Stedentrip Toscane

Bezoek Arezzo, een rijk Toscaans stadje

DiscoverCars.com

Vanwege de bloeiende goudindustrie is Arezzo een van de rijkste stadjes van Toscane en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor de regio. Rond de 9de eeuw voor Chr. waren het de Etrusken die de heuvelstad stichtte, midden op een kruispunt waar vier valleien samenkomen. Onder de Romeinen kwam Arezzo pas echt tot bloei en werd het, vanwege de strategische ligging langs de Romeinse Via Cassia, een belangrijk handelscentrum.

Ook al is het middeleeuws centrum tijdens de WOII voor een groot deel verwoest, Arezzo heeft nog tal van monumenten, kerken en musea die de bezoekers een kans bieden een stap terug te maken in de geschiedenis. Wij maakten een middagwandeling door deze historische stad.

Rondwandeling door Arezzo

Vanaf de Piazzale della Republica wandelen we naar de Piazza San Francesco waar de Basilica di San Francesco staat. De kerk zelf is misschien niet de meest interessante van alle kerken, maar binnen in de hoofdkapel kun je een van de grootste meesterwerken van de vroege renaissance bewonderen, namelijk dat van Piero della Francesca.

De frescocyclus ‘De geschiedenis van het Ware Kruis’, vertelt het verhaal van het hout van het kruis van de Kruisiging, de herkomst ervan en hoe het werd teruggevonden. Deze belangrijke schilder heeft vele andere kunstenaars als Perugino, Signorelli en Giovanni Santi, de vader van Rafaël, beïnvloed.

Arezzo Toscane

Vlakbij de Basiliek ligt de Corso Italia, de hoofdstraat van Arezzo. Hier zijn tal van cafés en winkels gevestigd en vormt samen met de Via Cavour het hart van de oude stad. Er is een uitgebreid scala aan moderne winkels te vinden met de bekende modemerken die je in alle grote Italiaanse steden tegenkomt.

Wij vervolgen onze route naar een ander monument, namelijk de parochiekerk van het centro storico: Pieve di Santa Maria. De kerk wordt in de volksmond ook wel ‘de kerk van duizend gaten’ genoemd, vanwege de klokkentoren met 40 ramen en decoratief gebeeldhouwde reliëfs. Het geheel vormt samen met de vele bogen en loggia’s een indrukwekkend gebouw.

Beroemde Piazza Grande van Arezzo

De straat naast de kerk brengt ons naar het oudste en mooiste plein van de stad, Piazza Grande. Veel van de belangrijkste gebouwen van de oude stad liggen rondom het plein en de omliggende straten. De piazza is wereldberoemd, omdat het een decor was in de Oscarfilm ‘La vita è bella’ van de regisseur Roberto Beningni. Aan het plein grenst de indrukwekkende Loggia di Vasari, ontworpen in 1573, voor ons een moment voor een tussenstop en te genieten van dit prachtige decor met een café en dolce.

De Piazza Grande is het toneel van de Giostra del Saracino, een middeleeuws steekspel dat op de 1ste zondag in september wordt opgevoerd. Verder wordt hier in het 1ste volledige weekend van de maand een antiekbeurs gehouden.

Arezzo Toscane
Arezzo Toscane
Arezzo Toscane
Arezzo Toscane
Arezzo Toscane

Vijfhoekige Fortezza Medici

Gelegen op het hoogste deel van de heuvel staat de gotische Duomo. Achter de imposante kathedraal ligt een park dat voor een groot deel wordt gedomineerd door de vijfhoekige Fortezza Medici. Het fort dateert uit de 16de eeuw en was volgens Vasari onneembaar. Een wandeling door het park en over de vestingmuren biedt een prachtig uitzicht over het landschap van Oost-Toscane.

Andere bezienswaardigheden in Arezzo

  • Chiesa di San Domenico, een nooit voltooide kerk.
  • Casa del Vasari, het huis van de beroemde architect Vasari die in Arezzo is geboren.
  • Aan de Via Roma en Via Margaritone zijn nog meer winkels gevestigd.
  • In het zuiden van de stad, naast een Romeins Amfitheater en in het oude klooster zit het Archeologisch Museum met Etruskische, Romeinse en middeleeuwse vondsten.
  • Net buiten de stad staat het heiligdom van Santa Maria delle Grazie.

Ondanks dat Arezzo veel te bieden heeft, wordt de stad niet vaak bezocht tijdens een bezoek aan Toscane. Wij begrijpen dat als je voor de eerste keer Toscane bezoekt andere beroemde steden als Florence en Siena een grote aantrekkingskracht hebben. Maar als je terugkeert voor de tweede keer naar deze regio dan is Arezzo en het omringende platteland zeker een aanrader. Dichtbij liggen Cortona, Anghiari en het prachtige kasteel van Poppi te wachten om ontdekt te worden voor een prachtige Toscaanse herinnering.

Hotels in Arezzo

Booking.com

0 reacties op “Bezoek Arezzo, een rijk Toscaans stadje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.