Abruzzo Calabrië Le Marche Puglia Veneto

De mooiste stranden van Italië

Strand en zee bij Numana

De Italiaanse kust, wie droomt hier niet bij weg? Tijdens onze reis door Italië, die nu alweer ruim 10 jaar duurt, hebben wij veel tijd doorgebracht aan zee. Ik denk dat wij wel kunnen zeggen dat de kusten van Italië, zowel gelegen aan de Middellandse Zee als aan de Adriatische Zee, misschien wel de mooiste stranden van Europa heeft. Of je nu van een prachtige stille baai, of van een kustlijn voor de rich and famous met eersteklas restaurants houdt, er is altijd voor ieder wat wils. Ontdek samen met ons de mooiste stranden van Italië langs een eindeloze kustlijn waar maar geen eind aan lijkt te komen.

Cavallino Treporti

Langs het noordelijk deel van de Adriatische kust, ongeveer tussen Grado en de lagune van Venetië vind je prachtige zandstranden. Iedere zomer vertoeven wij enkele maanden op het schiereiland Cavallino Treporti. Wanneer de temperatuur van het zeewater omhoogschiet trekt deze 15 km lange kustlijn vooral veel jonge gezinnen.

Je vindt hier geen stille baaien maar wel zandstranden, waar sinds 2006 de blauwe vlag wappert als teken van schone stranden en een goede waterkwaliteit van het zeewater. Hoogbouw is er niet en het lagunelandschap wordt met uitstekende faciliteiten goed onderhouden. Het vormt een van de topbestemmingen voor zon, zee en strandplezier.

Cavallino Treporti mooiste stranden van Italië

Monte Conero

Als we de laars aan de Adriatische kust afzakken vinden we in de regio Le Marche de prachtige stranden van de Monte Conero. De twee pittoreske dorpen Numana en Sirolo klampen zich vast aan de berg, waaronder zich enkele beeldschone baaien bevinden. Kristalhelder blauw zeewater spoelt het witte strand schoon van Mezzavalle, omringd door torenhoge kliffen.

Wie naar boven klimt, langs een spectaculair voetpad, wordt beloond met de meest prachtige vergezichten. Wie van ongerepte natuur houdt en geen strandfaciliteiten nodig heeft, neemt hier een duik in zee. Andere baaien die genoemd moeten worden zijn Portonovo, Le Due Sorelle en La Spiaggia dei Gabbiani. De stranden van Marcelli en Porto Recanati zijn voorzien van een aaneenschakeling van strandtentjes waar je overheerlijke gerechten kunt eten.

Monte Conero mooiste stranden van Italië

Abruzzo

Verder naar beneden vind je langs de kust van de regio Abruzzo het elegante kustplaatsje Vasto, waar iedere bezoeker vriendelijk wordt onthaald door zijn inwoners. Het hooggelegen stadje kijkt uit over een prachtig strand. In de buurt ligt een stuk ongerepte kustlijn van het natuurreservaat Punta Aderci, waar vervallen trabocchi, houten platforms, oprijzen uit zee. Wanneer de zon ondergaat lijken de silhouetten van deze trabocchi wel op grote spinnen. In enkele van deze vreemde sculpturen is het goed vertoeven en kun je de meest heerlijke visgerechten van de streek proeven.

Abruzzo mooiste stranden van Italië

Puglia

In de ‘hak van de laars’ zijn diverse prachtige baaien en stranden te vinden. Wie de regio Puglia kent, weet waar we het over hebben. Er zijn reisgidsen die de stranden vergelijken met de Malediven. Of dat zo is, weet alleen die reiziger die beide heeft bezocht.

Wij weten in ieder geval wel dat er genoeg witte ongerepte zandstranden met kristalhelder water zijn. Een van de mooiste is Baia dei Turchi, verscholen in een beschermd natuurgebied vlakbij het oude vestingstadje Otranto, met een interessant historisch centrum.

Aan de andere kant van de kust van deze regio vind je bij het stadje Gallipoli op steenworp afstand prachtige stranden als Baia Verde. Wij hebben een maandlang mogen genieten van het mooie strand van Santa Maria al Bagno.

Puglia mooiste stranden van Italië

Calabrië

In de zonovergoten regio Calabrië vind je mooie stranden bij het betoverende plaatsje Scilla, maar ook verder omhoog bij Capo Vaticano met spectaculaire vergezichten. De ‘parel van Calabrië’, oftewel het stadje Tropea, ligt aan de beroemde La Costa degli Dei, de kust van de goden.

In het stijlvolle stadje zijn goede restaurants gevestigd en is het slenteren door het oude centrum een must. Op de stranden beneden hebben wij genoten van de beste spaghetti vol zeevruchten. Langs deze kustlijn met huizenhoge kliffen liggen ongerepte witte stranden waar menig Italiaans gezin de zomer doorbrengt.

Panorama Tropea, Calabrië mooiste stranden van Italië

Sicilië

Wanneer we de oversteek maken naar Sicilië vinden we in het zuiden vlakbij Noto het natuurreservaat Oase van Vendicari. Een indrukwekkende wandeling door dit natuurgebied bracht ons bij Cala Mosche, een van de mooiste baaien van het eiland. Tijdens ons laatste bezoek in 2018 hebben we de smalle geitenpaden bewandeld langs de zes kilometer lange kustlijn van Riserva Naturale dello Zingaro. Hier vind je geen moderne voorzieningen, maar alleen inheemse planten en dieren.

Het kleine kiezelstrandje van Capreria is de mooiste van deze kustlijn. Er zijn in de omgeving diverse kleine grotten en inhammen en het is een waar feest om hier te genieten van de prachtige rotsformaties en het heldere zeewater. Heb je behoefte aan faciliteiten dan is het strand bij San Vito lo Capo een betere keuze. Geen hoogbouw van hotels, maar een oud kustplaatsje dat uitkijkt over een lang zandstrand met aan het eind de hoge piek van Monte Monaco.

Cala Mosche behoort tot de mooiste stranden van Italië

Positano

Aangekomen bij een van de mooiste kustlijnen van Europa, de Amalfikust, is het Marina Grande strand van Positano wel een van de meest pittoreske stranden van de regio Campania. Zomers, wat overigens voor bijna alle stranden van Italië geldt, moet je er vroeg bij zijn om een plaatsje te bemachtigen.

Op het strand, slechts 300 meter lang, staan blauwe lounge stoelen en parasols netjes in het gelid. Het schouwspel van op elkaar gestapelde pastelkleurige huizen dat het strand omringt, is werkelijk spectaculair te noemen. In het dorp kun je alles wat net vers uit zee is gevist eten. Vanaf Marina Grande is het mogelijk om met een excursie uit te varen naar ‘onontdekte’ baaien.

Positano beschikt over een van de mooiste stranden van Italië

Elba

De kustlijn van Toscane kent ook tal van mooi onderhouden zandstranden. Wie op zoek is naar kleine ongerepte baaien met turquoise gekleurd water kan beter een oversteek maken naar het eiland Elba. De grillige kustlijn van het eiland kent tal van beschutte stranden. De een bestaat uit witte kleine kiezelsteentjes, de ander uit wit poederzand of er zijn zwarte zandstranden. Volgens diverse bronnen zijn er maar liefst 44 te vinden. Tijdens ons verblijf op het eiland hebben we er slechts enkele bezocht, waarvan Biodola, Procchio, Spiaggia di Sansone, Cavoli, Straccolingno, Topinetti en Fetoviaia toch echt de mooiste zijn.

Een van de mooiste stranden van Italië vind je op het Italiaanse eiland Elba

Sardinië

De topaanvoerder met de meest mooie en pittoreske stranden is natuurlijk het eiland Sardinië. De kustlijn is bezaaid met eersteklas zwemparadijsjes. Tijdens ons verblijf, hadden we steevast onze zwemspullen bij ons in de auto. Want waar je ook komt, er is altijd wel een smal pad die je naar een baai brengt die je alleen in de beste vakantiebrochures tegenkomt. De een heeft goudglanzend zand en de ander heeft kalm helder zeewater dat het witte strand keer op keer schoonspoelt.

Welke de allermooiste is? De keus is te groot, maar Capo Testa in het noordelijkste puntje van Sardinië is wel adembenemend mooi. Het schiereiland is bezaaid met prachtige baaien. Wie genoeg heeft van zwemmen en zonnebaden, bezoekt het granieten rotslandschap waar weer en wind vrij spel hebben gehad om het gesteente om te toveren in een maanachtig landschap. Vanaf de Costa Smeralda is een oversteek naar de Maddalena-archipel makkelijk gemaakt, waar je een opeenvolging van paradijselijke stranden vindt. Andere spectaculaire zonovergoten stranden vind je aan de oostkust bij Baunei.

Sardinië

Ligurië

Wie Ligurië bezoekt, stuit eveneens op prachtige locaties aan zee. Het kleine kustplaatsje Camogli bezit een prachtig strand. Het plaatsje zelf wordt een stuk minder drukbezocht dan de vele andere kustplaatsen van Ligurië.

Waar je vaak over de koppen loopt, zoals bij de vijf dorpen van de Cinque Terre of het beroemde Portofino, is het hier aangenaam vertoeven. Zelden is het druk op het strand van Camogli. Een andere prachtige plek aan zee is bij San Fruttuoso. De idyllische baai met een middeleeuwse abdij op de achtergrond, is werkelijk wonderschoon. Wie de Cinque Terre bezoekt in het voor- of naseizoen zal gelukkig worden op het fraaie strand van Monterosso al Mare.

Monterosso al Mare behoort tot de mooiste stranden van Italië

Dit is slechts een schets van maar enkele mooie stranden van Italië. Als we ze allemaal opsommen, wordt de lijst wel heel erg lang. Zoals in alle artikelen benoemen wij alleen die plaatsen die we zelf ook daadwerkelijk bezocht hebben en kunnen wij ze, hoewel we misschien dolgraag willen, nooit allemaal bezoeken.

0 reacties op “De mooiste stranden van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.