Le Marche

Het charmante Sirolo en antieke Numana

Numana kustlijn en strand
DiscoverCars.com

De herfstperiode staat voor ons in het teken van de Monte Conero en de prachtige regio Le Marche. We hebben veelvuldig geschreven over deze regio die onze harten al jaren geleden heeft gestolen. Met name die grote kalksteenrots die uitkijkt over de Adriatische Zee. De Conero Riviera ligt ten zuiden van de stad Ancona en is een groot natuurpark dat is opgericht om het natuurschoon van de streek te beschermen. De bergflanken lijken te duiken in zee en scheiden enkele bijzonder mooie baaien van elkaar. Ieder jaar verblijven wij hier een maand en huren via Ragni Immobillare altijd een fantastisch verblijf in Numana. Ontdek samen met ons het charmante Sirolo en antieke Numana.

We volgen smalle wegen die zich een weg zoeken door het lieflijke landschap van heuvels met naald- en eikenbossen. Ze vormen een prachtig contrast met de steile rotsen boven witte zandstranden. Het afwisselende landschap is voor ons een van de mooiste streken aan de Adriatische kust.

charmante Sirolo en antieke Numana

Bewegwijzerde paden lopen kriskras door het natuurpark vol weelderige mediterrane vegetatie. Te midden van duizenden soorten bloemen en planten zijn er tussen al die kalkrotsen veel grotten te ontdekken. Een 100.000 jaar oude Paleolithische nederzetting is ontdekt boven op de rots en waren de eerste bewoners van deze streek.

Sirolo

Een van de eerste plaatsen als je aan de Conero denkt, is Sirolo. Het dorp ligt op de zuidelijke helling van de Conero, in het hart van de riviera. Het ligt hoog, ongeveer 120 meter boven zeeniveau en kijkt uit over zee. Vaak hebben wij op het centrale Piazzale Marino gezeten, genietend van een aperitief grande en het prachtige uitzicht over de diepblauwe Adriatische Zee, de mooie stranden en een groot deel van de kust. Sirolo wordt niet voor niets de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd, onder ander vanwege het adembenemende landschap en stranden.

Het waren de Grieken en Romeinen die zich hier vestigden, maar Sirolo bloeide vooral op tijdens de Middeleeuwen. Het heeft tegenwoordig nog steeds zijn oude charme weten te behouden. Het stratenplan is een doolhof van steegjes met aan weerszijde oude huizen, waarvan de meeste zijn gerestaureerd. Het centro storico komt vooral tot leven tijdens zwoele zomeravonden wanneer toeristen zich mengen tussen de lokale bevolking.

charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana

Op het centrale plein staat een 15e -eeuwse kerk en er bevindt zich een kasteel gebouwd in de 7e eeuw waar alleen nog een toren van over is gebleven.

Maar het is vooral de zee en de prachtige stranden die de aantrekkingskracht hebben. Le Due Sorelle (de twee zusters), is een van de mooiste. De naam komt van de twee rotsen die een paar meter van de kust uit zee oprijzen. Ze staan vanwege hun schoonheid symbool voor de streek. Maar het strand van San Michele, Sassi Neri en de halvemaanachtige baai van Urbani zijn even sprookjesachtig.

Numana

Enkele kilometers verder naar het zuiden ligt Numana, eveneens aan zee. Het schilderachtige plaatsje is in drie delen te verdelen, Numana Bassa met de haven en strand, Numana Alta met bossen bedekt en Marcelli, het modernere gedeelte.

In de oudheid was dit een commerciële haven waar men goederen uitwisselden tussen de Grieken en de lokale bevolking, de Picenen, die hier al 600 jaar v.Chr. woonden. Na een onverbiddelijke achteruitgang tijdens de Romeinse overheersing en gedurende de Middeleeuwen raakte het plaatsje in de vergetelheid. De schoonheid van het landschap kon niet verborgen blijven en begin 20ste eeuw waren het de rijke Romeinse families die hier neerstreken tijdens de zomermaanden. Zo werd Numana nieuw leven ingeblazen en omgetoverd tot een belangrijke badplaats van de regio Le Marche.

charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana
charmante Sirolo en antieke Numana

In het Antiquarium, een belangrijk museum, bevinden zich 2500 jaar oude archeologische vondsten die in de omgeving zijn gevonden.

Op de zondagen maken wij maar al te graag een wandeling door het oude centrum. Klimmend over de costarella, een steile steeg met trappen die de vissers vroeger naar zee namen, is een must. Aan de pleinen zitten gezellige bars gevestigd waar we steevast een kop koffie nuttigen. Vanwege de hoge positie heb je diverse spectaculaire uitzichten over zee en de kust. De ark stamt uit de 14e eeuw en staat symbool voor het oude vissersdorp. Beneden bevinden zich enkele prachtige stranden, de haven en de boulevard die richting Marcelli gaat.

charmante Sirolo en antieke Numana

De plaatsen aan de Conero Riviera staan bekend om hun heerlijke keuken. Van karakteristieke trattoria’s tot de meest verfijnde restaurants, ze bieden specialiteiten voor alle smaken. De lokale keuken heeft een breed scala aan vlees- en visgerechten. De beroemde ‘Brodetto’, een smakelijke vissoep, bevat 13 verschillende vissoorten uit de Adriatische Zee. De Conero is ook beroemd om zijn ‘Rosso Conero’, een lokale DOC- wijn sinds 1967. Deze rode wijn is fruitig en elegant. Andere lokale specialiteiten zijn de millefiori honing en een lokale mosselsoort die ‘mosciolo’ heet.

Hotels aan de Conero Riviera

Booking.com

0 reacties op “Het charmante Sirolo en antieke Numana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.