Stedentrip Toscane

Cortona onder de Toscaanse zon

Cortona in Toscane
DiscoverCars.com

Hooggelegen op een heuvel, onder de Toscaanse zon, ligt het innemende stadje Cortona. Het door de Etrusken gestichte stadje is een van de oudste in de Toscaanse heuvels. In de nasleep van de film ‘Under the Tuscan Sun’ was het stadje kort de 2de meest populaire Italiaanse bestemming voor Amerikaanse toeristen na Venetië. Hoewel Cortona busladingen toeristen trok hebben de steile straatjes hun charme niet verloren.

Wij rijden op een mooie winterdag met een strakblauwe hemel en een warme zon door de Val di Chiana. Een 5 km lange weg slingert zich omhoog langs terrassen van wijnstokken en olijven richting de oude heuvelstad Cortona. Vanaf de heuvel heb je een magnifiek uitzicht over de omliggende vallei met zijn akkers en zelfs het Trasimeno meer.

Historisch centrum van Cortona

De stad wordt omsloten door een stadsmuur die dateert uit de Etruskische en Romeinse tijd. Het centro storico is compact en al snel sta je op een van de belangrijkste piazza’s, Piazza della Republica. Dit plein wordt omringd door het enorme Palazzo del Commune met een karakteristieke klokkentoren, wijnbars, restaurants en winkels. Het aangrenzende plein is Piazza Signorelli, waar het Palazzo Casali staat met daarin gehuisvest het Museo del’ Accademia Etrusca.

De piazza’s en de aangrenzende steile straatjes hebben een unieke sfeer. Het is alsof we in een grote woonkamer wandelen waar iedereen elkaar kent. De straten zijn min of meer onaangetast door de moderne bouw en hebben een middeleeuws karakter. Een wandeling over de Via Nazionale, de winkelstraat van Cortona, brengt je naar de Piazza Garibaldi. Het plein biedt een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Op een heldere dag is zelfs Montepulciano en de berg Amiata te zien.

Cortona in Toscane
Cortona in Toscane
Cortona in Toscane
Cortona in Toscane
Cortona in Toscane

Bij een bezoek aan Cortona zijn de prachtige Santa Margherita Sanctuaria, de patroonheilige van de stad, en la Fortezza del Girifalco (fort) een must. Beide zijn gevestigd op het hoogste punt van de heuvel en na een korte wandeling bergop gemakkelijk te bereiken. De weg omhoog biedt een prachtig uitzicht.

Highlights in en rondom Cortona

 • Het klooster van San Francesco ‘Le Celle’, Strada dei Cappuccini 1
 • MAEC – Museum van de Etruskische beschaving, Piazza Signorelli 9
 • Bisschoppelijk Museum, Piazza Duomo 1
 • Archeologisch Park van Sodo, Piazza di Santa Margherita da Cortona
 • Santa Maria delle Grazie Calcinaio
 • Chiesa di Santa Maria Nuova
 • Villa Bramsole
 • La Tanella di Pitagora

Zelfs zonder de monumenten en kustschatten is Cortona een heerlijke plek om te genieten van la dolce vita. De stad heeft mooie hotels en B&B’s. In de uitstekende restaurants staan veelal traditionele en lokale gerechten op de kaart. In tal van wijnbars kunnen grote wijnen uit de omgeving, waaronder de Montepulciano en Montalcino, geproefd worden. Diverse kleine winkels bieden lokale handgemaakte-  en gastronomische producten.

Cortona in Toscane

Ondanks dat Cortona is uitgegroeid tot een populaire bestemming, mede door de bestseller ‘Under the Tuscan Sun’, heeft het plaatsje zijn middeleeuwse charme goed weten te behouden. De pittoreske straatjes en pleinen bieden een fantastisch decor, omgeven met een rijke geschiedenis en Toscaanse cultuur. Maak dit plaatje compleet met een goed glas wijn en een typisch Toscaans gerecht en je hebt een fantastische citytrip.

Hoteltips in Cortona

 

6 reacties op “Cortona onder de Toscaanse zon

 1. Dank voor je geweldige artikelen.

  Peter

 2. Jose Hulst

  Mooi beschreven dit sfeervolle kleine plaatsje. We waren er 2 keer als tussenstop voor onze vakantie. Villa Bramasole is moeilijk te vinden. We hadden het geluk Francis Mayer en haar man Ed te mogen ontmoeten, een kort gesprekje en wat leuke foto’s hebben we eraan overgehouden. Super!!

 3. Margot Thiesen

  Bedankt voor de mooie fotos ik geniet ervan heb de meese plaatsen zelf bezocht met mijn man,al is het lang geleden maar Italie is een van de mooiste landen van Europa.We hebben het helemaal bezocht van Zuidtirol tot Sicilie met verschillende eilanden.Prachtige mensen en veel vrienden overgehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.