bloemen’ genoemd.

In de buurt van Merano ligt de beroemde tuin van Castel Trauttmansdorff, waar prinses Sissi heeft gewoond. In de indrukwekkende botanische tuin groeien plantensoorten uit verschillende klimaten. Maar er is meer, want Merano is ook bekend om zijn luxueus kuuroord met geneeskrachtige warmwaterbaden.

bergen en valleien van Zuid-Tirol
Meran Passer
Meran

Hotels in Merano

Booking.com

Passo di Giovo brengt je naar de top van de wereld

Wij laten Merano achter ons en de auto navigeert door de Passeiervallei richting de Monte Giovo/Jaufenpas. Het landschap is spectaculair. We passeren boom- en wijngaarden, rivieren, meertjes en tal van oude dorpen. De geur van de frisse groene weilanden komt je tegemoet. In de verte zien we de grillige en hoge pieken van de bergen. De typische Tiroler huizen geven je het gevoel dat je in Oostenrijk bent. Maar het is toch echt Italië. Dit zijn de Zuidelijke Alpen die door de Italianen de Dolomieten worden genoemd. Het gehele gebied staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Het eerste deel van de Monte Giovo/Jaufenpas is spannend want we gaan stijl omhoog. We volgen de 19,9 km lange duizelingwekkende Passo di Giovo die 2094 m omhoog gaat. Dit is de noordelijkste pas in Italië en hij biedt schitterende vergezichten. Wanneer je helemaal boven bent, is het net of je over de top van de wereld rijdt met oneindige luchten en de spitse toppen van de Dolomieten. Hier nemen we een lunch in een van de bars aan de kant van de weg. De keuken is een mix van Italiaanse en Oostenrijkse gerechten. Het beste van deze twee keukens komt hier helemaal tot zijn recht.

Sterzing-9
Prags-16

Bressanone, artistieke en culturele hoofdstad van de regio

Na een bochtige afdaling gaan we naar de bisdomstad Bressanone of in het Duits Brixen. De berghellingen rondom de stad worden gesierd door wijngaarden en oude kastanjebomen. Deze stad ademt een gemoedelijke sfeer uit. De pleinen en terrassen, midden in het centro storico, zitten gezellig vol. Een wandeling over de loopbruggen, langs de vele kerken, de kathedraal, het klooster en het paleis van de prins-bisschop van Hofbrug brengt je langs een geschiedenis die 1100 jaar oud is. De vele bisschoppen die de stad heeft gehad, voerden voortdurend strijd met de hertogen van Tirol. Tegenwoordig is het de artistieke en culturele hoofdstad van de regio.

Brixen-2
Brixen-5
Brixen-3

Hotels in Bressanone

Booking.com

Val di Funes is net een ansichtkaart

We eindigen deze prachtige tocht op een van de mooiste en misschien wel beroemdste plekken van de Alto Adige, namelijk in de Val di Funes. Hier wordt je getrakteerd op werkelijk een prachtige omgeving. De kerk van Santa Maddalena staat in de idyllische omgeving van Val di Funes. Hoog boven de groene glooiende heuvels steken de Odle bergtoppen uit. Dit gebied leent zich uitstekend voor wandelingen of fietstochten.

Val di Funes

Wie zijn longen met frisse lucht wil laten vullen, op zoek is naar avontuur en wil genieten van alpiene tradities met een mediterrane levensstijl is in de Alto Adige helemaal op zijn plaats. Wij hebben dubbel en dwars genoten van deze mix van ingrediënten in de bergen en valleien van de Alto Adige.

Huurauto

Een huurauto nodig in Italië? Boek snel en gemakkelijk via Discovercars.com. Zoek, vergelijk en bespaar tot 70%. Gratis annulering en 24/7 support.

3 reacties op “De bergen en valleien van Zuid-Tirol

  1. Tinka Pothaar

    Prachtig! Wat een mooie foto’s en wat is Italie toch mooi!

  2. M. Thuenissen

    Lijkt mij leuk om eens te gaan zien. Hebben jullie misschien tips voor overnachtingsadresjes, restaurantjes? Als we 7 nachten hebben loont zich dat om te doen vanuit Nederland? Of is 7 nachten wellicht te lang en weten jullie een leuke combi? B.v.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.