Le Marche

De Riviera del Conero (Deel I)

Net iets ten zuiden van de stad Ancona, in de regio Le Marche, stijgt langs de kuststrook van de Adriatische Zee een eenzame kalkstenen rots op. Dit is de Monte Conero, waarvan de hellingen stijl naar beneden richting zee glijden. Er bevinden zich prachtige baaien en stranden, maar ook een schitterende natuur en charmante dorpen. Iedereen die op zoek is naar een Italiaanse strandvakantie in combinatie met wat wandelen en culturele activiteiten is aan de Riviera del Conero op het juiste adres. Ieder jaar bezoeken wij deze streek in het vroege voorjaar en kennen deze Italiaanse Riviera als geen ander. Ontdek samen met ons wat de Riviera del Conero te bieden heeft.

Ancona en Spiaggia del Passetto

Sinds de oudheid is de stad Ancona een belangrijk kruispunt voor de handel geweest. Veel ruïnes uit de Romeinse tijd liggen verspreid door de stad. Helaas wordt Ancona vaak vergeten om bezocht te worden. Jammer, want de levendige stad was voor ons een aangename verrassing. Dankzij de ligging van Ancona is het de enige stad in Italië die de mogelijk heeft om zowel de zonsopgang als zonsondergang te zien. Vanaf de prachtige ‘San Ciriaco’ kathedraal, die op een heuvel ligt, heb je een adembenemend uitzicht op Ancona.

Slenter langs de Viale della Vitoria en betreed de trappen naar beneden van het oorlogsmonument bij de Passetto met uitzicht op de Conero Riviera. Hier bevindt zich de spiaggia del Passetto. Het ligt op een paar minuten lopen van het winkelgebied en met name de inwoners van de drukke stad zoeken hier verkoeling. Vlakbij vind je de kleurrijke Passetto grotten, waar omstreeks 1900 boten van vissersmannen onderdak vonden. Nu worden ze gebruikt als een soort weekendhuisje waar families samenkomen om te eten, drinken en vooral te genieten van zon en zee.

De meeste bezoekers die tijdens de zomermaanden de Riviera del Conero bezoeken, komen voor de mooie stranden en baaien. Sommige daarvan zijn alleen toegankelijk via zee en liggen in een prachtige en unieke setting, waarbij de Monte Conero steeds de hoofdrol speelt. Langs deze kust wapperen de blauwe vlaggen van de Bandiera Blu, wat betekent dat het zeewater en de stranden schoon zijn en voldoen aan strenge kwaliteitscriteria.

Mezzavalle en Il Trave

Op de noordelijkere hellingen van de Conero vinden we ondergedompeld in de wilde natuur Mezzavalle en Il Trave. Een stijl ezelspaadje, langs de Strada Provinciale, zoekt zijn weg naar beneden langs de Monte Conero. Tip: trek goede wandelschoenen aan. Binnen 10 minuten lopen sta je op een van de mooiste baaien die geheel wordt omsloten door de beroemde berg. In begin van de middag is de schaduw van de Monte Conero voor sommige onder ons een verademing. Er is een kleine bar/restaurant aanwezig.

Portonovo

De volgende baai is bekender en wordt omringd door het omliggende Conero Nationaal Park en ligt tegen de hellingen van de Monte Conero aan. De baai is met de auto makkelijk bereikbaar. Het is niet alleen het strand waar men voor komt, maar ook het prachtige natuurpark. De stranden worden omgeven door een dichte vegetatie die dankzij een netwerk van wandelpaden ontdekt kunnen worden. Een bezoek aan de 18de -eeuwse Torre Clementina is een must. De toren werd gebouwd ter verdediging tegen piraten. Een ander opvallend monument is ‘Santa Maria di Portonovo’, een kerk gebouwd direct aan zee. De kerk werd gebouwd tussen 1034 en 1048 en zijn merkwaardige vorm is uniek in Italië. Het ziet eruit alsof het in Normandië thuishoort.

Er zijn maar liefst achttien paden om de Monte Conero te ontdekken. Dit kan te voet, per fiets of te paard. De paden variëren van licht tot zwaar. Ook zijn er wandelpaden voor gezinnen met kinderen. Ze zijn allen geschikt voor diegenen die houden van avontuur en die op ontdekking willen gaan in dit prachtige landschap.

Sirolo

Het charmante stadje Sirolo is een middeleeuwse borgo. Het ligt op een heuvel en kijkt trots uit over zee en heeft een panoramisch uitzicht op de kust. Sirolo wordt ook wel ‘de parel van de Adriatische Zee’ genoemd en is inderdaad een juweeltje. Vaak wandelen we op een namiddag door de smalle geplaveide straatjes, vigoli genoemd. Op de mooie piazzetta staat een klokkentoren en er bevinden zich tal van bars, waar wij maar al te graag genieten van een uitstekende aperitivo met uitzicht op zee. Tip: neem rond de klok van 19.00 uur een aperitivo grande. Daarna is een maaltijd overbodig. Mocht je toch trek hebben, ga dan op zoek naar een bord ‘mosciolo’ en proef deze beroemde wilde mossels. Het Italiaanse woord voor mossel is ‘mitilo’ of ‘cozza’, maar aan de Conero Riviera wordt ‘mosciolo’ gebruikt. De wilde mosselen zijn een lokale specialiteit die alleen tussen april en oktober geproefd kunnen worden. Heerlijk is het gerecht met olijfolie, peterselie, citroen en versgemalen peper.

De stranden van Sirolo zijn San Michele, Sassi Neri en Spiaggia Urbani. Al meer dan twintig jaar zijn de witte stranden en het kristalheldere water bekroond met de Bandiera Blu. Hier duiken de witte rotsen van de beroemde berg direct in zee. San Michele is via een wandeling goed bereikbaar vanuit het centrum. De wandeling gaat door de bossen van het Parco della Republica. Spiaggia dei Sassi Neri dankt zijn naam aan de donkere rotsen op de bodem waarbij het water een bijzondere tint krijgt. In het vroege voorjaar maken wij graag een wandeling over de halvemaanvormige Spiaggia Urbani om te genieten van al het natuurschoon.

Le Due Sorelle en La Spiaggia dei Gabbiani

Via San Michele kun je ook per boot het symbool van de Conero Riviera bereiken: Due Sorelle, twee zussen. De meeste foto’s die gebruikt worden voor ansichtkaarten en brochures zijn van deze twee beroemdheden gemaakt. Een kristalhelder blauwe zee, witte stranden en twee spectaculaire rotsen vormen de Due Sorelle en is misschien wel het mooiste strand van de Conero Riviera. De baai is alleen per boot bereikbaar. Naast dit strand vind je de Spiaggia dei Gabbiani. Het risico dat het er druk is tijdens het hoogseizoen in de zomer is groot, maar het blijft mooi. Net iets ten noorden van de Due Sorelle vind je de ruïnes van de ‘Grotta degli Schiavi’. Men zegt dat piraten hier hun gevangen opsloten.

5 reacties op “De Riviera del Conero (Deel I)

 1. Peter Berlijn

  Grazie,

  Bijzonder en perfect verwoord.

  Peter

 2. Tinka Pothaar

  ❤️

 3. Le Due Sorelle kan je ook via een niet te lange wandeling bereiken vanuit Sirolo. Deze wandeling biedt trouwens mooie zichten op de kust en op Sirolo. Op het hoogste punt heb je een schitterend zicht op le Due Sorelle en de baai, wat op zich de moeite van de wandeling loont. Vanaf daar gaat het steil naar beneden, iets meer voor de durvers, maar je kan ook gewoon terugwandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.