Le Marche

De Riviera del Conero (Deel II)

De kuststrook net iets ten zuiden van de stad Ancona wordt gedomineerd door de 572 meter hoge Monte Conero. Deze ‘berg’ met uitzicht op de diepblauwe Adriatische Zee is onderdeel van het regionale park Parco del Conero met inbegrip van de Riviera del Conero. Jaarlijks bezoeken wij deze prachtige streek en zetten wij in deel twee van de Conero Riviera de voor ons mooiste plaatsen op een rij.

Foto: @ilcavallopazzo

Numana

Numana kun je onderverdelen in twee gedeeltes. Het pittoreske en oude gedeelte is de ‘bovenstad’ Numana Alta. Het lager gelegen gedeelte is ‘Numana Bassa’ en loopt langs de kust door tot aan de stranden van Marcelli.

Smalle straatjes met typische vissershuisjes slingeren zich een weg door het historisch centrum. Dankzij de positie van Numana heb je vanaf verschillende plekken een panoramisch uitzicht over zee en de Conero Riviera. De ark is een erfenis uit de 14de eeuw en staat als symbool voor het vissersdorp.

Boven in het oude centrum van Numana ligt een prachtig park, waar wij, evenals vele Italianen, op zondag een passeggiata maken. Vanaf hier loopt een pad naar beneden naar een van de mooie stranden van Numana. Gelegen in de luwte van de Monte Conero ligt hier het strand van Numana Alta. Via de Costarella, een oude trap die vissers elke ochtend nemen, is de haven bereikbaar. Vanaf de haven begint het strand van Numana bassa. Dit is het modernere gedeelte met verschillende bars en restaurants.

Marcelli en Porto Recanati

Marcelli is een klein gehucht en ligt op enkele minuten van Numana. Voor ons is dit ieder jaar onze thuisbasis in het vroege voorjaar. Een doorgaande weg scheidt het strand met bars en restaurants van hotels en appartementen. Genieten van het strand op je flip-flops, met strandstoelen en parasols, kun je op dit lido van Marcelli.

Een paar kilometer verderop van Marcelli ligt de gezellige badplaats Porto Recanati. Zelfs in de winter is de lange winkelstraat Corso Matteotti een aangename plaats. In de straatjes zitten restaurants waar je de beste lokale visgerechten kunt proeven. Een aanrader is ‘Brodetto’, de visspecialiteit van de dorpen aan de Conero Riviera. Het lokale traditionele gerecht bestaat uit negen verschillende soorten vis op smaak gebracht met extra vergine olijfolie. Tegenwoordig worden er verschillende varianten aangeboden. Elke zomer in de eerste week van juni vindt er in de straten van Porto Recanati de ‘Settimana del Brodetto’ plaats. Het is een culinair evenement waar je dit heerlijke visgerecht kunt proeven. Een andere specialiteit van deze streek is ‘Vincisgrassi’, een variant van de klassieke lasagne.

Tijdens de zomermaanden vullen de brede stranden zich met gezinnen. Op welke spiaggia je ook staat, de majestueuze Monte Conero is altijd dichtbij. Opvallend is Castello Svevo, een middeleeuws kasteel gebouwd tegen piraten. Net iets buiten de het centrum ligt een archeologische plaats van de Romeinse stad Potentia.

Le Marche staat bekend om zijn mooie glooiende heuvels en geelgekleurde zonnebloemvelden. Je komt ze al snel tegen wanneer je een stukje landinwaarts rijdt. Volg de kronkelende wegen en je wordt beloond met spectaculaire vergezichten. Voor je het weet stuit je op schilderachtige dorpjes vol geschiedenis en kunst.

Recanati

Favoriet is Recanati, geboorteplaats van een van de grootste dichters van Italië, Giacomo Leopardi. De woning waar hij is geboren is inmiddels uitgegroeid tot een museum en staat in het prachtige centro storico.

Camerano

Het oude stadje Camerano wordt omgeven door wijngaarden. Hier wordt de beroemde ‘Rosso Conero’ geproduceerd. Het is een wijn gemaakt van Montepulciano druiven. Uiteraard zijn er verschillende wijnkelders waar je deze uitstekende wijn kunt proeven. In de eerste week van september wordt de ‘Festa del Rosso Conero’ gevierd, een festival gewijd aan deze wijn.

Wij daalden de trappen af om de ondergrondse geheime stad van Camerano te ontdekken. Een netwerk van tunnels verbindt grotten en gebeeldhouwde ruimtes met elkaar. Er zijn verschillende nissen versierd met ornamenten en religieuze symbolen die teruggaan naar de Piceni, een volk dat hier van de 9de tot de 3de eeuw voor Chr. heeft geleefd.

Loreto

De contouren van de bedevaartsoord Loreto is in de weide omtrek te zien. Jaarlijks trekt het stadje duizenden pelgrims. Loreto heeft een van de belangrijkste schatten van het christendom: het Heilige Huis van Maria van Nazareth. De stad heeft een groot cultureel erfgoed en is absoluut een bezoek waard.

Osimo

Op slechts 15 kilometer van de Conero Riviera ligt in de heuvels de oude Romeinse stad Osimo. Opvallend zijn de statige adellijke gebouwen, maar ook de vele boetieks en gezellige cafés. Verdwalen in de levendige oude stad is een must en vanaf het stadspark heb je een panoramisch uitzicht op de glooiende heuvels, het Sibillini gebergte en de blauwe zee van de Conero Riviera.

Onder Osimo ligt een mysteries en ondergronds labyrint. Uitgehouwen in het zandsteen vind je een ondergrondse wereld van tunnels en geheime doorgangen die eeuwenlang goed bewaard zijn gebleven. De raadselachtige reliëfs uitgehouwen in de muren maken de grotten mysterieus.

Montefano

Montefano is een typisch middeleeuws dorp. Het is vernoemd naar de god van de oogst ‘Fanum’. Spectaculair is het uitzicht op de valleien, heuvels, wijngaarden, zonnebloemen en graanvelden.

De Conero Riviera is een betoverende streek met een prachtige kustlijn. Het wordt gekenmerkt door ruige natuur, schone stranden, schitterende baaien en lido’s waar het kristalheldere water het witte zandstrand oprolt. Daartussen liggen middeleeuwse dorpen te wachten om ontdekt te worden of waar je kunt neerstrijken voor een uitstekende aperitivo of typisch lokale gerechten van verse ingrediënten. Het is een streek waar zon-, zee- en strandaanbidders genieten, maar ook avonturiers op zoek naar spanning en uitdaging op en rondom de Monte Conero.

Onze thuisbasis is jaarlijks Marcelli en via Ragni Immobiliare hebben wij altijd een uitstekend verblijf.

0 reacties op “De Riviera del Conero (Deel II)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.